Srijeda, 24. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

“IDEMO NA USTAVNI SUD”: Visoki upravni sud presudio u korist grada protiv roditelja odgojitelja, oni najavljuju nastavak borbe

Visoki upravni sud ovoga je ponedjeljka na sjednici odlučio u korist Grada Zagreba čime je njihova Odluka o roditeljima odgojiteljima, kojom se korisnicima smanjuju naknade za 1.000 kuna, zakonita! Uz to, sudbeno vijeće smatra da je roditeljima odgojiteljima dan dovoljno dug rok prilagodbe te da su kompenzacijske mjere poput proširenja kapaciteta vrtića i potpore zapošljavanju dostatne.

Idemo na Ustavni sud, poruka je Željke Markić iz udruge U ime obitelji zajedno s roditeljima odgojiteljima nakon što je Visoki upravni sud danas donio konačnu odluku prema kojoj je smanjenje naknade roditeljima odgojiteljima zakonito. Na današnjoj sjednici je prisustvovala i Ana Marija Berberić Lacko iz Hrvatske udruge roditelja odgojitelja zajedno s odvjetnicima, a kasnije su sazvali i konferenciju za medije.

– Visoki upravni sud nije napravio svoj posao i osigurao zaštitu 5.800 obitelji koji se brinu o 20.000 djece u Zagrebu. Razočarani smo odlukom, sud nije uzeo u obzir jasne dokumente koje smo podnijeli. Dokazali smo da ova odluka nije zakonita, podnijeli smo dokaze da veliki teret ide na roditelje odgojitelje. Nastavit ćemo pravnu borbu, tražit ćemo pravnu zaštitu Ustavnog suda. Ova mjera došla je na adrese 5.800 korisnika koji su dali otkaze i počeli graditi svoje živote oko nje, tako da ova pravna nesigurnost koju je stvorio Zagreb i sada Visoki upravni sud je sramotna i mi ćemo nastaviti borbu – napomenula je Željka Markić iz udruge U ime obitelji, dodajući kako ”očekuju od Ustavnog suda da će primjereno reagirati”.

– Razočarani smo ovom odlukom, očekivali smo više. Činjenice koje smo priložili pokazuju kako će i ove godine nastati kaos u upisima na vrtiće. U rujnu korisnici ostaju bez naknade za djecu koja navršavaju 7 godina, a Grad nema podatak koliko je novorođene djece u tim obiteljima na koje nije ”prebačena” ta mjera. Pitanje je koliko će korisnika u tom periodu moći prihvatljivi posao u tom periodu do listopada – komentirala je odluku Berberić Lacko.

Nikola Pleša, odvjetnik Hrvatske udruge roditelja odgojitelja poručio je kako su dovedeni ”pred gotov čin”. – Mi u postupku nismo sudjelovali, nisu nam dostavljena nikakva očivatovanja što je krajnje nezakonito. Dovođenje stranke u postupku pred gotov čin je nešto što je nedopustivo u demokratskom sustavu – poručio je.

Antonija Saratlija, korisnica mjere roditelj odgojitelj također se obratila medijima te kroz suze kazala kako ju je ova odluka razočarala. – Samohrani sam roditelj, majka šestero djece. Najmlađem djetetu mi je dijagnosticiran autizam. Osobno sam dizala kredit kako bi plaćala djetetu privatne terapije kako bi moje dijete postiglo nekakav napredak. Smatram da je ova odluka naštetila mnogim roditeljima poput mene, brojni su roditelji koji imaju i više djece s poteškoćama u razvoju. Osjećam trenutno tugu i razočaranje, kako i što ću sutra, ne znam – poručila je.

Odluku je komentirala i Danijela Dolenec, zagrebačka dogradonačelnica.

“Smatrali smo da se radilo o odluci koja je neustavna i nepravedna jer ženama brani sudjelovanje na tržištu rada i brani upis djece u vrtić”, rekla je Dolenec i dodala kako je 5380 trenutačnih korisnika te da njih 55 posto u listopadu izlaze iz mjere. “To su oni kojima je dijete navršilo 7 godina”.

“Financijski, u idućoj godini to je trošak od 365 milijuna kuna u odnosu na dosadašnji 520 milijuna, koliko je na tu mjeru odlazilo dosad. Na taj se način oslobađa oko 160 milijuna kuna ove godine i taj iznos usmjeravamo u izgradnju kapaciteta predškolskog odgoja i obrazovanja”, rekla je Dolenec.

Na najave Udruga da će ovo ukidanje značiti kaos jer će tisuće djece tražiti mjesto u vrtićima, a roditelji će završiti nezaposleni, Dolenec je rekla kako je mjera zahtijevala veliku financijsku obavezu Grada za vrlo mali broj korisnika te da je ta gradska vlast to vrlo brzo preokrenula i prijavila je 21 projekt te za njih 16 dobila sufinanciranje za izgradnju i proširenje kapaciteta vrtića.

Dolenec znala za presudu?

Visoki upravni sud Republike Hrvatske (VUS) donio je u prosincu privremenu mjeru kojom je zaustavio provođenje odluke gradonačelnika Zagreba Tomislava Tomaševića o roditeljima odgojiteljima. Na sjednici 27. veljače 2023. u 10 sati VUS će odlučivati o novčanoj pomoći za roditelje odgojitelje. Upravo zbog toga važno je podsjetiti kako je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Danijela Dolenec imala informaciju o presudi i prije nego je ona objavljena
Ono na što treba podsjetiti je da je zbog nje protiv zamjenice zagrebačkog gradonačelnika Danijele Dolenec podignuta prijava Državnom odvjetništvu i Uskoku. Prema navodima iz prijave, Dolenec je osobno doznala kakva će biti presuda VUS-a oko mjere roditelj odgojitelj prije nego je ona javno objavljena. Riječ je o kaznenom djelu protiv pravosuđa za što je predviđena kazna i do tri godine zatvora. Tu je informaciju tada objavio tjednik Nacional uz presliku anonimne kaznene prijave protiv Dolenec.

Nakon što je doznala tajnu informaciju prije svih, Dolenec je o obavijestila i više gradskih službenika tražeći od njih da i sami pokušaju doći do što više detalja iz presude koja je tek treba biti objavljena. U prijavi se navodi i da je Dolenec informacije o presudi dobila od suca koji je na tom predmetu radio te da je moguć i njezin utjecaj na samu presudu.

Kao ključni dokaz o tome u prijavi se citira mail koji je Dolenec poslala zaposlenicima Grada.

“Kao što znate, u utorak će Visoki upravni sud odlučivati o zakonitosti naše odluke. Važno je da u dobrom sastavu budemo prisutni na toj sjednici… Drugo i važnije, prema informaciji koju imam, Visoki upravni sud će proglasiti našu odluku nezakonitom, ali će ostaviti mogućnost njene izmjene na ‘gradualniji’ način, kroz duže vrijeme, kako bi se korisnicima olakšalo prilagodbu na nove uvjete. (Ako imate drugačije informacije o mogućem smjeru odlučivanja suda, javite mi!)”, stoji u mailu.

Jedno od glavnih pitanja koje se postavlja u slučaju curenja informacija jest tko je Dolenec javio ove informacije.

Najnovije

Biblijska poruka 24.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Isusova riječ kao sudište svijetu

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 12,44-50 Povika Isus: »Tko u mene vjeruje, ne vjeruje u mene, nego u onoga koji me posla; i tko vidi mene, vidi...

Na listi Mosta nema Raspudića!

Foto:Facebook   Piše: Vlado Kolak Na tiskovnoj konferenciji prilikom predaje lista za EU parlament predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da će on biti nositelj liste, a...

COMECE: Objavljena zajednička deklaracija u kojoj se poziva na proširenje Europske unije

Foto:Pixabay   Vijeće biskupskih konferencija Europske unije (COMECE) održalo je od 17. do 19. travnja svoje redovito proljetno zasjedanje u Poljskoj, nakon čega su objavili zajedničku...

Raskol u Mostu: Bračni par Raspudić odlučio napustiti stranku!?

Foto:Raport.ba   Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je navodnim raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nine...

Vučemilović Daliji Orešković: Ne glumite moralnu vertikalu. Izgubili ste izbore!

Foto:Screenshot/HRT   “Ne treba  ništa prejudicirati. Meni se čini da je sam čin upuštanja u pregovore s HDZ-om predstavlja izdaju ne samo određenog biračkog tijela. Ovog...