IPAK IM NIJE “BANDIĆ PODVALIO LEŠEVE” NA SVETOM DUHU: Otpušteni pomoćnik obducenta otkrio neugodnu istinu, Tomašević i dalje daje podršku ravnateljici!

Uprava Kliničke bolnice Sveti Duh smijenila je pročelnika Zavoda za patologiju i citologiju te pomoćnika glavnog obducenta, vezano za snimke od prije tri tjedna na kojima se vide tijela na podu patologije.

Iz bolnice tako navode da je ‘Istraga Povjerenstva za unutarnji nadzor Bolnice ukazala na nesukladnost u izjavama odgovornih osoba – pročelnika Zavoda za patologiju i citologiju te pomoćnika glavnog obducenta, koji su prvotno izjavili da se “Pravilnik o postupku s umirućim i umrlim bolesnicima te o postupku obdukcije” poštivao, a potom da se tijekom unatrag više od dva desetljeća “znalo događati da broj pokojnika premaši kapacitet mrtvačnice te da se pokojnici u nedostatku raspoloživih mjesta nažalost polažu na pod‘.

S druge strane, Jutarnji list je jučer došao u posjed pisma koje je pomoćnik obducenta Ivan M. poslao u Ministarstvo zdravstva, gdje je napisao da je dobio otkaz nakon 25 godina rada.

Također, napisao je da se znalo događati da tijela budu na podu jer kada nema mjesta u rashladnim uređajima. Osvrnuo se i na covid krizu kada je dnevno umiralo puno ljudi, zbog čega je po podu znalo biti i deset tijela u crnim vrećama. Naveo je kako nikad nitko iz Uprave, uključujući ravnateljicu Ana-Mariju Šimundić, nije pitao gdje su sva ta tijela, s obzirom na kapacitete.

Iz bolnice su nakon snimki također kazali da je riječ o sabotaži, odnosno da je vjerojatno netko namjerno izvadio tijela i to snimio. Tomašević je čak rekao da je to stara fotografija, iz vremena dok je Bandić bio gradonačelnik. Očito nije bilo tako jer je pomoćnik obducenta priznao da se zbog kapaciteta to znalo događati. Stoga čudi prijava DORH-u protiv nepoznatog počinitelja.

– Zgroženi javno objavljenim snimkama preminulih pacijenata na podu mrtvačnice Zavoda za patologiju KBSD, pokrenuta je proceduru unutarnjeg nadzora zbog povrede dostojanstva preminulih, remećenja mira pokojnika i uznemiravanja njihovih obitelji te uništavanja reputacije bolnice. Događaj koji je potresao javnost Uprava KBSD prijavila je Policijskoj upravi i DORH-u – kažu iz Bolnice.

“U ime bolnice i svih njenih djelatnika, Uprava KBSD se ispričava obiteljima pokojnika čije je dostojanstvo, na ovaj način povrijeđeno. Uprava KBSD je poduzela sve mjere kako se takvo što više nikada ne bi ponovilo”, poručili su na kraju.

Također, tvrde da ‘na tragu nepoštivanja Pravilnika koji su se evidentno povremeno događali‘, Uprava KBSD nije imala saznanja. Ipak i to se kosi s izjavama otpuštenog Ivana M. koji tvrdi da je upozoravao na probleme.

Tomašević: Imaju moju podršku

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević rekao je u četvrtak da ravnateljica KB-a “Sveti Duh” Ana-Maria Šimundić ima njegovu podršku jer utvrđuje odgovornost u slučaju postupanja s tijelima umrlih pacijenata u Zavodu za patologiju kao što je i obećala, a odgovorni su sankcionirani.

“Ne znam zašto je ne bi imala. Utvrđuje odgovornost kao što je obećala i ako je utvrdi, ti ljudi su sankcionirani. To je to. Takve stvari se ne smiju događati”, rekao je Tomašević u izjavi za medije nakon otvorenja 57. Floraarta.

Na pitanje znači li to da za tijela stvarno nije bilo mjesta u hladnjacima ili da su ih namjerno stavili na pod, gradonačelnik je odgovorio kako je neprihvatljivo ako se to doista događa jer postoji jasna procedura.

Što se tiče same snimke mrtvih tijela na podu Zavoda za patologiju koja je objavljena u medijima, Tomašević je rekao kako je predana kaznena prijava i policija istražuje je li došlo do kakvog namještanja.

“Ključno je koliko je stara ta snimka. Tvrdilo se da je stara dva tjedna, a podaci o umrlima u Svetom Duhu u četvrtom mjesecu pokazuju da to nije moguće”, naveo je.

Dodao je i kako se završenoj internoj istrazi pokazalo da postoje odstupanja u izjavama pomoćnog obducenta i pročelnika Zavoda.

“Prema njihovim izjavama pokazalo se da se takva situacija kršenja pravilnika povremeno ipak događala, o čemu Uprava bolnice nije imala nikakvu informaciju niti saznanje, a što je automatski gruba povreda radne dužnosti i zato je Uprava pokrenula postupak za prekid radnog odnosa”, pojasnio je Tomašević.

“Pojedinci će odgovarati ako se utvrde nepravilnosti”, dodao je.