Utorak, 28. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Izraelski napad na Iran, vojska tvrdi da nema štete

Izrael je napao Iran, rekla su tri izvora neimenovana dužnosnika Reutersu, dok su iranski državni mediji izvijestili rano u petak da su njihove snage uništile bespilotne letjelice, nekoliko dana nakon što je Iran pokrenuo osvetnički napad dronovima na Izrael.

 

Iranski zapovjednik: Nema štete, PZO gađala sumnjiv objekt

– U napadu tijekom noći nije prouzročena nikakva šteta, rekao je u petak viši zapovjednik iranske vojske Siavosh Mihandoust državnoj TV, dodajući da je buka koja se tijekom noći čula u Isfahanu nastala zbog sustava protuzračne obrane koji su gađali “sumnjiv objekt”, prenosi HRT.

– Vidite Isfahan u kojem je potpuno mirno, ali mislim da su se prije 2 ili 3 sata, negdje oko ponoći, čuli zvukovi u zračnom prostoru. Na temelju informacija koje smo dobili, protuzračna obrana pucala je na nekoliko malih dronova. Do ovog trenutka službe sigurnosti Isfahana nisu nam ništa otkrile, nadovezao se novinar Sotoodeh iz Irana.

Dronovi uočeni iznad Isfahana

Jedan izvor rekao je Reutersu da SAD nisu bile umiješane, ali da ih je Izrael obavijestio prije napada.

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da su se čule tri eksplozije u blizini vojne baze u središnjem gradu Isfahanu. Iranski dužnosnik rekao je Reutersu da nije bilo raketnog napada i da su eksplozije rezultat aktiviranja iranskih protuzračnih obrambenih sustava.

Iranska državna TV rekla je da su malo nakon ponoći “tri drona primijećena na nebu iznad Isfahana. Sustav protuzračne obrane se aktivirao i uništio te bespilotne letjelice na nebu.”

Televizija je kasnije rekla da je situacija u Isfahanu normalna i da nije došlo do eksplozija na zemlji.

Izraelska vojska nije komentirala izvještaje.

Izrael je rekao da će uzvratiti na napad Irana tijekom vikenda, koji je uključivao stotine bespilotnih letjelica i projektila, kao odgovor na navodni izraelski napad na kompleks njegovog veleposlanstva u Siriji. Većina iranskih bespilotnih letjelica i projektila oborena je prije nego što su stigli na izraelski teritorij.

Analitičari i promatrači izrazili su zabrinutost zbog opasnosti od širenja rata između Izraela i Gaze na ostatak regije.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi upozorio je Izrael prije napada u petak da će Teheran dati “oštar odgovor” na svaki napad na njegovu teritoriju.

Iran je u četvrtak rekao Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda da Izrael “mora biti prisiljen zaustaviti svaki daljnji vojni avanturizam protiv naših interesa” dok je glavni tajnik UN-a upozorio da je Bliski istok u “trenutku najveće opasnosti”.

Izraelske rakete pogodile Iran, navodi ABC News

Iranska novinska agencija Fars izvijestila je da se eksplozija mogla čuti u blizini zračne luke u iranskom gradu Isfahanu, ali uzrok napada nje odmah bio poznat.

– Uzrok tih eksplozija još nije poznat, istraga će se nastaviti dok se ne utvrde točne pojedinosti o tom incidentu, izvijestila je agencija Fars.

Sustav protuzračne obrane u iranskome gradu Isfahanu aktiviran je protiv “objekta za koji se sumnja da je dron”, rekao je izvor agenciji, koja je dodala da su se u blizini vojne baze na sjeverozapadu grada čule tri eksplozije.

CNN je javio da je nekoliko letova u iranskom zračnom prostoru preusmjereno.

Tijekom vikenda Iran je lansirao stotine dronova i raketa uzvraćajući na navodni izraelski napad na njegovo veleposlanstvo u Siriji. Većina dronova i raketa srušena je prije nego što je stigla do izraelskog teritorija.

Iran je u četvrtak u Vijeću sigurnosti UN-a rekao da se Izrael mora prisiliti da prekine sve vojne napade na njihove interese, dok je glavni tajnik UN-a upozorio da se Bliski istok nalazi u trenutku “najveće opasnosti”.

Izrael je rekao da neće uzvratiti na napad Irana dronovima i raketama 13. travnja.

Najnovije

Sven Mišković novi v.d. ravnatelja USKOK-a

Foto:Screenshot/HRT   Za vršitelja dužnosti ravnatelja Uskoka glavni državni odvjetnik Ivan Turudić u utorak je imenovao Svena Miškovića,  voditelja Odjela tužitelja i dosadašnjeg zamjenika ravnateljice USKOK-a. Mišković:...

Diljem zemlje obilježava se Dana Hrvatske vojske

Foto:MORH   Diljem zemlje počelo je obilježavanje Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske. Položeni su vijenci i zapaljene svijeće na...

28. svibnja 2015. – dramatični događaji na Trgu Svetog Marka, policija krenula silom na branitelje

Foto:Fah   28. svibnja obilježava se godišnjica dramatičnih događanja na Trgu Svetog Marka, kada je hrvatska policija 2015. krenula silom na hrvatske branitelje, invalide iz Domovinskog...

Biblijska poruka 28.5.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Nemjeriva nagrada nasljedovanja

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mk 10,28-31 Petar reče Isusu: »Evo, mi sve ostavismo i pođosmo za tobom.« Reče Isus: »Zaista, kažem vam, nema ga tko ostavi kuću,...

Milanović će se uskoro povući iz javnosti: Kuje plan o novom mandatu, ali jedan detalj je čudan

Foto:Screenshot/HRT   Parlamentarni izbori su za nama, pred vratimo smo europskih izbora, a ovu superizbornu godinu privesti ćemo kraju s prvim krugom predsjedničkih izbora koji se...