Imamo prvakinju svijeta u judu: Helena Vuković zlatna u Čileu!

Još uvijek sam pod dojmom i nisam svjesna što sam postigla. Nevjerojatan osjećaj!Sad se idem dobro odmoriti  - uz osmijeh je rekla zlatna Helena Vuković...

Samoborka Helena Vuković (16) postala je svjetska prvakinja na Svjetskom kadetskom prvenstvu u Čileu. Posljednjeg dana pojedinačnog dijela natjecanja osvojila je zlatnu medalju u kategoriji preko 70 kg.

Tako se nastavio niz hrvatskih uspjeha na svjetskoj pozornici te je hrvatski džudo nakon dvije europske prvakinje (Ana Viktorija Puljiz i Lara Cvjetko), dobio i svjetsku prvakinju.

– Još uvijek sam pod dojmom i nisam svjesna što sam postigla. Nevjerojatan osjećaj!Sad se idem dobro odmoriti  – uz osmijeh je rekla zlatna Helena Vuković.

U prvom kolu Helena je bila slobodna, da bi u prvom nastupu ipponom pred kraj borbe svladala Hannu (Bah). U četvrtfinalu je išla na Tajvanku Lin, koju je svladala u «zlatnom bodu» wazarijem nakon više od pet minuta borbe.

Polufinale je za protivnicu donijelo Njemicu Rollwage, koju je Vuković bacila na ipponlijepom uchi matom u drugoj minuti borbe. I tada slijedi finale u kojoj je protivnica bila europska kadetska prvakinja i pobjednica olimpijade mladih Somkhishvili. U “produžetak” se ušlo sa po dvije kazne obje judašice, a onda je Vuković slavila wazarijem vrijednim svjetskog zlata!

Filip Miljević (preko 90 kg) je izgubio od Schreibera (Njem) u prvom nastupu, a Anđela Violić (do 70 kg) nakon pobjede protiv Liu (SAD), nije uspjela protiv Galandi (Njem).

Ana Viktorija Puljiz (do 44 kg) je izgubila ipponom u prvom nastupu od Arraes (Bra). Lara Cvjetko (do 57 kg) je ipponom protiv Wright (Aus) ušla u četvrtfinale, ali je u polufinale ipak prošla Kropska (Polj) wazarijem u “zlatnom bodu”. U repasažu od Lare je bila bolja Fusco (Ita) i ipponom otišla u borbu za broncu koju je i osvojila.

A.K