IDS u saborsku proceduru uputio dopune KZ-a sa zatvorskim kaznama za fašističke simbole

Od šest mjeseci do dvije godine zatvora za propagiranje fašističkih sadržaja

Zastupnički Klub IDS/PGS/Rl poslao je u saborsku proceduru prijedlog da se dopuni Kazneni zakon te propišu zatvorske kazne za propagiranje nacističkih, fašističkih i ustaških simbola, što uključuje i ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Taj se zakonski prijedlog nalazi među desetak akata o čijem bi uvrštavanju u dnevni red Hrvatski sabor trebao odlučivati još ovaj tjedan.

Od šest mjeseci do dvije godine zatvora za propagiranje fašističkih sadržaja

Klub IDS/PGS/RI traži zatvorsku kaznu od šest mjeseci do dvije godine za svakog tko propagira slike ili sadržaje fašističke stranke, njemačke nacionalsocijalističke stranke ili ustaškog pokreta, što uključuje proizvodnju, distribuciju ili prodaju robe koja prikazuje osobe, slike ili simbole tih režima, ili javno podsjeća na simbole ili geste tih režima.

Takve su kazne, navode, u skladu s onima kakve ‘vrijede’ u drugim državama, konkretno u Italiji.

IDS s partnerima traži i da se kazna poveća za trećinu ako se kazneno djelo počini putem računalnog sustava ili mreže. Objašnjava to činjenicom da računalni sustav i mreža omogućuju brzo širenje sadržaja i njegovu dostupnost velikom broju osoba, što u pogledu propagiranja nacizma, fašizma i ustaštva smatra posebno neprihvatljivim.

Klub IDS-a svoju je zakonsku inicijativu formulirao u samo dva članka, no opširno je opisao povijesni kontekst nastanka tzv. Nezavisne države Hrvatske, njen karakter i politiku koju je NDH provodila.

“Za dom spremni” bio je službeni pozdrav u tzv. NDH

NDH je, navode u tom zastupničkom klubu, nastala željom nacističke Njemačke i fašističke Italije, u svojoj je osnovi bila njihov protektorat i svoju je rasističku politiku provodila sustavno prema svojim državljanima drugačije vjere i nacije: Srbima, Židovima i Romima, te prema Hrvatima i Bošnjacima koji su se aktivno borili protiv takve države.

Dodaju kako je tu i takvu NDH, kao i u slučaju ostalih nacističkih i fašističkih država, karakteriziralo naglašeno korištenje državnih ornamenata, simbola i parola. Najpoznatiji pozdrav iz toga doba je pozdrav “Za dom spremni”, kažu u klubu.

Naglašavaju kako je iz svih povijesno relevantnih dokumenata vidljivo da je taj pozdrav bio najprije pozdrav ustaškog pokreta u emigraciji, da bi uspostavom tzv. NDH-a postao službenim pozdravom na različitim izvještajima i dokumentima državnih tijela tzv. NDH-a, koji su popunjavali pripadnici ustaškog pokreta i pod čijim su djelovanjem napravljeni strahoviti zločini prema dijelu stanovništva.

“Evidentno je da je pozdrav ‘Za dom spremni’ bio službeni pozdrav u tzv. NDH-a i da ga kao takvog treba kazneno sankcionirati u hrvatskom zakonodavstvu”, poručuju iz Kluba Istarskog demokratskog sabora, Primorsko-goranskog saveza i Liste za Rijeku.

Comments are closed.