Istraživanje pokazalo povezanost krvnih grupa s rizikom od moždanog udara

CDC primjećuje da rizik od moždanog udara raste i s godinama pa se, kažu, šanse za moždani udar svakih deset godina nakon navršene 50. godine udvostručuje....

Izvor: Shutterstock

rema američkim Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u SAD-u svakih 40 sekundi netko ima moždani udar, a svake četiri minute jedna osoba od njega i umre. Slični podaci su zabilježeni i u Europi…

Najstrašnije je, kažu iz Američkog udruženja za moždani udar (American Stroke Association), to što osoba prije moždanog udara često nema nikakve tegobe, ni znakove upozorenja, ali i tihi moždani udar može biti koban.

Može se spriječiti u 90 posto slučajeva

Ipak, bez obzira na to da li je tihi ili simptomatski, moždani udar se, napominju liječnici, može spriječiti  u čak 90 posto slučajeva, a najvažniji korak u prevenciji je identificirati i razumjeti rizične faktore među kojima je, prema istraživanjima, i krvna grupa.

Tako je pokazalo i nedavno istraživanje američkog Nacionalnog instituta za neurološke poremećaje koje kaže da su moždanom udaru najsklonije žene koje puše i uzimaju oralnu kontracepciju, a imaju krvnu grupu A, B ili AB, dakle sve osim 0.

Istraživači su promatrali 350 žena koje su prije 50. godine života doživjele moždani udar i podatke usporedili sa 383 žene koje nisu imale moždani udar.

Zaključili su da žene koje puše i uzimaju oralnu kontracepciju, a nemaju krvnu grupu 0, imaju skoro dvostruko veću vjerojatnost da dobiju moždani udar prije nego što uđu u peto desetljeće.

“Htjeli smo utvrditi da li krvna grupa povećava rizik od moždanog udara među korisnicama oralne kontracepcije i čini se da je tako”, rekao je glavni autor studije dr. Steven J. Kittner, profesor neurologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Marylend.

Prema ovoj studiji žene koje puše i uzimaju oralnu kontracepciju bez obzira na krvnu grupu skoro pet puta češće imaju moždani udar, dok one koje samo uzimaju oralnu kontracepciju moždani imaju tri puta češće od žena koje je ne koriste.

Krvna grupa 0 ima manji rizik, sve druge grupe sklonije i stvaranju krvnih ugrušaka

Ovo inače nije jedino istraživanje koje je pronašlo vezu između krvnih grupa i moždanih udara, a prema ranijem istraživanju, muškarci i žene sa krvnom grupom AB imaju 26 posto veći rizik od moždanog udara, dok žene s grupom B imaju 15 posto veći rizik od moždanog udara u usporedbi sa ženama s krvnom grupom 0.

“Jedan od razloga većeg rizika od moždanog udara kod onih koji nemaju krvnu grupu 0 je i to što su sve druge grupe sklonije stvaranju krvnih ugrušaka”, objasnila je dr. JoAnn Manson koja je vodila tu studiju za Best Life.

CDC primjećuje da rizik od moždanog udara raste i s godinama pa se, kažu, šanse za moždani udar svakih deset godina nakon navršene 50. godine udvostručuje.

Kod žena mlađih od 50 godina najčešći uzročnici rizika od moždanog udara su krvna grupa, pušenje i oralna kontracepcija.

D.K.