Istražili smo ‘mesto’ iz kojega dolazi piroman, obilježeno progonom Hrvata

Sremska Kamenica, ili kako bi Hrvati rekli Srijemska Kamenica, srpsko je naselje pored Dunava, koje pripada užem gradskom području Novog Sada, a broji nešto više od 11 tisuća stanovnika. Iz tog je mjesta piroman protiv kojega je podnesena kaznena prijava...

Izvor slike: wiki/screenshot/direktno

U Sremskoj Kamenici velikosrpski ekstremisti činili su Hrvatima život nemogućim, zlostavljali su i svećenstvo, a ‘veliku’ ulogu odigrao je i Vojislav Šešelj. Kakav uzor uz Pupovčeve Novosti!

Sremska Kamenica, ili kako bi Hrvati rekli Srijemska Kamenica, srpsko je naselje pored Dunava, koje pripada užem gradskom području Novog Sada, a broji nešto više od 11 tisuća stanovnika. Iz tog je mjesta piroman protiv kojega je podnesena kaznena prijava zbog paljenja požara koji je u ponedjeljak popodne planuo u Radučiću između Kistanja i Knina.

Za vrijeme NDH to je mjesto nosilo ime Hrvatska Kamenica, no mjesni Hrvati teško su stradali u pogromu u listopadu 1944. godine, kojeg su počinili organi nove ‘narodne vlasti’.

U Jugoslaviji je Srijemska Kamenica bila samostalna općina, a za vrijeme srpske agresije na Hrvatsku, tamošnje su Hrvate velikosrpski ekstremisti izložili neviđenim pritiscima, u cilju istjerivanja.

Osamostaljenjem Hrvatske i srpskom oružanom pobunom u Hrvatskoj, bijes srpskih šovinista učinio je živote domaćih Hrvata nemogućim.

Za tadašnje akcije etničkog čišćenja Srijema od Hrvata, intenzivno je zlostavljano i svećenstvo, a u progonu katoličkih svećenika od 26. do 30. listopada 1992., život je morao spašavati i morovićki župnik Marin Plum.

U istjerivanju se angažirao i Vojislav Šešelj, koji je tjerao medicinsko osoblje i pacijente hrvatske nacionalnosti iz tamošnjeg Kliničkog centra.

Poviješću svoga ‘mesta’ poveo se i mladi piroman, koji je uz pomoć ‘prijatelja’ upaljačem zapalio suhu travu na otvorenom prostoru neposredno uz željezničku prugu. Moguće da se poveo i naslovom Pupovčevog glasila ‘Novosti’ – jer dok se Hrvati bore da spase svaki metar naše predivne zemlje, njima ‘Lijepa naša lijepo gori’.

D.K