IZVJEŠĆE: Teorije koje se podučavaju u britanskim školama “antiobrazovne i antietičke”

Škole u Ujedinjenom kraljevstvu su preuzele organizacije koje poučavaju kontroverzne ‘antirasističke’ teorije, upozorava jučerašnje izvješće. U nekim učionicama učenici moraju sudjelovati u testovima kako bi provjerili svoje ‘nesvjesne predrasude’, prema grupi “Nemojte nas dijeliti”, piše Daily Mail.

U internetskim anketama djecu se pita razumiju li pojam ‘bjelačke privilegije’ i što bi učinili da učitelj pogrešno izgovori ime bliskoistočnog učenika.

Vanjski pružatelj usluga Flair zatim savjetuje osoblje o tome kako svoju školu učiniti inkluzivnijom, primjerice uvođenjem ‘pristupa restorativne pravde’ (de facto osvete) za one koji pričaju uvredljive šale ili zbog tzv. ‘mikro-agresije’.

Flair je jedna od desetaka organizacija koje pružaju obuku osoblja ili sadržaj lekcija temeljen na spornoj ‘kritičkoj rasnoj teoriji’, koja podučava koncept “privilegije bijele rase” i označava Britaniju kao “strukturno rasističku”.

“Don’t Divide Us” istražio je 49 tijela koja rade u engleskim školama i otkrio da sva osim jednog promiču kritičku rasnu teoriju kao činjenicu.

Rečeno je da to znači da škole rutinski krše Zakon o obrazovanju, koji zahtijeva od ravnatelja da zabrane ‘promicanje stranačkih političkih stavova’ i da osiguraju ‘uravnoteženu prezentaciju suprotnih stavova’.

Autorica izvješća Alka Sehgal Cuthbert rekla je: ‘Ovo je više od nekoliko loših učitelja i lukavih lekcija.

‘Profesija se rasizira: učitelje se potiče da svoj profesionalni razvoj ne vide u obrazovnom smislu, već u smislu toga koliko su ‘rasno svjesni’.

Uspjeh ‘učenika’ također se redefinira u rasnim terminima – koliko su dobar saveznik ako su bijelci, a ako niste bijelci, koliko dobro uočavate i prijavljujete mikroagresije.

Ova uvjerenja, ukorijenjena u teorijama ‘kritične društvene pravde’, su antiobrazovna jer potiču intelektualni konformizam, a ne znatiželju; i ona su antietička jer negiraju našu zajedničku ljudskost, a prema djeci i mladima se odnose kao prema odraslim građanima. Ovo je odricanje od odgovornosti.’

Izvješće poziva na neovisnu reviziju organizacija trećih strana koje daju lekcije o rasama.

Sličnu istragu o spolnom odgoju naredio je premijer Rishi Sunak početkom ove godine nakon zabrinutosti da se djeci predaje neprikladni materijal, dok se roditeljima onemogućuje da ga vide. Flair je kontaktiran za komentar.