Izborna šutnja u vrijeme društvenih mreža: ‘Umjesto sankcija, trebamo ići prema tome da se ukine’

"Kako život teče, trebali bi umjesto sankcija ići prema tome da se izborna šutnja ukine", kazao je Hojski...

Slaven Hojski iz DIP-a napomenuo je da se izborna šutnja kršila i da je pristiglo mnogo prijava…Državno izborno povjerenstvo (DIP) danas je donijelo i jednu odluku o promatračima izbora te odlučilo zabraniti udruzi ‘U ime obitelji’ promatranje izbora…

Naime, niti jedan od 89 prijavljenih promatrača neće moći prisustvovati izborima u svojstvu promatranja izbora. DIP je, naime, zaključio da se ta udruga ne može smatrati udrugom koja neovisno promatra predsjedničke izbore jer otvoreno podržava jedno od kandidata.

Povjerenstvo navodi kako je u subotu zatražilo očitovanje udruge i da se ona očitovala da se “bave promicanjem ljudskih i građanskih prava u skladu s Obvezatnim uputama DIP-a broj P VII” i da se “bave promatranjem i posao obavljaju temeljito, pošteno i neovisno na referendumu, predsjedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima od 2013.”

Povjerenstvo ističe kako je izvršilo uvid u mrežnu stranicu Narod.hr, čiji je vlasnik navedena udruga, te je na poveznici dostupan intervju Željke Markić od 3. siječnja 2020. u kojemu se, među ostalim, očituje i o kandidatima u drugom krugu izbora za predsjednika Republike.

“Dali smo im pravo promatranja još u studenom prošle godine, za prvi krug, ali procijenili smo da su se promijenile okolnosti jer iz udruge favoriziraju jednog kandidata. Poslali smo im dopis, ali nisu se na njega izjasnili nego su samo naglasili da pet godina promatraju izbore. I na Narod.hr, koji je vezan uz udrugu smo kroz intervju Željke Markić vidjeli novo favoriziranje. Ako se pojave, obavijesti ćemo ih da ne mogu promatrati izbore”, glasnogovornik Državnog izbornog povjerenstva Slaven Hojski pa otkrio krši li se izborna šutnja:

“Kako je dan odmicao, bilo je sve više prijava. Ljude se uznemiravalo kroz letke, SMS poruke, e-mail poruke, pozive…”

U vrijeme društvenih mreža i interneta, teško je održavati izbornu šutnju. Ali, možda bi bilo lakše da postoje sankcije.

“Kako život teče, trebali bi umjesto sankcija ići prema tome da se izborna šutnja ukine”, kazao je Hojski.

Još je napomenuo i da je pobjednik izbora onaj koji dobije glas više, to je glavno mjerilo.

Što se izlaznosti tiče, napomenuo je…

“Vjerujemo da ćemo se približiti 60 posto, odnosno, da će na izbore oko dva milijuna birača.”

Birališta se otvaraju u sedam sati ujutro, a zatvaraju u 19 sati.

T.H.