Utorak, 28. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Inhibitori protonske pumpe povezuju se s dvaput većim rizikom od raka želuca

Dugotrajna upotreba popularnih lijekova za smanjenje želučane kiseline, inhibitora protonske pumpe (IPP), poput Controloca, Nexiuma, Lazola, Priloseca, Prevacida i sličnih, povezuje se s dva i pol puta većim rizikom od razvoja raka želuca, pokazalo je novo istraživanje.

Inhibitori protonske pumpe su lijekovi kojima se liječe peptičke bolesti poput gastritisa, peptičkog ulkusa i GERB-a, gastroezofagealnog refluksa kod kojega se želučani sadržaj vraća u jednjak, a posljedica je oštećenje jednjaka želučanim sokom, pojašnjava Science Alert.

Nekoliko ranije provedenih studija pokazalo je da spomenute lijekove koriste milijuni ljudi u svijetu te da je riječ o sigurnim lijekovima koji se uglavnom dobro podnose, no nedavna su istraživanja pokazala da je sve više podataka o njihovu negativnom djelovanju.

Po rezultatima zadnjeg istraživanja, objavljenima u časopisu “Gut”, inhibitori protonske pumpe (IPP) povećavaju rizik od razvoja smrtonosnog gastrointestinalnog tumora.

Svrha lijekova iz grupe IPP je uništiti bakteriju Helicobacter pylori, koju ima polovina svjetske populacije, a kod manjeg dijela je odgovorna za razvoj čira na želucu te je faktor rizika za razvoj raka želuca.

Ranija su istraživanja pokazala da osobe s infekcijom bakterijom H. pylori koje uzimaju neki od inhibitora protonske pumpe imaju više izgleda za razvoj atrofijskog gastritisa koji prethodi raku želuca. Ustanovljeno je i da kod pacijenata kod kojih su uz pomoć IPP-a probavne bakterije uništene, a i dalje uzimaju lijek, postoji veća mogućnost za razvoj raka želuca.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Hong Kongu i londonskog University Collegea smatraju da se rak u ovom slučaju razvija zbog dugotrajne primjene IPP-a.

“IPP lijekovi su vrlo učinkoviti u liječenju infekcije bakterijom Helicobacter pylori i vrlo su sigurni kada je posrijedi kratkoročna upotreba. Nepotrebno dugoročno korištenje inhibitora protonske pumpe treba izbjegavati”, kaže Ian Wong, znanstvenik s londonskog University Collegea.

Wong i kolege analizirali su liječničke kartone 63.397 pacijenta koji su liječeni PPI-lijekovima i dvama antibioticima. 

Pošto je infekcija iskorijenjena, pacijente su nastavili pratiti idućih 7 i pol godina tijekom kojih je 3271 pacijent u trogodišnjem razdoblju uzimao samo inhibitore protonske pumpe, a preostalih 21.729 pacijenata alternativne lijekove, poput antagonista histaminskih H2 receptora koji blokiraju histamin na receptorima histamina u želucu.

Pokazalo se da je uzimanje IPP-a bilo povezano s više nego stopostotnim povećanjem rizika od razvoja raka želuca. Kod pacijenata koji su uzimali H2 blokatore nije zamijećen takav rizik, pokazala je studija.

Znanstvenici su napomenuli da rizik od razvoja raka ovisi i o tomu koliko često sudionici uzimaju PPI lijekove.

Korištenje inhibitora protonske pumpe tijekom duljega razdoblja uzrokuje veći rizik od razvoja raka želuca, preciznije, i do pet puta nakon više od godinu dana, do šest puta nakon dvije ili više godina te čak do osam puta nakon tri ili više godina uzimanja, pokazala je studija.

Autori istraživanja smatraju da liječnici moraju biti vrlo oprezni kada je posrijedi propisivanje lijekova PPI u dugoročnom razdoblju.Autor-Hina

A.K.

Najnovije

Sven Mišković novi v.d. ravnatelja USKOK-a

Foto:Screenshot/HRT   Za vršitelja dužnosti ravnatelja Uskoka glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u utorak je imenovao Svena Miškovića,  voditelja Odjela tužitelja i dosadašnjeg zamjenika ravnateljice USKOK-a. Mišković:...

Diljem zemlje obilježava se Dana Hrvatske vojske

Foto:MORH   Diljem zemlje počelo je obilježavanje Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na...

28. svibnja 2015. – dramatični događaji na Trgu Svetog Marka, policija krenula silom na branitelje

Foto:Fah   28. svibnja obilježava se godišnjica dramatičnih događanja na Trgu Svetog Marka, kada je hrvatska policija 2015. krenula silom na hrvatske branitelje, invalide iz Domovinskog...

Biblijska poruka 28.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nemjeriva nagrada nasljedovanja

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 10,28-31 Petar reče Isusu: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.« Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću,...

Milanović će se uskoro povući iz javnosti: Kuje plan o novom mandatu, ali jedan detalj je čudan

Foto:Screenshot/HRT   Parlamentarni izbori su za nama, pred vratimo smo europskih izbora, a ovu superizbornu godinu privesti ćemo kraju s prvim krugom predsjedničkih izbora koji se...