IVICA LOVRIĆ za BP: “Pa naravno da podmećemo Tomaševiću urušavanje skele! I leševe mu podmećemo!”

Danas oko podneva urušila se zgrada Muzeja za umjetnost i obrt koja je trenutno pod rekonstrukcijom. Da se urušila samo pola sata kasnije, zacijelo sve ne bi prošlo bez žrtava – jer, u dijelu zgrade se nalazi Muzej, no u drugom dijelu se nalazi Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, a u blizini je i V gimnazija.

Kako je od potresa prošlo više od tri godine, a zgrada u kojoj je i škola još nije obnovljena – obnova je tek započela, kontaktirali smo bivšeg pročelnika zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, koji je u danima neposredno nakon potresa bio izložen žestokim kritikama zbog – nesigurnosti djece koja idu u školu, jer nisu bili uklonjeni svi opasni dijelovi oštećenih zgrada, a govorilo se i o tome da nisu napravljeni “tuneli” za školsku djecu i slično. “Zabrinuti roditelji” su kasnije često kritizirali i sporu obnovu, na što je Lovrić uzvraćao kako “Dio političkih aktivista zlorabi zabrinutost roditelja”.

“Sad nema zabrinutih roditelja, a niti glasnih kritika na račun gradskih vlasti zbog spore obnove, iako su prošle godine od potresa, a vidimo da dijelovi neobnovljenih zgrada, pa i škola, svako malo padaju? Dok je Bandić bio živ, bio je jedini krivac za to, tko je sad kriv?

– Krivicu trebamo podijeliti između Bandića i Tomaševića, jer je Tomaševiću za sve kriv Bandić, a stvarno je kriv Tomašević. Tri dana nakon potresa kritizirali su nas zbog opasnih zgrada, zbog opasnosti koje bi dijelovi tih zgrada mogli predstavljati za učenike, iako tada nije bilo nastave zbog covida.

Otvatrali su lažne profile i predstavljali se kao zabrinuti roditelji. Sad toga više nema.

Što se zgrade koja se urušila tiče, radi se o zgradi u kojoj je pored muzeja i Škola primijenjene umjetnosti i dizajna. Mi smo, bivša gradska vlast, odmah napravili prvu fazu sanacije na školi i raspisali javni natječaj za sanaciju te škole. Paralelno se radila projektna dokumentacija za sanaciju muzeja, i nije mi jasno što se dogodilo da se čekalo dvije godine s početkom obnove muzeja.

No na školi je situacija još gora, jer je Tomaševića dočekao otvoren natječaj kojeg su nakon godinu dana – poništili, pa raspisali novi koji nije do dan danas okončan. Dakle, sve je već davno moglo biti gotovo, ali sad ispada da još nije ni ugovoreno – a sve je bilo spremno. Sve smo im ostavili.

Da ne govorim o drugim školama, pitanje je kad će se to dogoditi i na gornjogradskoj Baletnoj školi na Ilirskom trg, Prvoj ekonomskoj u Medulićevoj…

Nakon zagrebačkog potresa bilo je još tisuću sitnih potresa koji su još više rastresli ionako stare zgrade, s obnovom se kasni, a šokantno je što Tomašević kasni s obnovom gdje je već bilo sve ugovoreno – pa je on raskidao ugovore, kao na primjeru 18. gimnazije i one gornjogradske. Potom je sklapao nove, puno skuplje od onih koje smo mi sklopili za vrijeme bivše vlasti. Na gornjogradskoj će radovi biti skuplji za 120 milijuna kuna od onog što smo mi ugovorili!

Tomašević kaže da je za sporu obnovu kriva država, da Zagreb zapravo nema ništa s tim?

Naprotiv, isključivo je kriv Tomašević. Država nema ništa s tim. Govorim o objektima u vlasništvu Grada Zagreba.

A što se tiče privatnog stambenog fonda sigurno bi grad mogao učiniti više nego što čini, bila to zakonska obveza ili ne. Tko priječi Tomaševiću da pomaže građanima pri obnovi, hvali se da ima novca u proračunu? Mogao je bar onih 50 tisuća kuna kojima je nagradio nesposobnu ravnateljicu Svetog duha dati za obnovu. Ta gospođa posao radi izrazito štetno i loše.

Kad govorimo o Svetom duhu, nedavno su se pojavile fotografije preminulih pacijenata poredana na podu mrtvačnice, Tomašević kaže da mu podmeću?

I srušenu skelu su mu podmetnuli, sve mu podmeću. Podmetnuli smo mu i smeće po gradu, i to što od tri tramvaja jedan ne vozi.

Obećao je građanima svojevremeno i jeftiniju vodu i zatvaranje Jakuševca u roku od dvije do najviše tri godine, dvije su već prošle. Sad kaže da to nikad nije rekao, a postoji snimka tog obećanja. I to smo mu podmetnuli. On tvrdi da nije poskupio ni vrtiće.

Obećao je i zeleniji grad. Jesenas je bio javni natječaj za ozeljenjavanje javnih površina, a Zagreb se nije ni javio na taj natječaj! Ni na natječaj uklanjanje divlji odlagališta otpada se nije javio, a i to smo mu mi podmetnuli ja i pokojni Bandić.

To je morbidno, optuživati mrtve ljude, u ravninu s tim ide još veća morbidnost, a to je tvrditi da je netko leševe stavio na pod da bi napakostio brutalno nesposobnoj ravnateljici.

Jučer je bio 1. svibnja, Tomašević nije kuhao grah, rekao je da je to populizam, da to nije njegov stil?

On ne zna skuhati grah, ali se zna slikati uz njega, odnosno uz ljude koji dijele grah.