Subota, 18. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Iran lansirao desetke dronova prema Izraelu

Foto:Pixabay

 

Izraelski mediji u subotu navečer javljaju kako je Iran lansirao desetke bespilotnih letjelica na mete u Izraelu. Televizija Channel 12 navodi da bi letenje dronova moglo trajati više sati.

Iran je pokrenuo napad bespilotnim letjelicama sa svog teritorija prema Izraelu, rekao je u subotu navečer glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga Daniel Hagari.

Izraelski Channel 12 TV izvijestio je prije Hagarijeve izjave da je Iran lansirao desetke bespilotnih letjelica na mete u Izraelu i da se očekuje da će njihov let trajati satima, prenosi HRT.

Stručnjak s kojim je televizija razgovarala, umirovljeni general Amos Yadlin, rekao je da su dronovi opremljeni s po 20 kilograma eksploziva i da je izraelska protuzračna obrana spremna oboriti ih.

Nekoliko dronova viđeno je kako lete iz smjera Irana iznad iračke pokrajine Sulajmanijah, rekla su Reutersu u subotu tri sigurnosna izvora.

U međuvremenu je Jordan privremeno zatvorio svoj zračni prostor navodeći regionalni rizik, navodi se u izvješću privatnog televizijskog kanala Roya News koji s epozvao na službe civilnog zrakoplovstva.

Jordan, koji graniči s Izraelom, zatvara svoj zračni prostor za sve letove od 23 sata “u svjetlu eskalirajućih rizika u regiji i nakon procjene rizika”.

Irak je također zatvorio zračni prostor.

Vojne napetosti na Bliskom istoku značajno su porasle nakon navodnog izraelskog zračnog napada na kompleks iranskog veleposlanstva u sirijskom glavnom gradu Damasku početkom travnja, u kojem su ubijena dva brigadna generala. Državni vrh u Teheranu zaprijetio je osvetom.

Izraelski ministar obrane: Spremni smo za mogući iranski napad

Ministar obrane Yoav Gallant rekao je da je Izrael spreman na mogući iranski napad, nakon što je Teheran zaprijetio osvetom za navodni izraelski napad na kompleks njegova veleposlanstva u Damasku.

– Posljednjih dana ojačali smo naše obrambene i ofenzivne redove i odlučni smo poduzeti sve potrebne mjere za obranu građana Države Izrael, rekao je Galant, dodavši da pažljivo prate planirani napad Irana. Dodao je da su unaprijedili svoje sposobnosti na kopnu, moru i u zraku te u obavještajnoj upravi zajedno s partnerima, predvođenim Sjedinjenim Državama.

Prozvao je Iran terorističkom državom i poručio javnosti da se pridržava izdanih uputa.

Biden se vraća u Washington u jeku iranskih prijetnji Izraelu

Američki predsjednik Joe Biden vratit će se u subotu u Washington kako bi se posavjetovao sa svojim timom za nacionalnu sigurnost dan nakon što je rekao da očekuje iranski napad na Izrael.

Biden je rano prekinuo svoj putovanje u Delaware gdje je trebao ostati za vikend, rekla je Bijela kuća u subotu, kako bi razgovarao o događajima na Bliskom istoku.

Najnovije

Biskup Palić: Papa se zanimao za moju nazočnost u Međugorju

„Ovo je jedna prigoda da se čuju neka razmišljanja biskupova, barem za one koji ih često ne čuju. I ovo je jedna mogućnost kad...

Ptice rugalice u Saboru RH

Foto:Pixabay   Na današnjem zasjedanju Sabora RH na kojemu su predstavljeni novi ministri vladajuće većine HDZ i DP, oporba ujedinjena i s lijeva i s desna...

Bitka za 600 tisuća eura: Plenković obećao staviti na “dnevni red” uređivačku politiku Novosti

Budući premijer Andrej Planković (HDZ) rekao je u petak tijekom predstavljanja programa vlade u Saboru da će razgovarati sa svim manjinama i nacionalnim vijećima...

Malić odgovorio Klasiću na komentare oko Muzeja komunističkih zločina: ‘Kao da ih je bilo malo’

Foto:Screenshot/HRT   Novinar Gordan Malić prokomentirao je ideju Domovinskog pokreta o osnivanju Muzeja komunističkih zločina. Naime, ideju je prvo prokomentirao povjesničar Hrvoje Klasić. "Gdje je ta opasnost...

Kako je ubijen heroj obrane Mostara Tihomir Mišić

Pripadao je rijetkoj vrsti ljudi kojima se čovjek ne suprotstavlja ni kada su argumenti na njegovoj strani jer je iza svake njegove riječi stajala...