Ivica Šola: Drag mi je Papa, no draža mi je istina

I onda papa Frane šutne nogom masu teologa, povjesničara, znanstvenika koji su u Kongregaciji ispitivali "nerazjašnjene točke" i zatraži pomoć "velikog Ireneja", apologete Ratka Mladića, u "traženju istine"...

Proces beatifikacije, kanonizacije kardinala Alojzija Stepinca započeo je davne 1981. godine. Dakle, već gotovo četrdeset godina mnoštvo povjesničara, teologa, medicinskih stručnjaka i drugih znanstvenika traži istinu o liku i djelu kardinala Stepinca u sklopu Kongregacije za kauze svetih. Taj proces je rigorozan, a u Stepinčevu slučaju još rigorozniji jer se naš blaženik izravno naslanja na Pija XII., dakle, Stepinac je zbog toga svih ovih desetljeća bio pod dodatnim povećalom. Katolička crkva u jednoj takvoj kauzi ne smije “fulati” ni jotu.

Od 1981. godine, kada je započeo redovni proces vezan uz kardinala, usmjeren na propitivanje njegova života i krjeposti (1995. procesu je dodano i mučeništvo), u tom procesu ispitano je više od 74 svjedoka, katolika, nekatolika, udbaša, dakle željelo se čuti sve strane, pa je svjedočio i Joža Manolić, konzultirano je oko 130 različitih arhiva, tone različite građe, među kojima je i komunistička, brižno su pročitana sva Stepinčeva privatna pisma, homilije, bilješke, pastoralna pisma…, stavljeno je na stol sve, ne samo “pro” već i “contra”, kauzu su “pročešljali” povjesničari, teolozi, liječnici, znanstvenici raznih vrsta. Cijelo to vrijeme burgijala je i Srpska pravoslavna crkva, i njih se slušalo i ispitivalo govore li istinu ili ne. Ne.

Zadnji put, prije pisma koje je “veliki Irenej” uputio papi Frani, a ovaj zaustavio postupak, slično pismo je “veliki Irinej” uputio na temu “zločinca Stepinca” i papi Benediktu XVI., no ovaj mu nije odgovorio, već je dao da mu kurtoazno odgovori državni tajnik Bertone, što je kod Irineja izazvalo “ekumenski” bijes. Naime, kao što je imenovanje svetaca Srpske pravoslavne crkve njihova stvar, tako je i obrnuto, pa Ratzinger nema što tu uime “ekumenizma” kršiti pisane i nepisane kanonske propise. Na Stepinčevo pak, 10. veljače 2014., prefekt Kongregacije za kauze svetih kardinal Amato, služeći misu u Sv. Jeronimu u Rimu, rekao je da se dogodilo čudo po zagovoru bl. Stepinca, da je to potvrdila liječnička komisija (medicinski neobjašnjivo ozdravljenje) te da je o tome prije samo dva dana izvijestio i papu Franu, što je Papa s radošću primio, rekao je Amato, te Ivani Petrović za Novu TV potvrdio da bi kanonizacija Stepinca mogla biti već nagodinu.

Dakle, Kongregacija je proces kanonizacije završila, i sve je poslije formalnost, bilo mišljenje kardinalske komisije, bilo Papin “befel”. Rijetko se nakon što nadležna Kongregacija, u ovom slučaju kardinal Amato, dovrši posao, kanonizacija zaustavlja u toj fazi. Ja ne znam niti za jedan slučaj, znam za jedan jednog francuskog svećenika, ali u procesu beatifikacije.

Dobro, i što je onda, pozivajući se na istinu, rekao papa Frane u zrakoplovu kolegi Tomaševiću? Rekao je da je “u određenom trenutku procesa kanonizacije došlo se do nerazjašnjenih točaka”. Hm, gotovo 40 godina Kongregacija za svece bavi se tim “nerazjašnjenim točkama”, koje su zapravo stalno ponavljanje komunističkih i velikosrpskih laži koje su povjesničari tijekom procesa, koji je Amato u svojoj domeni završio, minuciozno ispitali i odbacili. U konačnici, svetac ne mora imati bezgrešne političke procjene, pogotovo mučenik. I onda papa Frane šutne nogom masu teologa, povjesničara, znanstvenika koji su u Kongregaciji ispitivali “nerazjašnjene točke” i zatraži pomoć “velikog Ireneja”, apologete Ratka Mladića, u “traženju istine”. Papa Frane, dakle, ide protiv Kongregacije za kauze svetih i spas traži u istinoljubivom srpskom patrijarhu Irineju. Osim što je papa Frane u traženju istine zaobišao svoju Kongregaciju, zaobišao je i hrvatske biskupe, zaobišao je i druge kongregacije jer, ipak, Irinej zna najbolje što je istina.

Tako je papa Frane zapao u strašne muke i potražio pomoć: “Ja koji trebam potpisati kanonizaciju s mojom odgovornošću molio sam, promišljao, tražio savjet i onda sam vidio da trebam pitati pomoć Irineja. Irinej je veliki patrijarh. Jer, i Irineja i mene jedino zanima istina.” Očito one koji su u Kongregaciji za kauze svetih radili na rasvjetljavanju lika i djela kardinala Stepinca nije zanimala istina, sve će riješiti jedini tražitelji istine, Irinej i papa Frane. Svi drugi, ‘ko ih šiša. To je smjesa arogancije, umišljenosti, nepoštovanja vlastitih crkvenih tijela, mase stručnjaka i znanstvenika kroz četrdeset godina. Sada Frane Veliki i Irinej Veliki kao revolucionari kreću od nule, utvrđivati što je utvrđeno!? Zbog ekumenizma? Ne, sve je to politika u koju se papa Frane uvukao da bi se dodvorio Beogradu i Moskvi. Papa želi u Beograd, i sve ovo što je izrekao u avionu nema veze sa stanjem stvari u “slučaju Stepinac”, s istinom, dakle, ovo je Papin krik Irineju: Molim te, pozovi me u Beograd, žrtvujem Stepinca i Hrvate, i moskovskom patrijarhu Kirilu: Molim te, pozovi me u Moskvu, a ja ću žrtvovati Ukrajince… To što ovdje nazivaju “ekumenizam”, u svjetovnoj politici se naziva puno poštenije – trgovina!

Nažalost, s boli u grudima, moram napisati: Drag mi je Papa, no draža mi je istina.

Ivica Šola / Slobodna Dalmacija

** Mišljenja iznesena u kolumnama i komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva Braniteljskog portala**