Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Izbori konfrontirali dva HDZ-a

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović je strpljivo gradio imidž predsjednika  i Hrvata u BiH i vrlo ubojito “prodirao” naročito među pristaše desnice pa se značajno infiltrirao i u redove HDZ-a BiH.

 

Sastajao se s čelnikom najjače hrvatske stranke u BiH Draganom Čovićem, podržavao i lobirao za izmjene famoznog Izbornog zakona. I, što je jako bitno i upadljivo, osim s Čovićem, predsjednik Milanović je njegovao i dobre odnose s Miloradom Dodikom, dugogodišnjim partnerom i prijateljem lidera HDZ-a BiH. To članstvo stranke Dragana Čovića itekako poštuje i honorira, piše Dnevni list.

Ako je vjerovati hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću i njegovim suradnicima, Zoran Milanović je neupitno proruski igrač u “lijepoj našoj”, zbog svojih krutih stajališta o ratu u Ukrajini, ali i navodnih financijskih veza.

Iste silnice se odavno vežu i za Čovića i Dodika pa se u dijelu javnog prostora  i u BiH i Hrvatskoj u glavama ljudi iskonstruirao moćni proruski trokut, iako  Andrej Plenković nikada nije izustio ime Dragana Čovića u tom kontekstu.

Zbunio glasače u BiH

Predsjednik RH Zoran Milanović je odlučio da se parlamentarni izbori u  susjednoj zemlji održe u srijedu 17. travnja. Ubrzo je šokirao državljane   Hrvatske diljem svijeta pa i u BiH objavom da će se kandidirati za poziciju  premijera i to na listi SDP-a.

Promatrači političkih prilika u hrvatskom javnom mnijenju u BiH su odmah zaključili da je tim iznenadnim potezom Milanović prosuo pa skoro sve simpatije koje je godinama ubirao. Desnica se pouzdala u predsjednika “svih  Hrvata” i da je možda krenuo u obračun s Plenkovićem, dakle i s Draganom  Čovićem, kao neovisni kandidat ili da je odabrao baš u BiH nekog svog favorita, sigurno je da bi u sljedećih nepunih mjesec dana kampanje itekako zaljuljao političku pozornicu i zabrinuo HDZ BiH.

To je sada prošlost i nebitno, veliki je upitnik hoće li i na koji način Zoran  Milanović voditi ili biti dio izborne kampanje nakon odluka Ustavnog suda R  Hrvatske.

Ostaje žal što je Milanović itekako zbunio hrvatske birače u BiH pa i iznevjerio njihova očekivanja. Uz to je osakatio izlaznost izborom srijede, radnog dana, za dan glasovanja. Mnogi tvrde, naime, da je tim potezom ipak  išao na ruku Čoviću i pročistio put do izbora tri člana hrvatskog sabora. Naime, HDZ BiH je stabilna i dosta disciplinirana stranka s vrećama novca i nema dvojbe da će pronaći formulu kako na birališta dovesti što veći broj  birača.

Metež u HNS-u

Hrvatskoj oporbi u BiH za ostvarivanje svojih ciljeva nužan je masovni odaziv glasača željnih promjena.

Čelnik HDZ-a BiH je euforično najavio da će srijeda biti “svetkovina” što je  iskoristio cinični Zoran Milanović da ga dobro potkači i jasno dadne do znanja da je protiv Čovića i njegovih zastupnika u Saboru.

-Svetkovina? Kakva svetkovina? Zar on ide u crkvu? Od kad taj ide u crkvu. Pih. To je bio komunistički kadar par exellance. I dalje ću neke stvari trpjeti samo u interesu Hrvata u BiH ne mogu imati pet stranaka, manja je šteta da imaju jednu pa makar groznu kao HDZ BiH nego da se raskupusaju okolo. I zbog toga imam visok prag tolerancije za te mutljaroše. Imat će moju podršku dok razgovara s međunarodnom zajednicom koja i Hrvate i Srbe pokušava ubiti u pojam. Ali ovo? On se sad petlja u hrvatske izbore. Zbog čega to radi? Zašto se na posljednjim izborima Hrvati u BiH nisu izborili da imaju svog člana Predsjedništva BiH, a ne da im se po četvrti put nametne jedan džepar?, ružno je Čovića demolirao Milanović.

U igri su dakle tri saborska mandata, a u HNS-u je na pomolu opći metež i  raskol oko liste iz BiH. Dragan Čović je pred “milim i dragim Andrejom”, tako  je ulizivački tepao premijeru Plenkoviću nedavno u Zagrebu, prepotentno  poručio da će njegov HDZ BiH uvjerljivo prigrabiti sva tri zastupnika u našoj izbornoj jedinici. Isto najavljuje i neovisni kandidat, umirovljeni general Ljubo Ćesić Rojs.

Sastanak oporbe danas

S druge strane hrvatske oporbene stranke na čelu s HDZ-om 1990 najavljuju svoju listu i nešto skromnije učinke. Ne prse se prognozama o sva tri  mandata, ali su čvrsto uvjereni da će “devedesetka”, HSS, HNP, HDS, HVS, Čapljinska lista i Ramska stranka ozbiljno uzdrmati HDZ BiH i pomrsiti račune  nadobudnom Čoviću. Po informacijama našeg lista hrvatska oporba u BiH bi se danas trebala sastati i razgovarati o nizu pitanja.

Izbori za Sabor RH su istinski test i prilika za udruženu hrvatsku oporbu u  BiH. I napokon, parlamentarni izbori za hrvatski sabor još jednom su ogolili  svu sebičnost, brutalnost i besmislenost koju Dragan Čović demonstrira kroz svoj privatni HNS.

 

 

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...