Istraživanje: Manje od četvrtine Amerikanaca zna pronaći Iran na karti svijeta…

Anketa je provedena prije iranskih napada...

Iako je SAD “na rubu rata” s Iranom, tek nešto manje od četvrtine Amerikanaca zna gdje se nalazi ta država u kojoj živi 81 milijun stanovnika…

Tek 23 posto od 1.995 ispitanika je ispravno smjestilo Islamsku republiku između Iraka i Afganistana. Postotak se blago povećao kada su trebali pronaći Iran na karti koja prikazuje samo Bliski istok. Tada je točno odgovorilo 28 posto ispitanika, pokazuju rezultati ankete koju su proveli Morning Consult i Politico.

Puno više sudionika istraživanja podržava nego što je protiv kontroverznog zračnog napada u kojemu je prošli tjedan u Bagdadu ubijen iranski general Kasem Sulejmani.

Rezultati ankete pokazuju da 47 posto podržava ciljano ubojstvo, dok ih je protiv 40 posto. Napad je podržalo 85 posto ispitanih republikanaca i 70 posto demokrata.

Iran je na ubojstvo Sulejmanija odgovorio u utorak raketiranjem američkih vojnih baza u Iraku.

Anketa je provedena prije iranskih napada.

Muškarci su dvostruko bolje od žena prepoznavali iranske granice. Nešto manje od polovice svih ispitanika navelo je da su “puno” čuli o ubojstvu Sulejmanija.

Američki napad 3. siječnja “nije utjecao na podršku predsjedniku Donaldu Trumpu”, otkriva zasebno istraživanje tvrtke Morning Consult, donosi HRT.

H.H.