Srijeda, 24. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

IZRAELSKI POVJESNIČAR blizak četnicima ponovo optužuje Hrvatsku: “Umanjujete ustaške zločine, pogotovo Jasenovac”

Izraelski povjesničar Gideon Greif poznat po tvrdnjama da je u Jasenovcu ubijeno 700 tisuća ljudi kao i da u Srebrenici 1995. godine nije počinjen genocid optužio je Hrvatsku da sustavno umanjuje razmjere ustaških zločina.

U intervjuu za balkanski servis Russia Today (RT Balkans), propagandnog glasila Moskve čije je emitiranje na teritoriju EU zabranjeno, Greif je ponovo ustrajavao u tvrdnjama da je broj ubijenih u jasenovačkom logoru tijekom Drugog svjetskog rata do 700 tisuća te utvrdio da postoje broji izvori koji to potvrđuju, a Hrvatska ih negira.

“Ono što zapravo vidimo su pokušaji da se drastično smanji broj žrtava, a dolaze iz vrha hrvatskog političkog vodstva”, izjavio je Greif kojemu je Njemačka zbog revizionističkih istupa uskratila odličje Križa za posebne zasluge.

On je to odličje trebao dobiti za zasluge u istraživanju holokausta no brojni su povjesničari osporili znanstvenu utemeljenost njegova rada, a kao dokaz tomu poslužila je činjenica da je predsjedavao povjerenstvom što ga je uspostavila vlada Republike Srpske i koje je trebalo dokazati da u Srebrenici nije počinjen genocid nad Bošnjacima kao i da je ondje ubijeno tek nešto više od tri tisuće osoba i to isključivo vojnika.

Srebrenicu u intervjuu za RT nije spominjao no ustvrdio je da je broj od 600 do 700 tisuća ubijenih u Jasenovcu nesporan, a kao dokaz nudio je različite publikacije “u čiju pouzdanost i točnost nema razloga sumnjati”.

Uz to tvrdi kako nikada nije sudjelovao u pokušaju “napuhavanja” broja žrtava, ali Hrvatsku i njezinog pokojnog predsjednika Franju Tuđmana optužuje za namjerno umanjivanje razmjera zločina u Jasenovcu.

“Čini mi se da postoji nacionalna urota države Hrvatske da smanji broj ubijenih u Jasenovcu”, kazao je.

Izvršni potpredsjendik Svjetskog židovskog kongresa (WJC) Menachem Rosensaft ranije je upozorio da je Greif poznat prije svega po “nevjerojatnom uveličavanju” broja žrava ustaškog logora Jasenovac te je stoga postao omiljenim likom među srpskim nacionalistima.

“Identificirano je 83.145 žrtava koje su ubijene u Jasenovcu, ali je Greif više puta povećavao broj žrtava na zaprepaštenje odgovornih povjesničara. Samo u 2019. godini naveo je brojku od ‘najmanje 800 tisuća‘ pa ‘najmanje 700 tisuća‘ kao da popis stvarnih ustaških žrtava nije dovoljno strašan”, napisao je Rosensaft 2021. godine u autorskom tekstu za mrežnu stranicu Just security.

Najnovije

Sve se (opet) vrti oko Srba

Foto:Katolički tjednik   I tri desetljeća nakon što je "Oluja" velikosrpski san pretvorila u noćnu moru, Srbi – umalo ne rekoh hrvatski! – i dalje igraju...

Selak Raspudić o raskolu u Mostu: Zbog Miletića sam odbila biti na listi

Foto:Dnevnik.hr   Sredinom travnja, podsjetimo, zaiskrilo je između Marije Selak Raspudić i Miletića oko pitanja pobačaja. Nakon što je ona izjavila da je pobačaj temeljno pravo...

Penava poslao poruku Plenkoviću: Tko god krene tim putem, kreće putem koji nije dobar

Foto:Domovinski pokret   Počeli su službeni pregovori o sastavljanju parlamentarne većine. Iz Domovinskog pokreta poručuju da su spremni na sve opcije, ali ne pod svaku cijenu....

Biblijska poruka 24.4.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Isusova riječ kao sudište svijetu

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 12,44-50 Povika Isus: »Tko u mene vjeruje, ne vjeruje u mene, nego u onoga koji me posla; i tko vidi mene, vidi...

Na listi Mosta nema Raspudića!

Foto:Facebook   Piše: Vlado Kolak Na tiskovnoj konferenciji prilikom predaje lista za EU parlament predsjednik Mosta Božo Petrov rekao je da će on biti nositelj liste, a...