IMA I DOKAZE Pero Kovačević postavio pitanje predsjedniku Milanoviću: Zašto se krivotvori povijest Domovinskog rata?

Pero Kovačević, koji je bio jedan od autora Zakona o obrani, ukazao na netočnost koja je izrečena povodom svečanog obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga RH...

Zoran Milanović-foto-twitter

Pero Kovačević iz Suverenista, koji je bio jedan od autora Zakona o obrani, obratio se redakciji portala Direktno i ukazao na netočnost koja je izrečena povodom svečanog obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga RH

Njegov komentar prenosimo u cijelosti:

“Danas  je svečano obilježana 30. obljetnica ustrojavanja Glavnog stožera Oružanih snaga RH, na kojoj je nazočio i predsjednik Republike Zoran Milanović. Ministar obrane i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH  u svom su govoru čestitali  30. obljetnicu ustroja i djelovanja Glavnog stožera te  naglasili  da je Glavni stožer osnovan Odlukom Predsjednika RH dr. Franje Tuđmana 21. rujna 1991. godine.

Zašto se krivotvori povijest Domovinskog rata? Kao izravni sudionik tih događanja dužan sam skrenuti javnosti slijedeće.

Glavni stožer nije osnovan 21. rujna 1991., već je toga dana general Anton Tus, odlukom predsjednika RH dr. Franje Tuđmana imenovan za načelnika Glavnog stožera.

Prije Antona Tusa obnašatelji dužnosti načelnika Glavnog stožera bili su  pukovnik Tomislav Mesić i general Imra Agotić. 

Manje je poznata činjenica da se  general Anton Tus nećkao  prihvatiti tu dužnost jer se bojao uskraćivanja mirovine iz JNA. Pristao je tek kad mu je 20. rujna 1991. stiglo rješenje o mirovini iz Beograda. Dan kasnije 21. rujna 1991. postao je načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske.

Dan imenovanja generala Tusa načelnikom Glavnog stožera se ne može smatrati danom osnivanja Glavnog stožera.

Postoji odluka o osnivanju Glavnog stožera HV koju je donio predsjednik dr. Tuđman  3. kolovoza 1991., a ne kako tvrdi dužnosnici MORH-a  od 21. rujna 1991. godine.

Glavni stožer je osnovan, odnosno utemeljen u članku 23. stavku 1. Zakona o obrani (Narodne novine, broj 49/91). Zakon o obrani je stupio na snagu 20. rujna 1991.,pa se prema tome kao dan osnivanja Glavnog stožera treba obilježavati 20. rujna, a ne 21. rujna. U to vrijeme ministar obrane bio je Luka Bebić.

Prije stupanja na snagu Zakona o obrani Zapovjedništvo Zbora narodne garde je dopisom ministra obrane, koji sam izradio, obaviješteno da će da će Zakon o obrani biti objavljen u Narodnim novinama, 20. rujna 1991., kada Zakon i stupa na snagu te da s tim danom Zapovjedništvo Zbora narodne garde započinje s radom kao Glavni stožer Hrvatske vojske”, napisao je Kovačević.

Prije stupanja na snagu Zakona o obrani Zapovjedništvo Zbora narodne garde je dopisom ministra obrane, koji sam izradio, obaviješteno da će da će Zakon o obrani biti objavljen u Narodnim novinama, 20. rujna 1991., kada Zakon i stupa na snagu te da s tim danom Zapovjedništvo Zbora narodne garde započinje s radom kao Glavni stožer Hrvatske vojske”, napisao je,

Pero Kovačević.