Ivan Turudić sa 78 glasova ‘ZA’ izabran za glavnog državnog odvjetnika

Ivan Turudić novi je glavni državni odvjetnik. Odlučila je tako saborska većina na današnjoj sjednici Hrvatskog sabora. Od ukupnog broja zastupnika (151) glasovanju je pristupilo 140 zastupnika. Za izbor Turudića glasovalo je 78 zastupnika, 60 ih je bilo protiv, a suzdržano je bilo 2 zastupnika. Ususret glasovanju zastupnici su podnijeli više zahtjeva za stanku, što je predsjedavajući Gordan Jandroković, nakon izricanja mnogobrojnih opomena zastupnicima zbog zlouporabe instituta povrede poslovnika, i odobrio u trajanju od 10 minuta.

 

Za izbor Turudića bilo je potrebno svega 39 glasova zastupnika, uz uvjet da glasovanju pristupi natpolovična većina svih zastupnika (76) u Hrvatskom saboru. Ivan Turudić naslijedit će Zlatu Hrvoj Šipek čiji četverogodišnji mandat istječe 26. svibnja.

Uoči današnjeg glasovanja zastupnici i simpatizeri stranke Možemo u znak prosvjeda protiv izbora Turudića probdjeli su noć na Trgu svetog Marka. Usprkos pompoznim najavama i pozivima građanima da im se pridruže, prosvjed je završio fijaskom.

Okupilo se tek sedamdesetak prosvjednika predvođenih saborskim zastupnicama Sandrom Benčić, Ivanom Kekin i zagrebačkim gradonačelnikom Tomislavom Tomaševićem, prenosi Narod.hr.