Izbornik Ante Čačić optimist: “Zbog čega ste tako pesimistični? Hrvatska je odigrala najbolje od svih u skupini…

Uoči dvoboja protiv Finske na riječkoj Rujevici, u petak 6. listopada, te gostovanja u Kijevu tri dana poslije, hrvatski izbornik zbog ozljeda ima mnogo problema oko sastava reprezentacije...

foto/fah

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Ante Čačić uvjeren je da će Hrvatska u Rusiju otići s prve pozicije u skupini, što je naglasio u ponedjeljak na konferenciji za novinare uoči dvije posljednje kvalifikacijske utakmice za Svjetsko prvenstvo 2018., protiv Finske i Ukrajine, u kojima će našim nogometašima trebati najmanje četiri boda za ostvarenje zacrtanog cilja.

Uoči dvoboja protiv Finske na riječkoj Rujevici, u petak 6. listopada, te gostovanja u Kijevu tri dana poslije, hrvatski izbornik zbog ozljeda ima mnogo problema oko sastava reprezentacije.

“Borna Barišić definitivno je otpao zbog ozljede. Dejan Lovren ima problema s leđima, a u Liverpoolu ga tjeraju da igra bez treninga i pod tabletama. Treba mu određeno vrijeme da se oporavi. Neće konkurirati za utakmicu s Finskom, a vidjet ćemo hoće li moći biti u konkurenciji za Kijev. Plan je da se dva-tri dana stavi u liječnički tretman i da se dovede u optimalno stanje. Ako bude tako, onda će se priključiti. U kontaktu smo s liječničkom službom Liverpoola. Nikola Kalinić će u Milanu napraviti magnetsku rezonancu i priključiti se, ako nije ništa ozbiljno. Ako pregled pokaže da je, onda će i on otpasti. Pozvat ću Duju Ćaleta-Cara iz mlade reprezentacije”, prokomentirao je Čačić zdravstveno stanje u momčadi.

Unatoč spomenutim problemima, izbornik je i dalje veliki optimist, a ne obazire se ni na špekulacije o mogućoj smjeni u slučaju lošeg ishoda u sljedećim dvobojima. 

“Imam svoj posao, na njega sam koncentriran, na sve ostalo ne mogu davati odgovore”, rekao je Čačić pa nastavio:

“Zbog čega ste tako pesimistični? Hrvatska je odigrala najbolje od svih u skupini. Na kraju, kad pogledate semafor, nezadovoljni ste, kao što sam i ja i svi mi. Mi smo u Turskoj trebali dobiti po svim parametrima, a izgubili smo na nesvakidašnji način. Na Islandu nismo bili na nivou, ali smo izgubili jer je čovjek promašio loptu čelom i zabio gol iz nehata. Da je onaj bod ostao na Islandu, nama bi faktički utakmica protiv Finske bila za prolaz. Mi idemo u Rusiju, kao prva momčad. Optimizam je ono što nas gura naprijed. Nema ni B niti C plana. U utorak ćemo razgovarati o planu B. Problem je moja glava? Važno je da Hrvatska ide u Rusiju. Ako ne bude Čačić izbornik, bit će netko drugi. A što smo dobili, ako nismo otišli u Rusiju. Samo novog izbornika.”

Čačić dio svog optimizma temelji  i na dobrim igrama nogometaša u svojim klubovima.

“Poslije utakmice s Turskom rekao sam da će naši igrači dizati formu. Njihovi posljednji nastupi su na tragu onoga što sam govorio. Bez obzira na poteškoće koje imamo, imamo igrače koji mogu odgovoriti na sve zahtjeve koje ove utakmice donose.  Ne dvojim da će nas zaobići rezultat, kako je to bilo na posljednjoj utakmici.”

Hrvatska će u petak protiv Finske u Rijeci igrati s imperativom pobjede, a radi se o reprezentaciji koja je u posljednje dvije kvalifikacijske utakmice ostvarila dvije pobjede i o kojoj Čačić ima visoko mišljenje.

“Moramo biti fokusirani samo na tu utakmicu. Finska je u dobrom raspoloženju, ne mogu ništa izgubiti u ovoj utakmici, samo dobiti. Radi se o vrlo discipliniranoj ekipi. I mi smo ih dobili tamo samo 1-0, vrlo tijesno”, podsjetio je izbornik.

“Veseli što ćemo igrati na Rujevici. Puno više nam odgovara za tu utakmicu kvalitetna podloga, što ćemo na Rujevici i dobiti”, dodao je Čačić te zaključio:

“Hrvatska ima kvalitetne igrače i momčad. Hrvatska ima poziciju da se ne treba plašiti nikoga.”

Naša reprezentacija uoči posljednja dva kola drži vodeće mjesto u skupini sa 16 bodova koliko ima i drugoplasirani Island. Slijede Turska i Ukrajina sa po 14 bodova. Finska je peta sa sedam bodova i izgubila je sve izglede za plasman na Svjetsko prvenstvo, baš kao i posljednjeplasirano Kosovo koje ima jedan bod.

Dvoboj Hrvatske i Finske u Rijeci  na rasporedu je u petak s početkom u 20.45 sati. U isto vrijeme, u ponedjeljak 9. listopada, predviđen je početak dvoboja Ukrajine i Hrvatske u Kijevu.

D.J.