Četvrtak, 30. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

IGRE PRIJESTOLJA: Istražno povjerenstvo za sada neće ispitivati Šeksa, Plenkovića, Ramljaka i Dalić

Na prvoj radnoj sjednici saborskog istražnog povjerenstva za Agrokor svjedočio je predsjednik prve Vlade RH Stjepan Mesić, a prethodno je povjerenstvo  odlučilo da za sada neće kao svjedoke pozivati Vladimira Šeksa, Andreja Plenkovića, Antu Ramljaka i Martinu Dalić.

Pozivu povjerenstva da danas svjedoče nisu se odazvali vlasnik Agrokora Ivica Todorić koji je nedostupan hrvatskim vlastima i za kojim je raspisana međunarodna tjeralica, te njegov otac Ante koji se ispričao medicinskim razlozima.

Otac i sin Todorić bit će ponovno pozvani da svjedoče pred povjerenstvom.

Jednoipolsatnu Mesićevu svjedočenju prethodila je jednosatna žučna rasprava članova povjerenstva koga sve i kada treba pozvati da odgovara na pitanja.

Članovi povjerenstva iz redova vladajuće većine inzistirali su na kronologiji nastanka Agrokora te pozivanje svjedoka vremenskim slijedom počevši od 1990. godine, dok su četiri člana iz oporbenih redova upozoravali da je potrebno raščistiti sve okolnosti u vezi lex Agrokor te da bi zbog toga izvanredni Vladin povjerenik za Agrokor Ante Ramljak trebao biti logičan svjedok.

Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku) ustvrdio je da je “problem lex Agrokor toliko težak da će Vlada kad-tad na njemu pasti, zbog čega je vladajućima u interesu da se u parlamentarnoj istrazi što više oteže s dolaskom do aktualne situacije”. 

Nakon međustranačkog prepucavanja članovi povjerenstva došli su do kompromisa da će na iduće sjednice pozivati po četiri svjedoka, a preglasavanjem su došli i do njihovih imena. Voljom većine na idućih pet sjednica neće biti pozvani Vladimir Šeks, Andrej Plenković, Ante Ramljak te Martina Dalić, dok su svi ostali svjedoci dobili jednoglasnu podršku povjerenstva. Gordan Maras (SDP) zapitao je zašto svi ministri financija do Slavka Linića mogu doći svjedočiti, samo Martina Dalić ne.

U utorak će pred povjerenstvom svjedočiti još jedan hrvatski premijer iz devedesetih Josip Manolić, te čelnici Fonda za privatizaciju Milan Kovač i Ivan Penić.

Nakon toga na sjednicama 15., 16., 22. i 23. studenoga članovi povjerenstva ispitivat će Franju Gregurića, Zdravka Mršića, Juricu Pavelića, Zlatka Matešu, Željka Rohatinskog, Josipa Petrovića, Borislava Škegru, Zorana Jašića, Božu Prku, Ivana Šukera, Matu Crkvenca, Slavka Linića, Franju Lukovića, Antu Samodola, Pjera Mateka, Marka Škreba i Borisa Vujčića.

O ostalim svjedocima povjerenstvo će se naknadno dogovarati, dok će se onima koji se ne odazovu poziv na svjedočenje stalno ponavljati.

Najnovije

Belobrajdić: Pobrkali smo tko su naši heroji

Foto:Screenshot   Gošća emisije Nova era na Televiziji Slavonije i Baranje bila je Tanja Belobrajdić, vukovarska braniteljica, spisateljica, koja predano javnost upoznaje sa sudbinama, pričama ljudi...

Skinite ruke s naše djece -vratite EU kršćanskim korijenima!

Piše: glavni urednik Vlado Kolak   Šezdesetih godina prošloga stoljeća otpočeo je Drugi vatikanski koncil koji je otvorio papa Ivan XXIII. 1962. godine, a završio papa...

Tijelovo – svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove

Foto:Screenshot/KKODS RH   Blagdan je Tijelova, kojim Katolička Crkva slavi ustanovljenje Euharistije na Posljednjoj večeri na Veliki četvrtak prije muke Isusa Krista, a slavi se deveti...

Hrvatska slavi Dan državnosti

Hrvatska slavi Dan državnosti - prije 34 godine, 30. svibnja 1990., konstituiran je prvi demokratski, višestranački Sabor i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju...

Medved: Braniteljima dugujemo slobodu, danas smo snažna i sigurna država

Foto:Screenshot   Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvog demokratski izabranog višestranačkog Sabora 30. svibnja 1990. prije 34 godine. O Danu državnosti u emisiji...