Utorak, 23. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Izvor iz Kremlja za Reuters: Putin je spreman zaustaviti rat u Ukrajini

Foto:Pixabay

 

Ruski predsjednik Vladimir Putin spreman je zaustaviti rat u Ukrajini sporazumnim prekidom vatre kojim se priznaju sadašnje crte bojišnice, objavio je Reuters pozivajući se na izvore u Kremlju.

Agencija tvrdi da su joj tu informaciju dostavila četiri ruska izvora, dodavši kako je Putin spreman boriti se ako Kijev i Zapad ne odgovore.

Tri izvora, upoznata događajima u Putinovu okruženju, kazala su kako je ruski predsjednik izrazio nezadovoljstvo u uskom krugu savjetnika zbog, kako smatra, pokušaja da se uspore pregovori koje podupire Zapad i odluke ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da odbaci mogućnost razgovora, prenosi Narod.hr.

Putin se može boriti koliko je potrebno, ali je spreman zaustaviti rat, kažu ruski izvori

“Putin se može boriti koliko god je potrebno, ali je spreman na primirje – zamrznuti rat”, rekao je još jedan od četvorice, visoki ruski izvor blizak Putinu koji ima saznanja o razgovorima na najvišoj razini u Kremlju.

On je, kao i ostali navedeni u ovoj priči, govorio pod uvjetom anonimnosti s obzirom na osjetljivost stvari.

Zbog toga je Reuters razgovarao s ukupno pet osoba bliskih Putinu ili su s njim surađivale na višoj razini u političkom i poslovnom svijetu. Peti izvor nije komentirao zamrzavanje rata na sadašnjim bojišnicama.

Putinov glasnogovornik kaže da Rusija ne želi vječno ratovati

Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov, upitan za komentar, rekao je da je ruski čelnik u više navrata jasno dao do znanja da je Rusija otvorena za dijalog kako bi ostvarila svoje ciljeve, dodavši da zemlja ne želi “vječni rat”.

Ukrajinska ministarstva vanjskih poslova i obrane nisu odgovorila na upite.

Prošlotjedno imenovanje ekonomista Andreja Belousova ruskim ministrom obrane neki zapadni vojni i politički analitičari smatraju stavljanjem ruskog gospodarstva na trajne ratne temelje u svrhu pogjede u dugotrajnom sukobu.

To je uslijedilo nakon kontinuirane ofenzive i teritorijalnog napredovanja Rusije na bojišnici posljednjih tjedana.

Međutim, izvori su kazali kako će Putin, koji je ponovno izabran u ožujku na novi šestogodišnji mandat, radije iskoristiti sadašnji zamah Rusije kako bi okončao rat. Nisu izravno komentirali imenovanje novog ministra obrane.

Rusija bi se mogla zadovoljiti onim što je osvojila

Na temelju njihovih saznanja o razgovorima na višim razinama u Kremlju, dva izvora rekla su da Putin smatra da su dosadašnja ostvarenja u ratu dovoljna za proglašenje pobjede.

Rat u Ukrajini, najveći kopneni sukob u Europi od Drugog svjetskog rata, stajao je desetke tisuća života na obje strane i doveo do snažnih zapadnih sankcija ruskom gospodarstvu.

Tri izvora rekla su da Putin shvaća da će bilo kakav dramatičan novi napredak zahtijevati još jednu mobilizaciju u cijeloj zemlji, što ne želi, a jedan izvor, koji poznaje ruskog predsjednika, rekao je da mu je popularnost pala nakon prve mobilizacije u rujnu 2022.

Mobilizacija je izazvala strah kod dijela stanovništva u Rusiji, što je pokrenulo stotine tisuća vojno sposobnih muškaraca da napuste zemlju. Ankete su pokazale pad Putinove popularnosti.

Peskov je kazao kako Rusija nema potrebu za mobilizacijom i da umjesto toga novači dragovoljce za izvođenje radova u oružanim snagama.

Ukrajina ne prihvaća Putinove uvjete

Mogućnost primirja, ili čak mirovnih pregovora, u ovom trenutku nije na vidiku.

Zelenskij je u više navrata kazao kako mir pod Putinovim uvjetima nije prihvatljiv. Obećao je osloboditi izgubljeni teritorij, uključujući Krim koji je Rusija anektirala 2014. Potpisao je uredbu 2022. kojom su svi razgovori s Putinom službeno proglašeni “nemogućima”.

Jedan od izvora predviđa kako do sporazuma ne može doći dok je Zelenskij na vlasti, osim ako ga Rusija ne zaobiđe i ne postigne dogovor s Washingtonom. Međutim, američki državni tajnik Antony Blinken, govoreći prošlog tjedna u Kijevu, rekao je novinarima kako ne vjeruje da je Putin zainteresiran za ozbiljne pregovore.

Ukrajina se priprema za razgovore u Švicarskoj slijedećeg mjeseca, na kojima bi se trebale razmatrati mogućnosti okončanja rata. Razgovori su sazvani na inicijativu Zelenskog, koji je kazao kako Putin ne bi trebao nazočiti sastanku. Švicarska, domaćin skupa, nije pozvala Rusiju.

Rusi smatraju da razgovori na kojima oni ne sudjeluju nisu ozbiljni

Moskva je priopćila kako razgovori nisu vjerodostojni ako na njima ne sudjeluju ruski predstavnici. Istodobno, Ukrajina i Švicarska žele dolazak ruskih saveznika, uključujući Kinu.

Govoreći u Kini 17. svibnja, Putin je rekao da bi Ukrajina mogla iskoristiti razgovore u Švicarskoj kako bi pridobila širu skupinu zemalja da podrže zahtjev Zelenskog za potpunim ruskim povlačenjem. Putin smatra da će to biti nametnuti uvjet, a ne ozbiljni mirovni pregovori.

Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na zamolbu za komentar, navodi Reuters.

“Spremni smo za razgovor. Nikada ga nismo odbacivali”, rekao je Putin u Kini. Kremlj tvrdi da ne komentira napredak onoga što naziva svojom posebnom vojnom operacijom u Ukrajini, ali je više puta naglasio da je Moskva otvorena za ideju razgovora temeljenih na “novim stvarnostima na terenu”.

SAD: Svaka mirovna inicijativa mora poštovati teritorijalnu cjelovitost Ukrajine

Glasnogovornik američkog State Departmenta na upit je izjavio da svaka inicijativa za mir mora poštivati “teritorijalnu cjelovitost Ukrajine, unutar njezinih međunarodno priznatih granica” i opisao Rusiju kao jedinu prepreku miru u Ukrajini.

“Kremlj još uvijek nije pokazao nikakav značajan interes za okončanje svog rata, upravo suprotno”, rekao je glasnogovornik.

U prošlosti, Kijev je odbacivao navodnu spremnost Rusije na razgovor kao pokušaj prebacivanja krivnje na nju za rat.

Kijev tvrdi da se Putinu, čiji su suradnici prije invazije na Ukrajinu 2022. više puta nijekali da Moskva planira rat, ne može vjerovati da će ispoštovati bilo kakav dogovor.

I Rusija i Ukrajina strahuju da bi mogle biti izigrane

I Rusija i Ukrajina također su priopćile kako strahuju da će druga strana iskoristiti svako primirje kako bi se ponovno naoružala.

Kijev i njegovi zapadni podupiratelji računaju na američki paket pomoći vrijedan 61 milijardu dolara i dodatnu europsku vojnu pomoć. Time bi preokrenuli ono što je Zelenskij ovog tjedna opisao Reutersu kao “jedan od najtežih trenutaka” rata u punom opsegu.

Osim nestašice strjeljiva nakon što je SAD odgodio odobravanje paketa pomoći, Ukrajina je priznala da se bori s novačenjem dovoljnog broja vojnika i prošlog mjeseca snizila dob za muškarce koji mogu biti regrutirani na 25 sa 27 godina.

Nema pregovora o Putinovom inzistiranju na zamrzavanju stanja na bojišnici u dogovoru, naznačili su svi izvori.

Putin bi mogao Rusima obustavu rata prikazati kao pobjedu, tvrde izvori iz Moskve

Putin bi bio spreman zadovoljiti se teritorijalnim dobitcima i zamrznuti sukob na sadašnjim prvim crtama bojišnice, kazala su četiri izvora.

“Putin će reći da smo pobijedili, da nas je NATO napao i da smo zadržali svoj suverenitet, da imamo kopneni koridor prema Krimu, što je istina”, rekao je jedan od njih.

Zamrzavanje sukoba na sadašnjoj crti Rusiji bi priskrbilo posjed velikih dijelova četiriju ukrajinskih područja koje je službeno pripojio Rusiji u rujnu 2022., ali bez potpune kontrole nad bilo kojom od njih.

Takav aranžman ne bi bio u skladu s ciljevima koje si je Moskva postavila u to vrijeme, kada je objavila da četiri ukrajinske regije – Donjeck, Luhansk, Zaporižja i Herson – sada pripadaju njoj u cijelosti.

Peskov je kazao kako ne može biti govora o vraćanju četiriju regija koje Rusija sukladno svome ustavu sada smatra svojim dijelovima.

Utjecaj razvojačenih boraca na stanje u Rusiji

Dodatni čimbenik koji utječe na stajalište šefa Kremlja da bi rat trebao završiti jest da što se duže odugovlači, to se veterani iz borbe vraćaju u Rusiju, nezadovoljni poslijeratnim izgledima za posao i prihode, potencijalno stvaraju napetosti u društvu, rekao je jedan od izvora koji je surađivao s Putinom.

U veljači su tri ruska izvora izjavila za Reuters da su Sjedinjene Države odbacile raniji Putinov prijedlog o prekidu vatre kako bi se zamrznuo rat.

U nedostatku primirja, Putin želi zauzeti što više teritorija kako bi pojačao pritisak na Ukrajinu, nastojeći iskoristiti neočekivane mogućnosti za stjecanje više, rekla su tri izvora.

Ruske snage kontroliraju oko 18 posto područja Ukrajine, a ovog mjeseca ušle su u sjeveroistočnu regiju Harkiv.

Putin računa na to da će rusko stanovništvo, veliko u usporedbi s Ukrajinom, održati nadmoć u ljudstvu čak i bez mobilizacije, ojačano neobično velikodušnim paketima plaća za one koji se prijave. “Rusija će gurati dalje”, rekao je izvor blizak Putinu.

Putin će postupno napredovati na bojišnici dok Zelenskij ne smisli ponudu za obustavu rata, kazala je ta osoba, dodavši kako je ruski čelnik izrazio stajalište suradnicima da Zapad neće osigurati dovoljno oružja za Ukrajinu, što će narušiti njezin moral.

Američki i europski čelnici poručili su da će biti uz Ukrajinu dok se ne osigura njezin suverenitet. Saveznici u NATO-u kažu kako pokušavaju ubrzati isporuku oružja.

Zabrinutost zbog eskalacije sa Zapadom

“Rusija bi u bilo kojem trenutku mogla okončati rat povlačenjem svojih snaga iz Ukrajine, umjesto da nastavi svakodnevno pokretati brutalne napade na ukrajinske gradove, luke i ljude”, naglasio je State Department odgovarajući na pitanje o opskrbi oružjem.

Svih pet izvora kazalo je kako je Putin rekao savjetnicima da nema planove na teritoriju NATO-a, reagirajući na javne komentare o tom pitanju. Dva izvora navela su zabrinutost Rusije zbog sve veće opasnosti od eskalacije sa Zapadom, uključujući nuklearnu eskalaciju, zbog stanja u Ukrajini.

State Department je priopćio kako Sjedinjene Države nisu promijenile svoje držanje glede nuklearnog oružja, niti su opazile bilo kakve znakove da se Rusija priprema koristiti nuklearno oružje.

“Nastavljamo pratiti strateško ozračje i ostajemo spremni”, kazao je glasnogovornik State Departmenta.

Najnovije

Akademik Krešimir Pavelić: Skandalozni raspored cijepljenja djece za 2024. godinu

Foto:Pixabay   U posljednjih nekoliko dana u javnost je prodrlo nekoliko zabrinjavajućih činjenica, podataka i izjava uglavnom američkih zdravstvenih dužnosnika. Riječ je o aferama povezanih s cjepivima...

U Hrvatskoj raste broj stanovnika, ali stari problemi ostaju neriješeni

Foto:Screenshot/HRT   U prošloj i pretprošloj godini u Hrvatskoj je zabilježen rast broja stanovnika - pokazuju podaci Eurostata. Više je onih koji se useljavaju u našu zemlju...

Biblijska poruka 23.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Sveta Brigita Švedska – velika mističarka i obnoviteljica Crkve

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 15, 1-8 Reče Isus svojim učenicima: »Ja sam istinski trs, a Otac moj — vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi...

Obilježena 33. obljetnica pogibije 13 hrvatskih branitelja: Neprijatelj ih dočekao u zasjedi

Foto:Facebook/Arhiva   Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci, u ponedjeljak je obilježena 33. obljetnica pogibije 13...

Jeličić: Hrvat sam i nacionalist, želim i da moja djeca znaju da su Hrvati

Foto:Screenshot   Joško Jeličić poslao je poruku svima koji ga nazivaju ekstremnim desničarom, poručivši im da se smatra nacionalistom i Hrvatom. Rekao je kako nikada neće...