Identificirani posmrtni ostaci još jednog hrvatskog branitelja iz masovne grobnice pokraj Vukovara

Identificirani su posmrtni ostaci iz masovne grobnice u Šarviz Doli otkrivenoj u blizini Vukovara. Riječ je o hrvatskom branitelju Davoru Držaljeviću nasilno odvedenom u listopadu 1991. u Vukovaru.

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskoga fakulteta u Zagrebu provedena je završna identifikacija posmrtnih ostataka iz Domovinskoga rata te je identificirana jedna osoba, čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA. Riječ je o hrvatskom branitelju Davor Držaljeviću nasilno odvedenom u listopadu 1991. u Vukovaru, a njegovi posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani iz masovne grobnice u Šarviz Doli u blizini Vukovara, koja je otkrivena je u veljači 2023.

Sustavnim pretraživanjem lokaliteta koje je trajalo do sredine travnja pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci 11 osoba. Deset osoba ranije je identificirano, a zaključno s današnjom identifikacijom utvrđen identitet svih žrtava ekshumiranih iz te masovne grobnice.

Hrvatska traga za 1805 osoba
U svim slučajevima radi se o hrvatskim braniteljima i civilima nasilno odvedenim tijekom rujna i listopada 1991. prilikom okupacije dijelova bivše općine Vukovar od strane tadašnje JNA i paravojnih formacija.

Uz članove obitelji, identifikaciji su nazočili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri, prof. dr. sc. Milovan Kubat sa Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice „Dr. Juraj Njavro“ Vukovar mr. sc. Anto Blažanović te predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir.

Izražavajući sućut obitelji identificiranog hrvatskoga branitelja, ministar Medved zahvalio im je na strpljenju i suradnji, kao i svim obiteljima koje još uvijek iščekuju istinu o sudbini svojih najmilijih.

Istaknuo je punu predanost Ministarstva hrvatskih branitelja u rješavanju sudbine svih osoba nestalih u Domovinskom ratu te je i ovom prilikom uputio je apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s nadležnim tijelima kako bi pridonijeli rješavanju tog prioritetnog humanitarnog pitanja.

Nakon današnje identifikacije, Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1805 osoba nestalih i smrtno stradalih tijekom Domovinskoga rata. Od toga najviše osoba, njih 502, je s područja Vukovarsko-srijemske županije, a još uvijek se traga za 374 nestalih i smrtno stradalih iz Vukovara i prigradskih naselja.