IZMIJENJEN ZAKON O BRANITELJIMA, ĆIPE UPUTIO APEL: “Ne dižite ruku na sebe”!

Uz apel braniteljima da ne dižu ruku na sebe, koji im je uputio Stipo Mlinarić, zastupnik oporbenog DP-a, Hrvatski sabor u petak je izmijenio Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata.

“Ne dižite ruku na sebe, zbog svojih roditelja, zbog djece, nitko u ovoj sabornici, nije toga vrijedan”, poručio je braniteljima Mlinarić, te objasnio da je samo zbog toga ostao u sabornici koju je ranije napustila oporba revoltirana nesazivanjem izvanredne sjednice.

Naglasio je i da je ruku na sebe dignulo 3500 branitelja “cijela jedna brigada”, a da u 32 godine hrvatske državnosti to nije učinio ni jedan političar. Poručio im je i da svakom zlu dođe kraj, pa će i “pljački, korupciji i omalovažavaju!“

Izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima, povećat će se iznos osobne invalidnine i drugih prava koja se računaju na temelju proračunske osnovice, a stvara se i pravni temelj za osnivanje ustanove za dugotrajni smještaj branitelja koji se ne mogu brinuti o sebi.

Rad uz braniteljsku mirovinu

Mijenjaju se i odredbe iz mirovinskog osiguranja kako bi se branitelje čim duže zadržalo u svijetu rada, odnosno omogućilo da rade uz mirovinu.

Tako će branitelji koji primaju iznos najniže mirovine moći raditi do pola radnog vremena uz puni iznos najniže mirovine.

Branitelji s invalidskom mirovinom zbog djelomičnog gubitka radne sposobnosti moći će raditi do pola radnog vremena i primati punu invalidsku mirovinu. I do sada su mogli raditi puno ili pola radnog vremena, ali im se iznos mirovine smanjivao za trećinu. Sada će se smanjivati za trećinu samo ako branitelj radi puno radno vrijeme.

Do pola radnog vremena, uz primanje punog iznosa obiteljske mirovine, moći će raditi i članovi braniteljskih obitelji koji primaju obiteljsku mirovinu, najčešće supruge. Do sada nije postojala mogućnost rada uz primanje obiteljske mirovine, a u slučaju zaposlenja, mirovina se obustavljala.

Stvara se pravna osnova za osnivanje obiteljskih centara

Izmjenama Zakona stvara se pravna osnova za osnivanje braniteljskih centara kao ustanove za pružanje dugotrajnog smještaja branitelja s obzirom na to da ih je sve više nemoćnih i u samačkim kućanstvima.

Predložene zakonske izmjene donose i novi model određivanja osnovice za ostvarivanje prava iz zakona.

Sada se osobna invalidnina i druga prava određuju u postotku od proračunske osnovice, čiji iznos nije mijenjan od 2001. Slijedom toga, iznosi prava hrvatskih ratnih vojnih invalida, drugih prava po osnovi oštećenja organizma ili gubitka člana obitelji – isti su 22 godine, dok su istodobno rasli iznosi prosječne neto plaće i troškovi života, kazao je ministar.

Predviđena je i mogućnost ostvarivanja prava na troškove ukopa za umrle pripadnike HVO-a koji su u trenutku smrti imali hrvatsko državljanstvo i prebivalište u Hrvatskoj.

Sabor je izmijenio izmijenio zakone o tržištu električne energije i o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, te su izmjene bitne za razvoj tržišta električne energije i gradnju novih postrojenja na obnovljive izvore energije.

Izmijenio je i Zakon o terminalu za ukapljeni prirodni plin, pri čemu je odbio zahtjev oporbe da Sabor zaduži Vladu da u roku 30 dana pokrene postupak razrješenja Uprave HEP-a zbog plinske afere. Kod glasovanja o tom zaključku, oporbenih zastupnika nije bilo.