Ponedjeljak, 24. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Ivan Penava o funkcioniranju Vlade i očekivanjima od novih ministara: Silna su podmetanja, neka se zakonski sve utvrdi

Foto:Screenshot/RTL

 

Primopredaju ministarstava i početak rada nove Vlade, predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava pratio je iz Vukovara. Reporterki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić otkrio je što očekuje od svojih ministara i kako će funkcionirati na novim dužnostima.

“Očekujem da se što prije uspostavi stabilna Vlada, odnosno da se što prije ministri osjete međusobno. Naravno da govorim iz redova prvenstveno ministara Domovinskog pokreta, da vrlo brzo skeniraju situaciju, upoznaju javnost s trenutnom pozicijom i sa ciljevima koji se kane ostvariti u budućem vremenu i da svi zajedno pratimo dinamiku ispunjavanja tih ciljeva.

Dakle govorimo o vrlo ozbiljnim stvarima, demografija, poljoprivreda u domeni povećanja domaće proizvodnje i jednako tako gospodarstva”, rekao je Ivan Penava iz Domovinskog pokreta reporterki Dnevnika Nove TV Marini Bešić Đukarić.

Na pitanje hoće li se ministar poljoprivrede iz redova DP-a snaći u ovom vrlo izazovnom sektoru, odgovara: “Pa hoće, unatoč ovim silnim podmetanjima i na kraju krajeva ti koji osporavaju kvalifikacije – nemam ništa protiv, neka se zakonski utvrdi sve, međutim, velika većina njih ne zna da je gospodin Dabro već slijedom svog političkog obitavanja i borbi, već nekoliko puta bio na izvidima.

Tu apsolutno nema ništa sporno, uz, dozvoljavam, nespretnosti prilikom interpretiranja što i kako, ali je definitivno riječ o čovjeku koji dolazi iz Slavonije i Šokadije koji osjeća tu problematiku. On je okružen ljudima u svome mjestu u koje se treba vratiti i nakon što više ne bude ministar i jedino što će ga držati i kakav on i je zapravo je taj rezultat koji će ostvariti”, rekao je Penava.

Na pitanje računa li na na potporu u postojećim ministarstvima, gdje su već neki uhodani timovi, odgovara:

“Netko smatra da je DP tu autonoman, no, to nije tako. Jednako tako u resorima koji pripadaju HDZ-u postoji nekakav zajednički program Vlade. Tako da apsolutno i u ministarstvima gdje imamo čelnog čovjeka DP-a moramo se konzultirati i sa svim drugima koji čine većinu i onda sukladno svom nekakvom udjelu formirati politike koje će voditi određenim ishodima.”

Na pitanje kako će izgledati sastanci s koalicijskim partnerom, i je li točna informacija da neće biti njihovih partnera na tim sastancima, Penava odgovara:

“Vjerojatno postoje različiti modaliteti tih sastanaka. Do sada smo imali uglavnom sastanke HDZ-a i DP-a, ali bilo je sastanaka gdje su primjerice bili i određeni zastupnici manjina. Apsolutno smo otvoreni za suradnju sa svima i za pozitivnu kritiku i za kakav prijedlog, ne robujemo toj situaciji niti sekunde”, rekao je.

Govorio je i o Muzeju totalitarnih režima.

“To je jedna tema koju smo načeli tijekom razgovora i gdje također nije bilo nikakvih prijepora, dakle, razgovor je da bi u sklopu Povijesnog muzeja bio jedan postav koji bi se razvio po tom pitanju. Tu nam definitivno treba jedan stručan pristup, znanstveni pristup, gdje je tema osuda svih totalitarnih režima.”

Domovinski pokret je tražio poseban muzej, sad se govori o postavu u sklopu Povijesnog muzeja.

“Otvoren sam za i jednu i drugu stvar, djelovala mi je na prvu da bi bolje bilo samostalna ustanova, ali kažem, nisam dovoljno upoznat s tim radom. Idemo dobiti procjene stručnjaka na tu temu i što će oni reći da je bolje. U konačnici bitno je da ne okrećemo glavu, da se ne zaplićemo stalno u četrdesetima, nego da se jasno ogradimo od stvari koje nisu bile dobre i da pokušamo razvijati hrvatsko društvo u što je moguće boljem, povoljnijem smjeru”, rekao je Penava, piše Dnevnik.hr.

Najnovije

Orban stavlja migracije u središte mađarskog predsjedanja EU-om

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je njemačkim medijima da pitanje migracija želi staviti u središte predstojećeg mađarskog predsjedanja Europskom unijom.   Orban je rekao medijskoj skupini...

Hod za život, obitelj i Hrvatsku održan u Imotskom

Foto:Hod za život   U subotu se za zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođenog djeteta, njegove majke, oca i cijele obitelji, hodalo na  jugu Hrvatske, u...

Kriptokomunistička proslava u centru Zagreba pod pokroviteljstvom Grada: Tomašević i Pupovac ‘feštali’ uz srp, čekić i zvijezdu petokraku

Foto:Narod.hr     Grad Zagreb pod vodstvom gradonačelnika Tomislava Tomaševića i ove je godine bio pokrovitelj koncerta koji se održao na ”Dan antifašističke borbe” 22. lipnja na...

Biblijska poruka 23.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Kad je plovidba sigurna?

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 4,35-41 Uvečer istoga dana kaže im: “Prijeđimo prijeko!” Oni otpuste mnoštvo i povezu Isusa kako već bijaše u lađi. A pratile su...

Postali su treća snaga u Europi i sada kreću u veliku ofenzivu: ‘Ovo se nije dogodilo 40 godina!‘

Foto:Pixabay   EU bi se prvi put u 40 godina mogla naći u situaciji da vladajuća većina ne dolazi iz redova najjačih postizbornih opcija. Politička grupacija Europski...