Izaslanstvo HKD Napredak iz Sarajeva na ređenju novog nadbiskupa u Rumunjskoj…

Ova pokrajina kao i cijela Rumunjska imaju velikih problema s malim natalitetom i migracijama. Računa se da se iz Rumunjske zadnjih godina iselilo preko 3 milijuna stanovnika...

Na poziv mons. Kovacsa sudjelovali su počasni predsjednik HKD Napredak mons. prof. dr. Franjo Topić, zajedno s vlč. mr. Lukom Brkovićem i s. Vitomirom Biljaka…

U drevnom gradu Alba Juliji u Rumunjskoj, u sjedištu istoimene nadbiskupije, 22. veljače 2020. tijekom Euharistijskog slavlja u katedrali zaređen je za novog nadbiskupa mons. dr. Gergely Kovács (Jure Kovač), dugogodišnji glavni tajnik Papinskog vijeća za kulturu. Misno slavlje i obred ređenja predvodio je kardinal Gianfranco Ravasi, predsjednik Papinskog vijeća za kulturu, u zajedništvu s dosadašnjim nadbiskupom Albe Julije i apostolskim nuncijem u Rumunjskoj i još 42 biskupa od kojih petnaestak iz Mađarske te uz koncelebraciju oko 400 svećenika. Sudjelovalo je nekoliko tisuće vjernika, a mnogi nisu mogli ući u prepunu katedralu pa su sudjelovali prateći Misno slavlje i ređenje uz pomoć velikih ekrana i uz dobro ozvučenje. S mađarskog i rumunjskog prevođeno je i na njemački i talijanski jezik. Nazočni su bili i visoki predstavnici rumunjskih i mađarskih vlasti na čelu s predsjednikom mađarskog parlamenta, a ređenje je izravno prenosila mađarska televizija Duna. Na Misnom slavlju i biskupskom ređenju mons. Kovacsa, na njegov poziv, sudjelovali su također mons. prof. dr. Franjo Topić zajedno s vlč. mr. Lukom Brkovićem i s. Vitomirom Biljaka.

U prigodnoj propovijedi kardinal Ravasi istaknuo je, između ostalog, važnost djelovanja mons. Kovacsa na polju kulture dodajući da će mu iskustvo dugogodišnjeg djelovanja u Papinskom vijeću za kulturu biti od pomoći u budućem biskupskom radu.

U svom obraćanju mons. Kovacs je, između ostalog, kazao: „Mi moramo hoditi zajedno, čuvajući našu kulturu i identitet uvažavajući naše razlike i svaku osobu. Mi možemo raditi na zadovoljstvo Bogu samo uvažavajući, cijeneći i pomažući jedan drugoga“.

Nakon ređenja delegacija iz Sarajeva darovala je novom nadbiskupu ručno izrađenu intarziju sarajevske katedrale. Mons. Topić je prenio novom nadbiskupu i posebne čestitke i pozdrave kardinala Vinka Puljića. Mons. Kovacs je bio zadužen za konferencije Papinskog vijeća za kulturu u različitim zemljama na koje je redovno pozivan i HKD Napredak a redovno je govorio i sadašnji počasni predsjednik Napretka prof. Topić. Najveća i najbrojnija konferencija Vijeća bila je organizirana u Sarajevu 2001. Napredak je 2005. izdao jedan od najvažnijih dokumenata Vijeća: Gdje je tvoj Bog? Kršćanska vjera pred izazovom vjerske ravnodušnosti.

Mons. Kovacs je rođen 21. srpnja 1968. u mađarskoj obitelji u Kézdivásárhely, Rumunjska. Počeo je studij teologije 1987. u Alba Juliji/Gyulafehérvár, Rumunjska a nakon pada komunizma mogao je ići vani i nastavio je studij teologije u Rimu 1990. Zaređen je za svećenika 1993., a onda je poslan na postdiplomskih studij u Rim i postigao je doktorat u crkvenom pravu. Od 1997. radi u Rimu u Papinskom vijeću za kulturu, gdje je do imenovanja za nadbiskupa 2019. bio glavni tajnik Vijeća. Od 2012. je postulator u kauzi za beatificakciju nadbiskupa Albe Julije (1938.-1980.) Árona Mártona, koji je bio osuđen 1949. na doživotni zatvor od bezbožnog komunističkog režima. Kasnije je pušten iz zatvora i bio je u kućnom pritvoru, a 1967. mu je dopušteno da obavlja biskupsku službu. Zanimljivo je da je majka mons. Kovacsa katolkinja a otac je bio protestant a i sam Gergely je bio do svoje 17. godine protestant.

Alba Julija je stari rimski grad koji se spominje već u 3. st. prije Krista. I danas je sačuvano neobično puno od starog grada i predstavlja rijetko veliki i dobro obnovljen grad iz rimskih vremena, koji je kasnije naravno dograđivan. Grad ima 66.000 stanovnika od kojih su danas preko 90% Rumunji. Pripada regiji Transilvaniji koja je kolijevka mađarske nacije. Nadbiskupija je vrlo stara i osnovana je 1009. Ima veliku i lijepu gotičku katedralu i posvećena je sv. Mihaelu. Danas ima 355.000 katolika s 253 župe i 332 svećenika. Ova pokrajina kao i cijela Rumunjska imaju velikih problema s malim natalitetom i migracijama. Računa se da se iz Rumunjske zadnjih godina iselilo preko 3 milijuna stanovnika.

L.K.