IDS podržao Zorana Milanovića, jer on predstavlja “naprednu Hrvatsku”. A koju to naprednu Hrvatsku? IDS-ovu koju kao državu ne žele ili Milanovićevu slučajnu?

Nisam ni sumnjala da IDS, neće podržati Zorana Milanovića, a koga bi drugog ? Nekog marginalnog? Milanović bi svejedno dobio isti broj glasova, i da ga nisu podržali, a IDS bi se osramotio, ne toliko zbog toga što je podržao nekog marginalca, gubitnika, već zato što bi se pokazalo da ih Istrijani ne slijede…

Izgleda da su IDS-ovci morali zaboraviti kako im je Zoran Milanović rasturio IDS i koaliciju s SDP-om, kada je 2013.godine podržao Damira Kajina, a oni ga morali ekspresno izbaciti iz stranke.

“Na predsjedničkim izborima birat će se između nazadne i napredne Hrvatske. Svojom podrškom IDS želi još jednom dati čvrst doprinos da Hrvatska uistinu postane normalna, proeuropska, otvorena i moderna zemlja” izjavio je Boris Miletić

Koje li demagogije! IDS je na vlasti u Istri 28 godina, pa Istra nije postala ” normalna, proeuropska, otvorena i moderna županija”! Izgleda da su po IDS-u nepotizam, kriminal i korupcija odlike ” normalne, proeuropske, otvorene i moderne županije” ? E ne bi im te “kvalitete u Europi prolazile, davno bi bili s one strane europskih pravosudnih brava!

Samim time koju podršku mogu dati Zoranu Milanoviću i on njima, koji kao Predsjednik Vlade Republike Hrvatske od 23.12.2011. do 22.1.2016. nije uspio ispuniti niti jednu točku razvikanog Plana 21.?

“Milanović nudi najsnažnija jamstva za pobjedu napredne Hrvatske na nadolazećim predsjedničkim izborima” kažu IDS-ovci

A koja im je to najsnažnija jamstva mogao ponuditi kada nije bio uspješan ni kao Predsjednik Vlade, ni stranke?

Zoran Milanović je 23. srpnja 2014.godine posjetio riječko članstvo koje ga je prozvalo da ne ostvaruje Plan 21. On im je uzvratio da je taj plan ionako figurativan.

Ta je izjava naravno šokirala rukovodstvo i članstvo SDP-a!

https://istarski.hr/node/59390-a-koga-je-ids-mogao-podrzati-osim-milanovica-daliju-oreskovic

” Milanović je vrlo neodgovorna osoba. To je plan s kojim je dobio izbore. Nema figurativno. Postoje ljudi u SDP-u koji ga ili izvršavaju ili ne izvršavaju. On je prevario birače ” rekao je tadašnji ministar financija Slavko Linić.

Dakle neodgovorna osoba daje “najsnažnija jamstva” za pobjedu “napredne Hrvatske! Stvarno “vjerodostojno”! Ili je to za 5 godina Zoran Milanović postao ” sposoban i napredan”?

A Boris Miletić dalje kaže;” Funkcija predsjednika Republike Hrvatske može itekako biti važna za sve građane Hrvatske, a posebice za Istru. Ulazak Hrvatske u Schengen zonu, kojim bi nestale granice u Istri, uklanjanje bodljikave žice na granici sa Slovenijom, kvalitetnije cestovno i željezničko povezivanje s cijelom Europom – pitanja su od presudnog značaja za Istru, a na koje budući predsjednik RH može i treba utjecati. Zoran Milanović dao je uvjerljive i kredibilne garancije da će štititi interese Istre i njezine civilizacijske, gospodarske i kulturne specifičnosti” Aha! Ma sjajno za Istru, dobili smo ” uvjerljive i kredibilne garancije”od neuvjerljivog i nepouzdanog ” predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića!

Nestanak granice u Istri propali je Projekt IDS-ove Euroregije Istre, koju su im minirali upravo Slovenci, jer su taj Projekt prepoznali kao ugrožavanje integriteta i suvereniteta Republike Slovenije, na što se nadovezalo i postavljanje bodljikave žice sa slovenske strane, što je veliki poraz IDS-ove politike i poništavanje njihove Deklaracije o Euroregiji Istri! Ali kako se vidi iz izjave Borisa Miletića, IDS ne odustaje od autonomaške politike unatoč sramnom porazu!

IDS-ovce nije uopće briga za ugrožavanje integriteta i suvereniteta Republike Hrvatske, kao što se Slovenci brinu o svojoj državi, već su upravo ovom izjavom pokazali da ne odustaju od Euroregije Istre iako je protivna Ustavu Republike Hrvatske!

Članak 2.

Suverenitet Republike Hrvatske neotuđiv je, nedjeljiv i neprenosiv.

Suverenitet Republike Hrvatske prostire se nad njezinim kopnenim područjem, rijekama, jezerima, prokopima, unutrašnjim morskim vodama, teritorijalnim morem te zračnim prostorom iznad tih područja.

Republika Hrvatska ostvaruje, u skladu s međunarodnim pravom, suverena prava i jurisdikciju u morskim područjima i u podmorju Jadranskoga mora izvan državnoga područja do granica sa susjedima.

A evo kako je reagirao Damir Kajin i odgovorio Milanoviću;

“Uopće me ne zanima što si razgovarao sa Miletićem. Ako je ovaj uopće o čemu razgovarao.. Sumnjam da si im poručio da ćeš Istru očistiti od droge i kriminala. Sigurno nisi zatražio da te u kampanji podrže samo oni koji su se prethodno testirali na drogu.

Da li si im rekao da međunarodna ekipa koja je pljačkala Istru neće se dobro provesti. Da li znaš da dobitnici najviših istarski priznanja čame u talijanskim zatvorima?

Molim Te prestani pričati o Uljaniku i 3. maju jer Ti o tome ne znaš ništa. A ja ću Te podučiti: kao što Istru nitko nije pokrao izvana, tako su i Uljanik uništili Puležani, a ne oni preko Učke.

Da li si im rekao da pljačku i otimačinu nečeš tolerirati? Da to što je Jakovčić bio šef NO finske kompanije kažnjene sa 150 mil.€ za tebe je moralno dno i da ćeš poput Plenkovića počistiti sve svoje partnere ako se dokaže da su bili u sukobu interesa? Ako se posumnja. Jesi li zaboravio da si tadašnjeg šefa (a možda i sadašnjeg u sjeni) nazivao mafijašem, a on tebe nazivao killerom?

Nikada nisam glasao za HDZ niti mislim, ali tragično je da su čak i oni iznad onih koji se diče karakterom.

Ne znam, možda si se ispričao Bošnjacima što si govorio da nisu država. Možda si se posramio one sramote kada nisi dopuštao da Srbi prelaze granicu…. Da si ostao na vlasti,a kada se budemo vidjeli reći ću Ti kako si mogao biti na vlasti, mi bi danas “krvarili u 4-godišnjem ratu sa Mađarima, Srbima, Bošnjacima, Slovencima”, a sva je sreća da su nam Austrija i Njemačka relativno daleko pa bi na taj način izbjegli totalan rat.

Od kandidata očekujem da ne toleriraju kriminal i kriminalce. Osobno očekujem da će se izboriti za slobodu govora, a ne da nas se zbog toga progoni. Vjerovao sam da svi nakon Sanadera trebaju biti drugačiji, ali Ti to nisi mogao, a tvoji ministri to nisu mogli. Točno je, dobri smo kako kažeš. Četiri godine niti smo se čuli niti vidjeli, a biti ćemo još bolji ako to potraje još četiri godine. Ali moram priznati, imao si povijesnu šansu da vratiš pokradeno i izneseno iz Hrvatske i da se obračunaš sa kriminalom u Istri. Nažalost, sve je to bila samo moja mašta.”

E pa nakon ovog teksta Damira Kajina Istrijani glasajte za Zorana Milanovića! On vam daje” najsnažnija jamstva za pobjedu napredne Hrvatske ” samo ne znam koje to napredne Hrvatske? IDS-ove koju kao državu ne žele ili Milanovićeve slučajne?

Autor / Lili Benčik

** Stavovi i mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala  već isključivo mišljenje i stavove njihovih autora**