Nedjelja, 14. travnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Je li predsjednik HGZ-a general Krešić lažni pravnik, lažni invalid i ratni profiter i kao takav najveća sramota Hrvatske vojske?

Piše: Ivica Marijačić, Hrvatski tjednik

 

Do dana današnjega ne zna se što je cijela istina. Do dana današnjega general Marinko Krešić odbija pokazati diplomu zainteresiranoj javnosti, odbija odgovoriti na pitanja i očito mulja. Ovo bi muljanje trebalo biti povod represivnim državnim  tijelima da istraže Krešićevu biografiju i utvrde što je sve u njoj falsificirano, a što nije.

Krešić je generalski čin dobio 1998. U mirnodopskome razdoblju nitko nije mogao postati general bez visoke stručne školske spreme

Stožerni brigadir Marinko Krešić promaknut je 30. lipnja 1998. godine u čin general bojnika Odlukom tadašnjega vrhovnog zapovjednika OS RH i predsjednika RH dr. Franje Tuđmana. U mirnodopskome razdoblju, a tada jest bilo mirnodopsko, nitko nije mogao postati general bez visoke stručne školske spreme. Marinko Krešić nije imao visoku stručnu školsku spremu, ali se posvuda predstavljao kao diplomirani pravnik. Na temelju lažnoga predstavljanja dobio je generalski čin.

Hrvatski tjednik

U MORH-ovu životopisu nije naveo da ima diplomu pravnika jer ondje ne smiju biti krivotvoreni podatci. Ako je 1998. dobio diplomu Pravnoga fakulteta u Mostaru, kao što to potvrđuje popis diplomiranih s toga fakulteta, onda ju je trebao nostrificirati i pohraniti u MORH-ovu dosjeu, ali to nije iz njemu znanoga razloga učinio. U popisu diplomiranih na Pravnome fakultetu u Mostaru piše da je Marinko Krešić diplomirao u siječnju 1998. godine, a samo godinu dana prije, u prosincu 1996. ispisao se s Pravnoga fakulteta u Banjoj Luci. Kada je došao u Mostar, navodno je obmanuo dekana Zovku da mu je preostalo položiti tek nekoliko ispita, ali se ubrzo otkrilo da mu navodno nedostaju završene čak tri godine. Ako je to istina, kako je moguće da je u godinu dana završio ih i diplomirao. General Ljubo Ćesić Rojs siguran je da je riječ o kupljenoj diplomi. U neslužbenim razgovorima, zna koliko je plaćena i tko je nosio novac.

Da general Krešić ni sam nije uvjeren u čistoću mostarske diplome, svjedoči činjenica da u različitim životopisima (MORH, monografije, razne knjige…) sam navodi različite podatke. U jednome od životopisa piše da je 1998. čak studirao na Pravnome fakultetu u Splitu, dakle istodobno kada je diplomirao u Mostaru. Kao što smo i naveli u prošlotjednome Hrvatskom tjedniku, počeo je studirati davno prije na Pravnome fakultetu u Zagrebu s kojega se onda ispisao 1984. godine.

DORH ima predmet generala Krešića

Do dana današnjeg ne zna se što je cijela istina. Do dana današnjega general Marinko Krešić odbija pokazati diplomu zainteresiranoj javnosti, odbija odgovoriti na pitanja i očito mulja. Ovo bi muljanje trebalo biti povod represivnim državnim tijelima da istraže Krešićevu biografiju i utvrde što je sve u njoj falsificirano, a što nije.

U zagrebačkome Općinskom državnom odvjetništvu zaveden je predmet KR – DO 919/23 po prijavi protiv generala Krešića zbog sumnje u krivotvorenu diplomu. O svemu je obaviještena  i Državna agencija  za istragu i zaštitu Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine. Ona je izvijestila je da će na eventualni zahtjev Općinskoga državnog odvjetništva  pokrenuti postupak utvrđivanja istine. Glasila u BiH objavila su prošle godine da traju istražne radnje u BiH oko krivotvorenja diploma u Banjoj Luci i na drugim sveučilištima.

General Ljubo Ćesić Rojs prvi je prošle godine istupio u javnosti o svim mogućim prijevarama predsjednika Hrvatskoga generalskoga zbora Marinka Krešića. Podsjetimo, nakon kritika što je lani za Dan državnosti RH izaslanstvo Hrvatskog generalskoga zbora otišlo u zagrebačku džamiju na sastanak sa skupinom generala Armije BiH, među kojima je bio i njihov general Džemal Merdan koji je u prvoj fazi kao oficir JNA  ratovao protiv RH, a u drugoj kao pripadnik Armije BiH ratovao protiv Hrvata u BiH i zapovjedio neke od najstrašnijih zločina nad Hrvatima  u srednjoj Bosni,  istupili su ogorčeni pripadnici HGZ-a, posebice Rojs. Krešićev je odgovor bio rezolutan – pokrenuo je proces izbacivanja Ćesića Rojsa iz HGZ-a, što je naposljetku učinio, ali uz krajnje sumnjivu proceduru, o čemu smo pisali. Nakon toga počeo je potpuni raspad Hrvatskoga generalskoga zbora koji su i ranije , pojedinačno ili u skupinama, napuštali članovi nezadovoljni činjenicom da se ta udruga pretvorila u slugansku HDZ-ovu ekspozituricu, a prestala štititi vrijednosti Domovinskoga rata.  Trenutačno je u HGZ-u navodno samo 20-ak generala, mahom onih koje je imenovao Mesić, svi Tuđmanovi napustili su ga ili su u procesu napuštanja. Predsjednik Krešić ne uzbuđuje se previše zbog svega, kaže da je članstvo u udruzi dragovoljni, pa su samim time i odlasci dragovoljni. Isto tako, Krešić se ne uzbuđuje previše zbog prozivanja za različita muljanja i za sada mu ne pada na pamet dati ostavku.

Ljubo Ćesić Rojs u ljeto prošle godine u svome je nastupu u popularnoj Bujici optužio generala Krešića da je lažni pravnik, lažni invalid i ratni profiter.

Epilog toga sukoba Krešićeva je tužba protiv Ljube Ćesića Rojsa na Općinskome kaznenom sudu u Zagrebu. Prvo je ročište 29. travnja ove godine i bit će zanimljivo vidjeti rasplet sukoba dvojice bivših prijatelja i kumova. General Krešić tužio je i Hrvatski tjednik samo zato što smo prenijeli dio Rojsovih izjava iz Bujice i to nakon što nije nakon više dana bilo  Krešićeva demantija u Bujici. Zanimljivo, nije tužio Z1 televiziju zbog Bujice.

Kao što smo objavili u prošlome broju, aktualni predsjednik HGZ-a Marinko Krešić nakon Čermaka je daleko najbogatiji hrvatski general, čovjek koji nema privatni biznis, a koliko je poznato, i supruga mu je domaćica, i koji je od generalske plaće uštedio toliko da je sagradio glamuroznu vilu na otoku Lopudu kod Dubrovnika (u prošlom broju krivo smo naveli Lapad)  na terenu koji je naslijedila supruga mu Mirjana, po kojoj se ta vila i zove, a koju danas iznajmljuje turistima. U istome razdoblju stekao je vilu u Gojdekovoj u Zagrebu i nekoliko stanova. Nekoliko kuća u Kupinečkom Kraljevcu, koji je dio Zagreba, navodno je imao i prije 90-ih. Danas je ta imovina na sinovima, supruzi, kao što su i stanovi darovnim ugovorima preneseni na kćeri.

Uvid u dostupnu dokumentaciju generala Krešića  otvara bezbroj pitanja i mogućih skandala ne samo oko stjecanje imovine, stjecanja diplome pravnoga fakulteta, nego i stjecanja invaliditeta od 70 posto, oko način gradnje vile na Lopudu, oko pogodovanjima trojice svoje braće, korištenju Morhova materijala namijenjenoga obiteljima poginulih branitelja za gradnju svoje kuće u Dubrovniku. O svemu tomu ponešto ćemo u sljedećim brojevima Hrvatskoga tjednika.

Naravno, htjeli smo poštovati zlatno pravilo novinarske struke i čuti drugu stranu. Generalu Marinku Krešiću uputili smo u dva navrata devet pitanja i dali mu prošloga tjedna rok da odgovori kako bismo objavili njegove odgovore. Dana 5. veljače, u ponedjeljak, kada je i bio rok za dostavu odgovora, iz Hrvatskoga generalskog zbora dobili smo odgovor da se strpimo do sutra, 6. veljače, kada ćemo dobiti odgovore. Strpjeli smo se, ali sutradan nismo dočekali odgovore, kao ni sve ostale dane do zaključenja ovoga broja. Zato objavljujemo pitanja na koje general Krešić ne želi dati odgovor.

Pitanja na koja general Krešić izbjegava odgovore  

  1. Koliko je članova HGZ-a trenutačno s činom generala, a koliko ih je bilo kada ste preuzeli vodstvo HGZ-a? Koliko je bilo uopće članova kada ste preuzeli HGZ, a koliko danas?
  2. Je li posljednji Sabor HGZ-a održan sukladno Statutu udruge?
  3. Je li na pogrebu generala Zorice-Zulua u Ivanić-gradu, istoga dana, bilo izaslanstvo HGZ-a?
  4. Je li točno da u Zapisniku sa zadnjega sabora HGZ-a stoji i ima generala M. Mikolčevića kao nazočnoga, a on je u to doba bio na pogrebu brigadira Zulua?
  5. Oko vaše diplome pravnika stvara se problem. Jeste li diplomirali doista na Pravnom fakultetu u Mostaru u siječnju 1998.? Imamo dokument da ste se ispisali s Pravnoga fakulteta u Banjoj Luci u prosincu 1996. pa Vas pitamo koliko ste ispita na mostarskome fakultetu položili u godinu dana te diplomirali? Jeste li diplomu nostrificirali u Hrvatskoj i zašto ju prešućujete u Morhovu i još nekim životopisima? Koliko ste ukupno godina studirali ako ste se sa zagrebačkog Pravnog fakulteta ispisali 1984? Koliko dugo ste studirali u Banjoj Luci, koliko ispita ondje položili i je li to bilo u doba Domovinskoga rata?
  6. Zašto ste u monografiji Hrvatski generali i admirali, koje ste koautor, uza svoje ime napisali da ste Pravni fakultet završili u Zagrebu?
  7. S obzirom na to da imate i status invalida Domovinskoga rata, molim Vas da nam odgovorite gdje ste točno ozlijeđeni, na kojoj bojišnici, gdje ste se liječili i kada ste prijavili ozljedu i na temelju nje zatražili status invalida DR, te tko je potpisao rješenje o, kako navodite, 70-postotnoj invalidnosti?
  8. Jeste li nekretnine koje imate u suvlasništvu sa suprugom, kao i one koje ste prenijeli    na djecu, dakle vilu u Zagrebu, vilu na Lopudu, stanove … stekli zahvaljujući uštedama od plaće ili na koji drugi način (navedite koji)?
  1. Zašto ste u Leksikonu Hrvata iz BiH za sebe naveli da ste bili zapovjednik Kopnene vojske u HV-a kada to, provjereno, niste bili?, piše Ivica Marijačić za Hrvatski tjednik.

Nastavak u sljedećem broju

Najnovije

Mišo Kovač otkrio za koga će glasati na izborima: ‘Ako ne dobije, bit će muvana!’

Mišo je prije dvije godine iznenadio hrvatsku javnost diplomatskim komentarom na odnos aktualnog hrvatskog predsjednika Milanovića i premijera iz redova HDZ-a, a svoje mišljenje...

Anušić: Projekti koji se dosad nisu ostvarili sada su moja briga

Foto:Screenshot/RTL   U Koprivničko-križevačkoj županiji, koja je prema novom ustroju izbornih jedinica sada dijelom u četvrtoj, HDZ i koalicijski partneri očekuju dobar izborni rezultat. “Projekti koji...

Papa Franjo: ‘Prestanite s ratom, prestanite s napadima, prestanite s nasiljem!’

Foto:Vatican media   Nakon podnevne molitve Kraljice neba 14. travnja papa Franjo je izrazio žalost i zabrinutost zbog napada Irana na Izrael te potaknuo da se...

Domovinski pokret: Hasanbegović zlata vrijedi (Video spot)

Domovinski pokret prenio je na svojoj youtube stranici promotivni spot Zlatka Hasanbegovića, 2. na njihovoj listi u I. izbornoj jedinici. Uz spot poručuju -...

Vričko: Ide Vaskrs – pomolimo se!

Foto:Katolički tjednik   Dobro je, dakako, što je Zapadni Balkan u mislima pape Franje. Još bi, međutim, bolje bilo da bude i u molitvama. Naročito oko...