IDS I SDP TINJANA NAMJERAVAJU SRUŠITI TEK POSTAVLJENO SPOMEN OBILJEŽJE HRVATSKOM DOMOLJUBU VIKTORU KANCIJANIĆU NA TINJANSKOM GROBLJU!

Prvi pokušaj postavljanja spomen ploče zaustavljen je krajem 2012. zahvaljujući promptnoj reakciji vijećnika IDS-a i SDP-a te raznih antifašističkih udruga...

SDP i IDS ŽELE SRUŠITI OVAJ SPOMENIK HRVATSKOM DOMOLJUBU/Foto-Lilli Benčik

IDS I SDP TINJANA NE MOGU NIKAKO PRIHVATITI DA NA TINJANSKOM GROBLJU BUDE SPOMEN OBILJEŽJE HRVATSKOM DOMOLJUBU VIKTORU KANCIJANIĆU!

Iz izvora bliskih IDS-u saznajem da imaju namjeru srušiti nedavno postavljeno i svečano obilježeno 7.rujna 2018, spomen obilježje na tinjanskom groblju, istarskom sinu Viktoru Kancijaniću. Toliko su bjesni na Borisa Mofardina ,koji je kupio dva grobna mjesta i na svojim privatnim grobnim mjestima uz pomoć hrvatskih domoljuba postavio spomen obilježje, da su ga naumili srušiti !

A bliži se i Internacionalni sajam pršuta Tinjan: ISAP 2018, pa će mnogi posjetitelji otići  na groblje odati počast Viktoru Kancijaniću, što bi IDS htio svakako spriječiti.

CITIRAM NJIHOVO PRIOPĆENJE I ZGRAŽAM SE NAD MRŽNJOM, INDOKTRINIRANOŠĆU I LAŽNIM INFORMACIJAMA KOJOM JE NAPISANO.

“Riječ je o čovjeku koji je sedamdesetih godina bio pripadnik paravojne postrojbe “Planinska lisica” čiji je cilj bio teroristički čin velikih razmjera protiv civila“, rekao je Sandi Bančić, predsjednik Općinske podružnice IDS-a Tinjan

Prvi pokušaj postavljanja spomen ploče zaustavljen je krajem 2012. zahvaljujući promptnoj reakciji  vijećnika IDS-a i SDP-a te raznih antifašističkih udruga.

„Tada se održala samo komemoracija i misa zadužnica sa besramnim korištenjem ustaških simbola. Sada se to izvodi u režiji pojedinca, preciznije Borisa Mofardina (HDZ) koji je prošle godine podmuklo kupio dva privatna mjesta na groblju u Tinjanu s namjerom da se na njegovo privatno vlasništvo postavi sramotna spomen ploča Viktoru Kancijaniću“, kazao je Bančić.

„Informacije koje su predstavnici IDS-a Tinjan dobili od općine u krajnju su ruku dvosmislene. Načelnik Goran Hrvatin s jedne strane navodno ne odobrava otkrivanje spomen ploče, dok s druge strane poziv na postavljanje iste poslan je od same Općine. Stoga, još uvijek nije poznato je li g. Mofardin dobio suglasnost općine Tinjan za podizanje spomenika. Također, ostaje nepoznato što se promijenilo da sada načelnik Općine iz redova SDP-a i član predsjedništva SDP-a Istarske županije svojim nečinjenjem omogućava postavljanje spomen ploče jednom teroristu?

Mještani Općine zgražavaju se od pomisli da se postavi spomen ploča Viktora Kancijanića na mjesno groblje. Tinjan je kao mala tolerantna sredina bila svijetli primjer zdravog društva, čime se iznimno ponosimo. Naša je dužnost konstantno raditi na očuvanju tolerancije i demokracije, promicanju ljudskih prava, a ovakvim se postupkom čini upravo suprotno – narušavaju se sve temeljne vrijednosti naše zajednice te se iskazuje krajnje nepoštivanje vrijednosti koje naša regija njeguje.

IDS Tinjan jasno je i nedvosmisleno obavijestio Općinu o našem protivljenju te od načelnika Gorana Hrvatina zahtjeva da se otkaže postavljanje ove sramotne spomen ploče“, stoji u priopćenju IDS-a Općine Tinjan.

https://istarski.hr/node/52253-ids-protiv-podizanja-spomen-ploce-viktoru-kancijanicu-u-tinjanu

SA ČVRSTOM ARGUMENTACIJOM DEMANTIRAM NAVODE IZ PRIOPĆENJA;

Spomenik Viktoru Kancijaniću KOJI SDP I IDS ŽELE SRUŠITI-Foto/Lilli Benčik

1. VIKTOR KANCIJANIĆ  dao je život za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Nije istina da je cilj akcije bio”  teroristički čin velikih razmjera protiv civila“. To je lažno tumačenje yugo -agitropa, i čisto yugoideološko ispiranje mozga! Akcija nije bila usmjerena protiv civila već protiv jugoslavenskoga komunističkog režima, s ciljem uspostave samostalne i demokratske hrvatske države. Još šest članova HRB-a UDBA je likvidirala zbog sudjelovanja u pripremi, a među njima je bila i devetogodišnja kći ( obitelj Ševo) jednoga od organizatora otpora jugoslavenskoj vlasti.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/bugojanska-skupina-tajno-skrivan-do-1978-i-ubijen-865898 – http://www.vecernji.hr

SANDI BANČIĆ da ste samo malo pregledao GOOGLE našao biste mnogo članaka na tu temu , i ne biste obmanjivao javnost u svojem priopćenju, jer postoji svjedok koji je preživio i policijsko-pravosudno-političko-udbaški  spis  o Bugojanskoj skupini hrvatskih domoljuba !

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/vijesti/bugojanska-skupina-tajno-skrivan-do-1978-i-ubijen-865898 – http://www.vecernji.hr

“Otkako je skinuta prašina s policijsko-pravosudno-političko-udbaškog spisa o Bugojanskoj skupini hrvatskih domoljuba koji su 1972. pokušali prodrmati tadašnju Jugoslaviju zbog sustavnog zatiranja Hrvata, u javnost su procurile i nove pojedinosti koje su počeli iznositi akteri davnih zbivanja o velikoj potjeri, likvidaciji, ali i višegodišnjem skrivanju u tajnome zatvoru jednoga od aktera ove najveće pobune u bivšoj Jugoslaviji.”

U akciji potjere protiv 19 pripadnika HRB-a bilo je angažirano više od 30.000 pripadnika vojske, policije i teritorijalne obrane.

Iz dokumenata proizlazi da se Viktor Kancijanić borio protiv istih onih , protiv kojih su se hrvatski branitelji borili u Domovinskom ratu, borio se za Hrvatsku, protiv Jugoslavije. A to je upravo ta istina koju IDS ne priznaje, već u Istri pokušava održati Jugoslaviju u malom i jugoslavenske vrednote.

IDS-ovci Istra je u Hrvatskoj, to je vaš predsjednik tek nedavno priznao, kada se grdno uplašio radnika Uljanika!  Jugoslavija je propala, a  u krvi hrvatskoga naroda , koji se uspio obraniti upravo od jugoslavena,  stvorena je Republika Hrvatska, u kojoj živimo hrvatske vrednote za koje su pale hrvatske žrtve!

2 .“Tada se održala samo komemoracija i misa zadužnica sa besramnim korištenjem ustaških simbola.” Besramnim korištenjem ustaških simbola”, moram ponoviti , jer kada pogledate fotografiju , nema ustaških simbola, jedino hrvatska zastava, koja je nota bene bila službena zastava Republike Hrvatske istaknuta 30. svibnja 1990. na trgu bana Jelačića, do  21. prosinca , od kada imamo zastavu kakva je i danas – sa grbom i krunom na njemu oblikovanom od povijesnih grbova hrvatskih zemalja.

kancijanic_grob_tinjan

SANDI BANČIĆ radi li se o nepoznavanja povijesnih činjenica  ili zlonamjerno obmanjivanje javnosti? Rekla bih i jedno i drugo, potaknuto ideološkom netrpeljivošću i indoktrinacijom!

3.  “Tinjan je kao mala tolerantna sredina bila svijetli primjer zdravog društva, čime se iznimno ponosimo. Naša je dužnost konstantno raditi na očuvanju tolerancije i demokracije, promicanju ljudskih prava, a ovakvim se postupkom čini upravo suprotno – narušavaju se sve temeljne vrijednosti naše zajednice te se iskazuje krajnje nepoštivanje vrijednosti koje naša regija njeguje.”

Ova rečenica je dokaz totalnog jednoumlja preuzetog programa Pokreta za Jugoslaviju, koji je IDS-u bio temelj za njegov program 90-tih godina!

” Svijetli primjer zdravog društva”  Kojeg zdravog društva? Jugoslavenskog u kojem nisi smio  izraziti svoje mišljenje, ako nije bilo na partijskoj crti? Isto tako se ne usude Tinjanci reći svoje mišljenje, jer bi ih  u tako maloj sredini  IDS sotonizirao!

To je vaše poimanje zdravog društva, da svi misle kao vi, da vam se nitko ne smije usprotiviti i izreći svoje mišljenje, jer biste ih proglasio vašim neprijateljima? Jeli to vaše zdravo društvo?

” konstantno raditi na očuvanju tolerancije i demokracije, promicanju ljudskih prava,” O  kojoj i kakvoj demokraciji to Sandi Bančić govorite?  Evo pokazali ste na djelu svoje poimanje demokracije i zamisli , tolerancije i promicanje ljudskih prava! Da sve to samo za vaše istomišljenike , ali ne za druge i drugačijeg mišljenja. A demokracija  podrazumijeva upravo pluralizam mišljenja i svjetonazora. Po tome zaključujem da o demokraciji pojma nemate , nego da samo pričate floskule, koje ste naučio napamet, a da ne znate njihovo pravo značenje!

TAKAV NAČIN KOMUNIKACIJE I PRIJETNJE SU  ZAOSTALA METODA VLADANJA IZ PROPALOG TOTALITARNOG I DIKTATORSKOG NAČINA VLADANJA BIVŠE JUGOSLAVIJE I NEMAJU VEZE SA DEMOKRACIJOM I TOLERANCIJOM,

Stoga se okanite prijetnji, okanite se rušenja, jer vaše spomenike se ne ruši, eno puna ih je Pula, Titov park je čak i obnovljen. U demokratskom društvu ima mjesta za jedne i druge, onda je to prava demokracija, prava tolerancija i suživot i jednih i drugih!

titov park

Svaka žrtva zaslužuje pijetet! Svatko se  u svoje vrijeme borio i ginuo za neke ideale, makar za neke bio i na pogrešnoj strani! Koja je pogrešna, a koja prava strana, tko je heroj ,a tko terorist,  ovisi o svjetonazoru i povijesnom momentu ! 

Stoga poštujući žrtvu, poštujemo i državu u kojoj živimo i povijest koju naslijeđujemo i na taj način gradimo društvo istinske tolerancije i demokracije!

Piše/Lilli Benčik

Comments are closed.