Irski povjerenik za EU : Irska će blokirati pregovore o trgovini ako se ne dogovori pitanje granica

Phil Hogan, povjerenik EU-a za poljoprivredu, rekao je da Velika Britanija, ili barem Sjeverna Irska, treba ostati na jedinstvenom tržištu i u carinskoj uniji kako bi se izbjegla tvrda granica koja bi dijelila otok...

Dublin i dužnosnici EU-a rekli su da je najbolji način da se izbjegne "tvrda granica" - koja bi mogla uključiti putovnice i carinsku kontrolu - jest zadržati jednake propise na sjeveru i jugu.

Irski povjerenik za EU rekao je da će “Dublin nastaviti čvrsto igrati” u vezi s prijetnjom da će blokirati pregovore o trgovini nakon Brexita ako Velika Britanija ne osigura jamstva o granici između Sjeverne Irske i Republike Irske.

Phil Hogan, povjerenik EU-a za poljoprivredu, rekao je da Velika Britanija, ili barem Sjeverna Irska, treba ostati na jedinstvenom tržištu i u carinskoj uniji kako bi se izbjegla tvrda granica koja bi dijelila otok.

“Ako Velika Britanija ili Sjeverna Irska ostanu u carinskoj uniji, ili bolje još u okviru EU-ove carinske unije, neće biti graničnog problema”, rekao je on za list Observer u nedjelju.

Britanska premijerka Theresa May rekla je da će nakon Brexita njezina zemlja napustiti jedinstveno tržište i carinsku uniju.

Dublin želi pisano jamstvo da neće biti tvrde granice između Republike Irske i Sjeverne Irske.

Europska unija rekla je da je potreban “dostatan napredak” u pitanju irske granice, zajedno s još dva ključna pitanja, prije no što čelnici EU-a na sastanku 14. i 15. prosinca mogu odobriti početak trgovinskih pregovora u novoj godini.

Dublin i dužnosnici EU-a rekli su da je najbolji način da se izbjegne “tvrda granica” – koja bi mogla uključiti putovnice i carinsku kontrolu – jest zadržati jednake propise na sjeveru i jugu.

Međutim, čelnica sjevernoirske Demokratske unionističke stranke (DUP) Arlene Foster rekla je da će Sjeverna Irska napustiti Europsku uniju pod jednakim uvjetima kao i ostatak Ujedinjenog Kraljevstva, odbacivši sugestije EU-a da zadrži neke od njezinih propisa.

“Nećemo podržati ni jedan aranžman koji stvara trgovinske barijere između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva niti bilo kakav prijedlog da se Sjeverna Irska, za razliku od ostatka Ujedinjenog Kraljevstva, odražavati europske propise”, rekla je Foster u subotu.H

G.S.