IGRAČI KOJI SU IZDALI REPREZENTACIJU: Dalića je jedan potez bivšeg Vatrenog zabolio

foto-hajduk.hr

Na promociji knjige ”Sinovi”, u organizaciji Hrvatskog nogometnog saveza, autora Andreja Maksimovića i Siniše Malusa, a sam naslov vam kazuje da je riječ o djelu prisjećanja na trenera svih trenera Ćiri Blaževiću, pojavio se i izbornik Zlatko Dalić.

Čak se latio i mikrofona, svojim riječima ispoštovao svog mentora i učitelja, govoreći „kako njega ne bi bilo da nije bilo i Ćire, koji mu je prvi dao priliku da sjedne na trenersku klupu„.

U sveopćoj gužvi na promociji sportski novinar Dnevnog.hr Andrija Kačić Karlin uspio se podružiti s našim izbornikom. Pokušao ga je malo isprovocirati s pitanjima o Livaji, no kako Dalić nije verbalno atraktivan kao njegov učitelj Ćiro – tu ne može biti „akrobacije bez legitimacije„. Što je bila omiljena izreka pokojnog Ćire.

”Mislim da sam se s Livajom dugo bavio. Ne da se ne zamaram s njime, nego ne trošim niti sekunde na prošlost. Dosad sam tako vodio reprezentaciju, pokazalo se kao uspješan model. Nogomet je takav, nema prošlosti, samo sadašnjost i budućnost. Drugo su svi ostali u nogometu, oni vole pričati o prošlosti i povijesti. No, mi treneri moramo gledati naprijed„, kazao je Dalić u srdačnom druženju.

Livaja je sam poslao pismo javnosti da se oprašta od reprezentacije u svojoj 30. godini. Dalić je odgovorio priopćenjem i zahvalom tom igraču na svom doprinosu u nacionalnoj vrsti. Tu je priča stala, svi kopamo dalje, ali Dalić čvrsto stoji ukopan na mjestu. Njega to neće izbaciti iz takta.

Zlatko Dalić sedam je godina izbornik, iza njega nema skandala, njegovi rezultati govore mnogo, ali ne i sve. Očito je Zlatko Dalić kao osoba „legao„ igračima koje vodi. Iako nema šanse da su svi njegovi izabranici zadovoljni tretmanom i minutažom koju dobivaju u „vatrenom„ dresu, u krugu reprezentacija u pravilu nema iskakanja, nediscipline i neposlušnosti. Dosad su kod Dalića „nastradala„ samo dva, možda tri igrača. Livaja je sam sebe otpisao.

Nikola Kalinić koji je tražio poseban tretman prije svjetske smotre u Rusiji i Ante Rebić kad se usudio kritizirati suigrače i samog izbornika nakon Eura prije dvije godine. Dalić ih se odrekao bez suvišnih zašto, držeći se svojih postulata, pokušavajući sačuvati pošto-poto momčadski duh. U tome je uspio, nema sumnje.

Znamo i za dogovor između Dalića i igrača glede nepozivanja Ante Rebića. Također smo isto uvjereni, da nije bilo neprimjerenih istupa Rebića na društvenim mrežama, ili da se kasnije oglasio i ispričao – epilog ne bi bio tako ružan. Pa, taj Zlatko Dalić je stavljao Antu Rebića u momčad čak i nelogičnostima unatoč. Ako je itko forsirao Rebića u reprezentaciji bio je to Zlatko Dalić, piše Kačić Karlin.

Sjećamo se i jednog od najboljih „vatrenih„ iz srebrne Rusije 2018. godine Šime Vrsaljka. Koji je nakon te svjetske smotre odigrao samo tri utakmice u reprezentaciji. Mnogi su mislili da ga je Dalić jednostavno otpisao, no činjenica jest bila da je Vrsaljko najprije izgubio mjesto u svom madridskom Atleticu, a kasnije se suočio i s teškom ozljedom. Vrsaljko jest bio malo povrijeđen, kasnije je sam shvatio da je izbornik bio u pravu.

I svaki puta kada bi se Dalić nekoga odrekao, pa jedno vrijeme čak i Brune Petkovića zbog loše forme (a time mu je i pomogao u povratku na scenu) bio je suočen s brojnim kritikama. I sada ga jedna dio javnosti kritizira zbog „tretmana„ prema Livaji. Makar, ne vidimo što je bilo iščašeno u ponašanju Daliću prema Hajdukovom napadaču.

Srećom, Dalić je cijepljen od kritika. Ne cvili kada mu nedostaje cijela napadačka linija kao ovih dana, nikad se nije žalio i unaprijed tražio alibi jer netko nedostaje. Sjećamo se, nakon 0-3 poraza protiv Austrije u Osijeku na startu kvalifikacije isto nije kukao što je dobar dio momčadi nedostajao. Jednostavno, čovjek se brzo preusmjeri na sljedeću utakmicu. Tu leži njegova vrijednost.

Sada, kod Livajine priče, dio javnosti na silu hoće stvoriti težak slučaj, ali svojom hladnokrvnošću, ipak ponajprije usredotočenošću na sljedeće izazove, Dalić smiruje situaciju. Što se Livaja više spominje to je Dalića manje briga. Isto je bilo i kod događanja s Kalinićem i Rebićem. Makar, oni spadaju u posve drugu priču. Dalić ih također više nikad nije spomenuo.

Da rezimiramo, iako nerijetko u medijima i javnosti Dalić doživljava kritike valja odmah reći da nema izbornika na cijeloj zemaljskoj kugli, pa makar imao seriju od dvadesetak pobjeda, koji nije podložan podcjenjivanju. Naš se izbornik na to navikao, njegove su reakcije na svaku kritiku tihe i mudre. Očito je da tako čuva mir, toliko potreban da bi se bio lider skupini skupih i proslavljenih igrača, kakvih je naša reprezentacija prepuna.