Utorak, 18. lipnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak podnio neopozivu ostavku!…KAKO DALJE?

Nakon što je Ante Ramljak podnio neopozivu ostavku, krenula je potraga za njegovim nasljednikom.

Kako javlja N1, pozivajući se na ‘dobro obaviještene financijske krugove’, neslužbeno se kao mogući kandidati za novog vladinog povjerenika spominje se par imena, među njima Fabris Peruško iz uprave Tiska i Vladimir Bošnjak, član izvanredne uprave zadužen za financije.

Iz Agrokora su u srijedu potvrdili da je u utorak izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak podnio neopozivu ostavku predsjedniku Vlade Republike Hrvatske kako ne bi, poručio je Ramljak, postao prepreka postizanju nagodbe.

Podsjetimo, Ramljak je jučer podnio neopozivu ostavku i tako izazvao pravi potres u Banskim dvorima. Uslijedili su noćni sastanci, ali zaključaka još uvijek nema. Dalić je napustila Banske dvore 21.50 i poslala novinarima poruku da će se sve saznati danas…

U vezi s ostavkom Ramljaka izjavu je dala i članica Privremenog vjerovničkog vijeća Marica Vidaković.

– Smatram da je u ovom trenutku proces u vrlo osjetljivoj fazi. Mislim da to neće proći tako jednostavno i da će proces doživjeti određene paralize tj. zastoje u pregovorima i u onome što je trebalo uslijediti ovih dana, a to je privođenje kraju nagodbe. Reakcija vjerovnika ovisit će o odluci Vlade jer ipak se radi o našim tražbinama pa će se nešto, valjda, i nas pitati. U svakom slučaju, proces je u vrlo osjetljivoj fazi – rekla je Vidaković, prenosi HRT.

Guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je u razgovoru za Media servis kako vjeruje da će do nagodbe u Agrokoru ipak doći dodavši i kako je HNB dao točne procjene kako bi razvoj situacije u Agrokoru mogao utjecati na rast gospodarstva.

Kazao je naime kako se inicijalna procjena HNB-a od 0,2 do 0,3 posto usporavanja rasta zbog restrukturiranja koncerna pokazala točnom.

Nije međutim želio prognozirati kako će se situacija oko Agrokora razvijati, rekavši da je to pitanje odnosa vjerovnika, nagodbe koja je pred njima, ali i nekih sudskih procesa što su u tijeku, koji mogu utjecati da nagodba ode u jednom ili drugom smjeru.

Razgovor je, treba istaknuti, vođen u utorak, prije navodne neopozive ostavke izvanrednog povjerenika za Agrokor Ante Ramljaka.

Na pitanje misli li da će se nagodba postići odgovorio je potvrdno, jer je i u interesu vjerovnika da se nagode, budući da bi alternativa za njih bila loša.

“Međutim, taj proces sigurno neće biti lagan i opet ovisi o zauzimanju pozicija koje vjerovnici rade i pokretanju nekih sudskih sporova”, naglasio je Vujčić, dodavši da je hrvatski bankarski sustav spreman i za najgori scenarij u Agrokoru.

“Mi smo gledali najgori mogući scenarij, utjecaj na hrvatski bankovni sustav, za koji smo odgovorni, financijsku stabilnost, i pod pretpostavkom da imate 100 posto otpis potraživanja, da se ništa ne naplati, što je nevjerojatno jer će se nešto sigurno naplatiti, ali kada se ništa ne bi naplatilo ne samo od duga Agrokora nego od cijele grupe povezanih poduzeća, hrvatski bankarski sustav bi i dalje imao ono što mi zovemo kapitalnu adekvatnost od 23,6 posto. To je znatno više, znači kapital kojeg bi banke imale, od onoga koji minimalno potreban i to bi osiguralo da su depoziti u bankama i dalje sigurni i stabilni”, rekao je.

Po njegovim procjenama možda bi dvije banke trebale dokapitalizaciju, no stabilnost financijskog sustava bila bi osigurana.

Na brojne prozivke kako je HNB odgovoran za sve što se događalo oko Agrokora naglasio je da se HNB osjeća odgovornim što je osigurao stabilnost bankarskog sustava, što je i njegova dužnost.

Smatra da su njegovi ljudi obavili “fantastičan posao”, jer su uspjeli izolirati financijski sustav od problema u koncernu Agrokor te su tako osigurali da, kako god se situacija u Agrokoru rasplela, depoziti u bankama ostanu sigurni.

Guverner HNB-a otkrio je Media servisu i kako je suradnja s premijerom Andrejem Plenkovićem i Vladom vrlo dobra, ali i očekuje li reizbor budući da je u zadnjim mjesecima mandata.

“Što se tiče mog reizbora, to naravno ne ovisi o meni. U ovom je trenutku projekt uvođenja eura je pred nama. Ja jesam bio zamjenik glavnog pregovarača za ulazak u EU tako da bi na neki način, u idućih pet, šest godina ovo trebao biti dovršetak u potpunosti tog projekta, barem s naše strane kao HNB-a”, kaže Vujčić dodavši da će ipak Sabor odlučiti tko je dobra osoba da taj projekt provede.

Na dodatno pitanje što je njegova želja i bi li volio nastaviti mandat odgovorio je: “Gledajte ja ne znam nijednog, a znam puno guvernera u Europi i svijetu, koji je odbio prijedlog da bude guverner”.

Ramljak nabrajao što je sve uradio

“Zajedno sa suradnicima i zaposlenicima Agrokora stabilizirao sam poslovanje, očuvali smo zaposlenost, spriječili propast dobavljača i stvorili preduvjete da sada vjerovnici mogu i trebaju ispregovarati nagodbu do kraja. Nažalost, neizvjesnost koja je bila stvorena vezano uz moj ostanak na mjestu izvanrednog povjerenika snažno radi protiv ovog procesa. Neopozivu ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika dajem kako ne bih osobno postao prepreka postizanju nagodbe. Vjerovnicima i zaposlenicima Agrokora, koji su jedini bitni i zbog kojih postoji postupak izvanredne uprave, zahvaljujem na povjerenju i podršci”, objasnio je Ramljak razlog podnošenja ostavke.

Ramljak se pod povećalom našao krajem siječnja, kada su mediji objavili da je za savjetnike u Agrokoru angažirao svoju bivšu tvrtku, Texo Management, koja za poslove savjetovanja tjedno dobiva gotovo 250.000 kuna, što je u javnosti izazvalo rasprave o visokim savjetničkim naknadama i mogućem sukobu interesa Ante Ramljaka.

Premijer Andrej Plenković je tada izjavio kako nije znao kolike su naknade savjetnicima u procesu restrukturiranja Agrokor, načelno ne podržava njihovu visinu, a svoj sud o cijelom slučaju dat će kada prouči izvješće koje mu je o tome dostavio izvanredni povjerenik.

Kasnije su uslijedila nova otkrića, primjerice da je Texo angažiran od strane AlixPartnersa istoga dana kada je ta kompanija angažirana za glavnog savjetnika u restrukturiranju Agrokora.

Zbog svega toga, prošloga je tjedna održana i sjednica saborskog Odbora za gospodarstvo na kojoj su na zastupnička pitanja nekoliko sati odgovarali Ramljak i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić.

Ramljak u tada istaknuo kako je spreman snositi posljedice i preuzeti krivnju ako saborski zastupnici i Vlada procjene da je kompromitirao postupak izvanredne uprave.

 

Ministar financija Zdravko Marić poručio je u srijedu kako je hrvatski financijski sustav stabilan te kako svi imaju odgovornost održavanja takvog stanja u budućnosti, pri čemu nije važan samo Agrokor, već svi sudionici financijskog tržišta.

‘Nije jedino Agrokor tu tema, nego svi sudionici financijskog tržišta i to je ono što je nama najvažnije’, ustvrdio je.

Upitan postoji li mogućnost da premijer danas iznese imena mogućih nasljednika Ante Ramljaka, ministar financija je kazao da nekoliko dana nije bio u zgradi Vlade, da je sada sjednica užeg kabineta te da će se sve čuti.

Na primjedbu novinara da se upravo Agrokor u zimskim i proljetnim prognozama Europske komisije navodi kao najveći rizik, Marić je odgovorio:

‘Mi nismo to navodili u smislu operativnog poslovanja, ništa nismo skrivali već smo sve transparentno prikazali. To je uvijek određena vrsta rizika, međutim i dalje vjerujemo, prema ovim sadašnjim podacima i pokazateljima, da naše projekcije stoje’.

A.K.

Najnovije

Biblijska poruka 18.6.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Oni koji ljube – sinovi su Božji

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 5,43-48 Reče Isus svojim učenicima: »Čuli ste da je rečeno: Ljubi svoga bližnjega, a mrzi neprijatelja. A ja vam kažem: Ljubite neprijatelje, molite...

Iako postupak nije završen, B2 Kapital oglasio prodaju Žižićeve kuće – skupa sa stanarima

Foto: Nacional.hr   Nakon što je Nacional objavio priču o Zagrepčaninu Marku Žižiću, nekad uspješnom poduzetniku koji tvrdi da mu je Agencija za naplatu dugovanja B2...

Je li antifašizam ikada postojao?

Foto:Ilustracija   Piše:Egon Kraljević, Hrvatsko kulturno vijeće Ako u internetsku tražilicu upišemo pojam antifašizam pojavit će se mnoštvo rezultata. Među brojnim poveznicama koje gotovo u cijelosti potječu...

Europa bi se 8. srpnja mogla probuditi u drugačijem svijetu, teško se sjetiti kada si je neki lider ovako pucao u nogu!

Foto:Pixabay   Oko 250 tisuća prosvjednika izašlo je na ulice diljem Francuske kako bi prosvjedovali protiv uspona krajnje desnice i pozvali sugrađane da spriječe dolazak stranke...

Vučemilović o bolnoj istini za ljevicu: “SDP je molio DP za koaliciju, a sad su im crna desnica”

Foto:HRT/Arhiva   Nezavisna saborska zastupnica Vesna Vučemilović  komentirala je ulogu predsjednika Republike u parlamentarnim izborima koji su održani u travnju, a dotaknula se i vladajuće koalicije...