Iz Vučićeva kabineta potvrđeno da srbijanski predsjednik neće skoro u Zagreb

Ne može se omalovažavati Hrvatska i u nju doći kad tko hoće

Posjet srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića Hrvatskoj, koji je bio najavljivan za studeni, odgođen je, potvrdio je u srijedu kabinet srbijanskog predsjednika.

“Srbijanski predsjednik neće tako skoro u Zagreb”, rekli su za srbijanski “Blic” u Vučićevom kabinetu.

Hrvatski i srbijanski mediji objavili su u srijedu da je posjet srbijanskog predsjednika odgođen do daljnjega te da do njega najvjerojatnije neće doći ove godine.

“Uredi hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i predsjednika Vučića u stalnom su kontaktu, ali za sada nije poznat datum kada će doći do službenog posjeta srbijanskog predsjednika”, objavile su beogradske Večernje novosti.

Iako se ne navode službeni razlozi odgode posjeta, do nje dolazi u trenutku novog zaoštravanja u odnosima dvije zemlje, posebice zbog međusobne razmjene službenih prosvjeda, do čega je došlo zbog otkrivanja spomenika Milanu Tepiću, majoru JNA koji je 1991. raznio skladište oružja u Bjelovaru, te povodom izjave srbijanskog ministra Aleksandra Vulina da je 90-ih godina prošlog stoljeća u Hrvatskoj na djelu bio građanski rat.

Predsjednik Sabora Goran Jandroković u srijedu je, vezano za otkazivanje posjeta srbijanskog predsjednika Hrvatskoj, kazao da do takvih posjeta treba doći u pravom trenutku, jer su osjetljivi. “Čini mi se da na taj trenutak treba pričekati još neko vrijeme nakon izjava koje smo čuli”, dodao je.

Nazočeći inauguraciji Aleksandra Vučića u lipnju u Beogradu, hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović rekla je kako očekuje da se odnosi Zagreba i Beograda ubuduće mogu osjetno poboljšati, a kao jedan od preduvjeta za to vidi spremnost novog srbijanskog predsjednika da dade svoj doprinos u suradnji dviju država.H

A.G.

Comments are closed.