JAKO NEVRIJEME ZAHVATILO I ISTRU U zaleđu Matulja tuča i 2.000 udara munja, SNIJEG U GORSKOM KOTARU!

Sredinom dana na Ćićariji došlo je do razvoja iznimno snažnog grmljavinskog sustava, kao da smo u srcu ljeta! Kako piše Istramet, superćelijski sustav sporo je odmicao na istok, no istovremeno se obnavljao na istom mjestu…

Prema podacima Blitzortunga, zabilježeno je više od 2000 udara munja uz mjestimičnu silovitu tuču koja je stvorila tanji ledeni pokrivač. Nakon tuče, u zaleđu Matulja pala je i solika koja je zabijelila tlo. Za vrijeme tuče temperatura zraka snizila se na samo 0,5 °C.

U Gorskom kotaru kiša je okrenula na snijeg uz stvaranje pokrivača. Prema izvještaju HAK-a, snijeg pada u Lici i na autocesti A1 Zagreb-Split-Ploče između Bosiljeva i Otočca. Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski u središnjoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru, Slavoniji te dijelu Hrvatskog primorja i Dalmacije.

Zbog vjetra autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice otvorena je samo za osobna vozila. Obilazak za ostale je DC3 – starom cestom kroz Gorski kotar.

Oko 15 sati fronta je stigla i na krajnji sjeverozapad Istre uz naglo jačanje bure i tramontane, dok se na moru razvijaju grmljavinski sustavi, prenosi glasistre.hr.

Iznad sela Zvoneća, gornji matuljski kraj. Totalni kolaps uslijed tuče. Video: Mauro Kesovija

Matulji, video: Mauro Kesovija

D.K.