Izraelski mediji: Izraelska vojska proširit će borbe na Rafah

Wikimedia Commons

Izraelska vojska, prema izvještajima izraelskih medija, želi proširiti borbu protiv palestinske militantne skupine Hamas na najjužniji dio pojasa Gaze.

 

Vojska želi proširiti borbu na Hamasovu brigadu u Rafahu, kao što se trenutno radi s Hamasovim jedinicama u području južnog grada Khan Younisa, citirao je list Times of Israel izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta u četvrtak navečer.

Više od 1,3 milijuna ljudi živi u Rafahu i okolnom području što je više od polovice stanovništva pojasa Gaze od oko 2,2 milijuna. Pobjegli su iz svojih domova i potražili utočište od borbi u tom gradu. Rafah je prije rata imao oko 250.000 stanovnika.

Gotovo četiri mjeseca nakon koordiniranih napada palestinske militantne skupine Hamas na jug Izraela 7. listopada, u kojima su ubili oko 1200 ljudi, izraelske kopnene snage ušle su duboko u pojas Gaze kako bi pokušale slomiti Hamas, prenosi HRT.

Međutim, južni kraj palestinskog obalnog područja, koje graniči s Egiptom s podijeljenim gradom Rafahom i istoimenim graničnim prijelazom, dosad nije bio meta kopnenih snaga.

Hamasova brigada u Khan Younisu je u kolapsu, rekao je Gallant tijekom posjeta vojnicima u gradu, izvijestile su novine.

Khan Younis se smatra uporištem Hamasa.

Gallant je rekao da će tamo operacija biti dovršena i da će prijeći na Rafah kako bi se “eliminirao svaki terorist koji nam pokuša nauditi”.

Wall Street Journal izvijestio je prije tri tjedna, pozivajući se na neimenovane izraelske i egipatske izvore, da su izraelski dužnosnici obavijestili Egipat o planiranoj vojnoj operaciji duž granice s Gazom.

Granični prijelaz Rafah kontroliraju egipatski i palestinski dužnosnici, koje je angažirao Hamas.

Izraelsko vodstvo sumnja da se tuneli koji prolaze ispod granice između Egipta i Gaze još uvijek koriste za krijumčarenje robe i oružja za Hamas u pojas Gaze.

U Khan Younisu Izrael je prošlog tjedna počeo veliki kopneni napad.

Istovremeno dok traje izraelska vojna operacija u Gazi katarski i egipatski posrednici nadaju se pozitivnom odgovoru Hamasa, koji upravlja Gazom, na prvi konkretan prijedlog za produljeni prekid borbi, dogovoren s Izraelom i SAD-om na razgovorima u Parizu prošlog tjedna.

Palestinski dužnosnik blizak pregovorima rekao je Reutersu da prijedlog predviđa prvu fazu od 40 dana, tijekom kojih bi borbe prestale, a Hamas bi oslobodio preostale civile među više od 100 talaca koje još drži.

U daljnjim fazama bi Hamas predao izraelske vojnike i trupla stradalih talaca.

Tako duga stanka u borbama bila bi prva od 7. listopada, kada su borci Hamasa napali Izrael.

Zdravstveni dužnosnici u enklavi rekli su u četvrtak da je do sada potvrđeno da je ubijeno više od 27.000 Palestinaca, dok tisuće mrtvih još uvijek leže pod ruševinama.

Palestinski dužnosnik rekao je da je malo vjerojatno da će Hamas odmah odbiti prijedlog, ali će zahtijevati jamstva da se borbe neće nastaviti, na što Izrael nije pristao.

Stanovnici Gaze prenose da su izraelske snage gađale područja oko bolnica u Khan Younisu i pojačale napade u blizini Rafaha.

Borbe su se posljednjih dana također pojačale u sjevernim područjima oko grada Gaze za koje Izrael tvrdi da ih je pokorio prije nekoliko tjedana.

SAD, čini se, u svojim pozivima Izraelu da olakša položaj civila u Gazi, nije uspješan.

Međutim, Washington pojačava neizravni pritisak.

Američki predsjednik Joe Biden izdao je izvršnu naredbu koja ima za cilj kazniti židovske doseljenike koji napadaju Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali u naletu nasilja izazvanom ratom u Gazi.