Nedjelja, 19. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Izložba o nepoznatim podvodnim pričama Jadranskog mora otvara se u Trstu

Međunarodna izložba “U moru intimnosti. Podvodna arheologija priča priču Jadrana”, koja otkriva nepoznate priče iz povijesti Jadranskog mora, otvara se 16. prosinca u Trstu, izložbenom prostoru Salone degli Incanti – ex Pescheria.

Bit će to prvi put da se predstavljaju umjetnička djela i predmeti svakodnevne uporabe, robe i opreme nađene na brodovima u Jadranu, a izloženo je gotovo tisuću nalaza s podvodnih lokacija.

“Više od 60 ustanova, 50 znanstvenika i dvije tisuće četvornih metara izložbenog prostora posjetiteljima će ispričati nepoznate priče iz povijesti Jadranskog mora. Gotovo tisuću nalaza s podvodnih lokacija sada je izloženo zahvaljujući značajnom doprinosu talijanskih, hrvatskih, slovenskih i crnogorskih muzeja”, ističe se u najavi Ministarstva kulture.

“Ta je izložba također arheološki istraživački i vrijednosni laboratorij za široku publiku, a ne samo za istraživače, čiji je cilj oživljavanje ponekad zaboravljenog blaga, podvodne baštine”, dodaje se.

Po riječima autora izložbe, Salone degli Incanti u Trstu pretvorit će se u morski krajolik koji će prikazati kulturne razmjene, trgovinu i priče o ljudima koji su plovili tim, kako ga nazivaju, intimnim morem. Zahvaljujući otkrivanju podvodne baštine, posjetitelje će se povesti na plovidbu Jadranskim morem i otkrivanje njegovih ruta i preplovljavanja.

Hrvatska je u postavu izložbe zastupljena s 304 posuđena djela iz ukupno šesnaest ustanova.

Među njima su Dubrovački muzeji, Hrvatski pomorski muzej Split, Arheološki muzej Split, Centar za kulturu Brač, Muzej otoka Brača, Muzej grada Kaštela, Muzej grada Šibenika, Zavičajni muzej Biograd na Moru, Muzej antičkog stakla Zadar, Arheološki muzej Zadar, Međunarodni centar za podvodnu arheologiju, Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka, Lošinjski muzej Mali Lošinj, Pomorski i povijesni muzej Istre, Arheološki muzej Istre Pula, Zavičajni muzej Poreštine Poreč i Ministarstvo kulture.

Izložbu organizira Autonomna pokrajina Friuli Venezia Giulia, Regionalni ured za kulturnu baštinu pokrajine Friuli Venezia Giulia, Ured za kulturu Grada Trsta.

Postavljena je u suradnji s Odsjekom za arheologiju, umjetnost i krajolik pokrajine Friuli Venezia Giulia, Muzejskim centrom pokrajine Friuli Venezia Giulia, Savezom za podvodnu arheologiju, Hrvatskim restauratorskim zavodom, Međunarodnim centrom za podvodnu arheologiju u Zadru.

Pokrovitelji su talijansko Ministarstvo kulturnih dobara i aktivnosti i turizma, hrvatsko Ministarstvo kulture, slovensko Ministarstvo kulture, hrvatsko Ministarstvo turizma i Promoturismo Fvg, uz potporu Fondacije CRTrieste.

Izložba će biti otvorena od 17. prosinca do 1. svibnja iduće godine, a u tom će se razdoblju prirediti i popratna događanja.H

A.K.

Najnovije

Dana 17. svibnja EU odala počast dugi i LGBTQ agendi. Devet zemalja odbilo je sudjelovati

Foto:Pixabay   17. svibnja Europska Unija odala je počast dugi i LGBTQ rodnoj ideologiji. No, čak 9 zemalja je odbilo sudjelovati i potpisati dokument. Nacije njemačkog govornog...

Poznata lica na Hodu za život u Zagrebu

Foto Narod.hr/Instagram (Marijana Petir) Ovogodišnji deveti po redu Hod za život u Zagrebu okupio je mnoštvo ljudi koji su porukama i transparentima poručili da su...

Domovinski pokret ima tri ministra: Jedan od njih je odvjetnik iz Hercegovine

Foto:RTL Danas   Domovinski pokret u novoj vladi ima tri ministra. To su Ante Šušnjar, ministar gospodarstva, Ivan Šipić, ministar demografije i useljeništva, i Josip Dabro,...

Eurovizija, naša kulturno identitetska zabluda, ali i velika šansa za promociju turizma

Foto:ProTV   Piše:Marinko Brkić, Turističke priče.hr Nekad “vizija, a danas song zabava” glavni je proljetni događaj koji kreira i imidž turističke destinacije, pa i ne čudi što...

Prefekt Dikasterija za nauk vjere o Međugorju

Foto:Međugorje-info   Prefekt Dikasterija za nauk vjere kardinal Victor Manuel Fernández je na predstavljanju novih normi za razlučivanje ukazanja i drugih nadnaravnih fenomena, u petak 17....