Izrael uklonio detektore metala sa spornog svetišta u Jeruzalemu

Izrael je nakon višednevne pobune Palestinaca u utorak uklonio detektore metala s ulaza na sveto mjesto u istočnom Jeruzalemu i najavio da će ih zamijeniti drugim naprednijim mjerama nadzora, prenose agencije.

Unatoč tome, muslimanski čelnici pozvali su vjernike da zasad nastave bojkotirati Plato džamija.

Žestoki sukobi izbili su prije nekoliko dana kada su detektori postavljeni, što su Palestinci protumačili kao pokušaj Izraela da uspostavi kontrolu nad tim područjem.

Izrael je međutim tvrdio da su mjere nužne kako bi se spriječilo krijumčarenje oružja.

Do postavljanja detektora došlo je nakon što su dvojicu izraelskih policajaca 14. srpnja ubila trojica izraelskih Arapa koji su, prema izraelskoj policiji, sakrili oružje na svetom mjestu koje muslimani zovu Plato džamija, a židovi Brdo hrama.
Ured izraelskoj premijera priopćio je da je prihvatio preporuke sigurnosnih službi da se provjera pomoću detektora metala zamijeni sigurnosnom provjerom koja se temelji na naprednim tehnologijama i drugim sredstvima.
Nove, zasad nepoznate mjere stajat će 28 milijuna dolara i uvest će se u idućih šest mjeseci. Dotad će oko svetišta patrolirati pojačane policijske snage, dodaje se u priopćenju.

Muslimansko tijelo Waqf koje upravlja svetištem ipak je savjetovalo vjernicima da se do daljnjeg drže dalje od Platoa džamija.

Brojni Palestinci nisu željeli posjetiti kompleks sve dok su ondje detektori metala, pa su se molili na ulici izvan starog grada.

Postavljanje detektora izazvalo je najžešće izraelsko-palestinske sukobe u posljednjih nekoliko godina. Kulminirali su u petak nakon velike muslimanske molitve kada su ubijena tri Palestinca i tri Izraelca, a još dvojica Palestinaca poginula su u sukobima u subotu.

Odluka o uklanjanju detektora objavljena je nakon susreta Netanyahua i jordanskog kralja Abdulaha II.

Jordan je službeno čuvar muslimanskih svetih mjesta u Jeruzalemu.

D.R.