Četvrtak, 23. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Izrael povukao većinu postrojbi iz Gaze zbog priprema za napad na Rafah

Foto:Wikimedia Commons

 

Dok se pripremaju za moguću iransku odmazdu zbog smrti višeg generala i šest drugih časnika u Damasku, Izraelci su povukli većinu postrojba iz Gaze zbog priprema za napad na južni grad Rafah.

Njemačka, Velika Britanija i Rusija pozivaju na suzdržanost na Bliskom istoku

Njemačka, Velika Britanija i Rusija pozvale su u četvrtak zemlje na Bliskom istoku da pokažu suzdržanost, dok je Izrael rekao da se priprema “ispuniti sve svoje sigurnosne potrebe” u regiji koja je na rubu šireg sukoba zbog iranske prijetnje da će napasti Izrael, prenosi HRT.

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je svog iranskog kolegu Hoseina Amirabdolahiana da pozove na “maksimalnu suzdržanost” kako bi se izbjegla daljnja eskalacija.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova poručilo je građanima da ne bi trebali putovati na Bliski istok, posebno u Izrael, Libanon i palestinska područja.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron rekao je u četvrtak da je jasno dao do znanja Amirabdolahianu da Iran ne bi trebao uvlačiti Bliski istok u širi sukob.

Izraelci povukli većinu postrojba iz Gaze

Dok se pripremaju za moguću iransku odmazdu zbog smrti višeg generala i šest drugih časnika u Damasku, Izraelci su povukli većinu postrojba iz Gaze zbog priprema za napad na južni grad Rafah.

No, u različitim dijelovima enklave u dalje traju borbe.

Politički čelnik Hamasa opovrgnuo je navode da su njegovi sinovi koji su poginuli u izraelskom napadu prije dva dana, palestinski militanti.

Izraelske snage ubile su tri njegova sina bez konzultacija s najvišim zapovjednicima ili političkim vođama, dovodeći u pitanje napore da se oslobode taoci koji su još u Gazi.

Na novinarsko pitanje hoće li njihova smrt utjecati na mirovne pregovore, odgovara da još traže sporazum o prekidu vatre.

– Za nas su interesi palestinskog naroda kojemu pripadaju i naši sinovi i djeca ispred svega. Ono što određuje otpor Hamasa na terenu i u politici odgovor je izraelskog okupatora na zahtjeve kojih se držimo. To je iznad svega trajni prekid vatre, njihovo potpuno povlačenje i povratak raseljenih. Ali do ovog trenutka cionistički neprijatelj još odugovlači i izbjegava odgovoriti na te zahtjeve, pa tako i postizanje sporazuma, rekao je Ismail Haniye, politički čelnik Hamasa.

Izraelski ministar: Izravan iranski napad zahtijevao adekvatan odgovor

Sjedinjene Države očekuju napad Irana na Izrael, ali takav koji neće biti dovoljno velik da uvuče Washington u rat, rekao je američki dužnosnik kasno u četvrtak.

Bijela kuća je ranije priopćila da Washington ne želi širenje sukoba na Bliskom istoku i da su SAD rekle Iranu da nisu uključene u zračni napad na vrhovnog iranskog vojnog zapovjednika u Damasku.

Bijela kuća je rekla da je upozorila Iran da ne koristi taj napadaj kao izgovor za daljnju eskalaciju u regiji.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je u četvrtak kako će Izrael izravno odgovoriti na svaki iranski napadaj.

– Izravni iranski napad zahtijevat će odgovarajući izraelski odgovor protiv Irana, rekao je Gallant američkom ministru obrane Lloydu Austinu, prema primjedbama koje je objavio njegov ured.

Pentagon je rekao da su njih dvojica razgovarali o “čvrstoj” predanosti Sjedinjenih Država sigurnosti Izraela protiv prijetnji iz Irana i njegovih opunomoćenika.

– Ponavljajući nedvosmislenu poruku predsjednika Bidena izraelskom premijeru Netanyahuu, tajnik Austin je uvjerio ministra Gallanta da Izrael može računati na punu američku potporu u obrani Izraela od iranskih napadaja, kojima je Teheran javno prijetio, priopćio je Pentagon.

Dodano je da je posjet vrhovnoga američkog generala za Bliski istok, generala vojske Michaela “Erika” Kurille, Izraelu pomaknut kako bi se mogao sastati s izraelskim vojnim vodstvom i razgovarati o “trenutačnim sigurnosnim prijetnjama”. Kurilla posljednjih mjeseci redovito putuje u Izrael.

Najnovije

Ivan Turudić otkrio boji li se da možda dolazi u osinje gnijezdo

‘S ogromnim brojem njih sam u korektnim i profesionalnim odnosima. Ne moraju se oni bojati mene niti ja njih. Ja sam došao tamo da...

Penava: Izađite na europarlamentarne izbore, idemo zajedno suverenističke politike pokrenuti i na razini EU

Foto:Domovinski pokret   Ivan Penava, predsjednik Domovinskog pokreta, na konferenciji za medije predstavio je kandidate Domovinskog pokreta za nadolazeće izbore za Europski parlament. ”Pozivam sve birače Domovinskog...

Biblijska poruka 23.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Zavoditi i navoditi na grijeh

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 9,41-50 Reče Isus svojim učenicima: »Tko vas napoji čašom vode u ime toga što ste Kristovi, zaista, kažem vam, neće mu propasti...

Glavni urednik teleskopa: Plenković želi u Bruxelles, ali ne na bilo koju poziciju

Foto:Narod.hr   Glavni urednik Teleskopa Dražen Ćurić gostovao je kod Tihomira Ladišića na N1 televiziji. Komentirao je aktualnu političku situaciju i sve češće špekulacije o tome...

Milanović: Ima elemenata za priznanje Palestine

Foto:Screenshot/HRT   Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na svečanoj sjednici Senata povodom Dana Sveučilišta u Rijeci – Dies Academicus. Nakon sjednice Milanović je dao izjavu...