Subota, 18. svibnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

Jedemo bolesno i nepregledano meso: Inspektori zaplijenili 1225 kg mesa i zatvorili dvije klaonice…ovo je užas…

Jedno je vrijeme ministar Tolušić započeo kontinuiranim pregledima i inspekcijama , ali se stalo s tim. Taj prestanak inspekcijskih nadzora, obzirom da smo mi u Hrvatskoj koja je poznata po korumpiranosti i nečasnim radnjama može značiti svašta.
Inspekcijske i carinske službe zaplijenile su na području triju dalmatinskih županija 1225 kilograma mesa nepoznatog podrijetla, i zabranile rad dvjema klaonicama, izvijestilo je Ministarstvo poljoprivrede.

-NAJVEĆE AFERE S MESOM U HRVATSKOJ: Od krave Šane do ‘svježeg’ mesa koje je u hladnjačama stajalo i po deset godina

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede i mobilna carinska jedinica Ministarstva financija provele su koordiniranu akciju u registriranim subjektima u poslovanju s hranom, mesnicama i klaonicama, na području Zadarske, Šibensko-kninske i Splitsko-dalmatinske županije, kaže se u priopćenju.

“Rezultat kontrole objekata za klanje životinja i preradu mesa su zabrana rada za dva objekta, dvije kaznene prijave, zabrana proizvodnje mljevenog mesa i mesnih pripravaka u jednom objektu, podignuto je osam optužnih prijedloga i izdano deset rješenja. U akciji je ukupno neškodljivo uklonjeno 1225,83 kg mesa i mesnih pripravaka te lešina eutanaziranih odojaka i janjadi. Pronađeno je i sedam nepravilnosti koje se odnose na nezakonitu trgovinu i kršenje odredbi Zakona o fiskalizaciji te je Sektor za mobilne jedinice podnio sedam prekršajnih naloga”, ističu iz Ministarstva.

Kako navode, u pet odobrenih objekata za klanje domaćih životinja i dva registrirana objekta, odnosno mesnicama, te na jednom stočnom sajmu inspekcija je utvrdila opasnost i rizik za zdravlje potrošača.

Pritom je uočeno da se u objektima ne provode pregledi životinja prije klanja i trupova životinja nakon klanja, ne provodi se obvezni pregled svinjskog mesa na trihinelozu, a nađeno je i meso bez sljedivosti odnosno nepoznata podrijetla. Također, tijekom inspekcije zatečene su životinje bez obveznih oznaka i propisane dokumentacije te im se nije moglo utvrditi podrijetlo.

Utvrđene su i nepravilnosti u vođenju evidencije propisane postojećim sustavom samokontrola temeljenih na HACCP načelima, zatečeno je meso i mesni proizvodi za koje se nije mogla utvrditi sljedivost, a objekti nisu upisivali ulazne količine pošiljaka u VETI aplikaciju. Također, nisu pronađeni dokazi o otpremanju nusproizvoda životinjskog podrijetla, koji nastaje nakon klanja životinja, dio klaonica ne provodi na ispravan način čišćenje i pranje objekta kao ni dezinsekciju, a u pojedinim objektima djelatnici nemaju važeće sanitarne knjižice, pojašnjavaju iz ministarstva.

Rješenje s privremenom zabranom rada dobila je PZ Poličanka iz Poličnika i TO Mesnica Nakićen iz Banjevaca, obje iz Zadarske županije, dok je zabranu proizvodnje mljevenog mesa i mesnih pripravaka dobila mesnica Argento iz Splita. Protiv Mesnice Nakićen i Argento podneseni su optužni prijedlozi, a protiv Poličnika će biti i kaznena prijava, zbog, kako navode iz Ministarstva, “svjesnog dovođenja u opasnost zdravlja ljudi”.

Kaznenu prijavu je zaprimila i klaonica tvrtke Mesnice Klarić iz Malenice Donje, između ostalog i zbog otpreme 28 odojaka iz klaonice bez prijave klanja, bez pregleda ovlaštenog veterinara, kao i bez obavljanja propisanog obveznog pregleda mesa na trihinelozu.

Zbog utvrđenih nepravilnosti optužne prijedloge dobili su i klaonica Armento iz Kaštel Starog, klaonica MI Šakić iz Žeževice u općini Šestanovac, te mesnica PZ Poličnik iz Zadra. 

-NAJVEĆE AFERE S MESOM U HRVATSKOJ: Od krave Šane do ‘svježeg’ mesa koje je u hladnjačama stajalo i po deset godina

Na stočnom sajmu u Zadvarju, zbog izostanka više potrebnih rješenja i dokaza, optužni prijedlog je dobila fizička osoba iz Petrinje, dok ga je zbog neposjedovanja rješenja za registraciju obavljanja djelatnosti trgovine životinjama dobila osoba iz Karlovca.

Iz ministarstva napominju da se kontrole mesnica i klaonica provode se kontinuirano zbog suzbijanja sive ekonomije, zaštite potrošača i zaštite svih onih subjekata koji posluju u skladu s propisima i pridržavaju se najviših standarda sigurnosti hrane, kao i zbog sprečavanja širenja zaraznih bolesti kod životinja zbog pojave afričke svinjske kuge u zemljama u okruženju.

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić poručio je da će se inspekcijske akcije ovakvog tipa nastaviti u svim županijama.

Što sve kupujemo i jedemo za nepovjerovati je. Jedemo pokvareno i bolesno meso. Lako moguće se prodaju i uginule životinje, jer je samo važna zarada dok piianje zdravlja krajnjih kupaca, ljudi, nije važno. Postavlja se pitanje, što smo do sad jeli i što su nam mesnice i razborazni trgovački lanci nudili. Jedno je vrijeme ministar Tolušić započeo kontinuiranim pregledima i inspekcijama , ali se stalo sa tim. Taj prestanak inspekcijskih nadzora, obzirom da smo mi u Hrvatskoj koja je poznata po nečasnim radnjama može značiti svašta.

Stručnjaci kažu da je rok trajanja zamrznutog mesa 12 mjeseci, dok Europska unija u svojim propisima taj rok čak skraćuje na šest mjeseci, a u Hrvatskoj su inspekcije otkrivale zamrznuto meso staro i po nekoliko godina. Jelo se i trpalo u kobasice zaraženo meso. Događa li se to i danas?

Prisjetimo se;

Novinari emisije ‘Provjereno’ Nove TV razgovarali su s radnicima poznate mesnoprerađivačke kompanije.

Radnici jedne od najpoznatijih domaćih mesnih kompanija odlučili su javno progovoriti o načinu rada te tvrtke te kvaliteti mesa s kojim su radili. U emisiji Provjereno Nove TV opisali su s čim su se sve susreli tijekom rada za PIK Vrbovec.

Kazali su kako im je u tvornicu stizalo meso koje je bilo pred istekom roka trajanja i loše kvalitete. Priznali su da su prepravljali datume ili prepakiravali gotove proizvode u nove folije, a tijekom proizvodnje kobasica i salama koristili su meso za koje tvrde da je bilo zaraženo.

‘Vidimo porijeklo, iz koje države dolazi i datum i istek roka trajanja. Mislim da oni to i kupuju iz razloga jer znaju da je to meso i pred istekom roka i sumnjive kvalitete, jer ga dobiju praktički za bagatelu. Ovi iz vanjskih država, oni si lijepo isprazne svoje kontejnere i to sve za PIK bude dobro’, iznijela je jedna osoba koja je željela ostati anonimna.

-NAJVEĆE AFERE S MESOM U HRVATSKOJ: Od krave Šane do ‘svježeg’ mesa koje je u hladnjačama stajalo i po deset godina

A.K.

Najnovije

Biskup Palić: Papa se zanimao za moju nazočnost u Međugorju

„Ovo je jedna prigoda da se čuju neka razmišljanja biskupova, barem za one koji ih često ne čuju. I ovo je jedna mogućnost kad...

Ptice rugalice u Saboru RH

Foto:Pixabay   Na današnjem zasjedanju Sabora RH na kojemu su predstavljeni novi ministri vladajuće većine HDZ i DP, oporba ujedinjena i s lijeva i s desna...

Bitka za 600 tisuća eura: Plenković obećao staviti na “dnevni red” uređivačku politiku Novosti

Budući premijer Andrej Planković (HDZ) rekao je u petak tijekom predstavljanja programa vlade u Saboru da će razgovarati sa svim manjinama i nacionalnim vijećima...

Malić odgovorio Klasiću na komentare oko Muzeja komunističkih zločina: ‘Kao da ih je bilo malo’

Foto:Screenshot/HRT   Novinar Gordan Malić prokomentirao je ideju Domovinskog pokreta o osnivanju Muzeja komunističkih zločina. Naime, ideju je prvo prokomentirao povjesničar Hrvoje Klasić. "Gdje je ta opasnost...

Kako je ubijen heroj obrane Mostara Tihomir Mišić

Pripadao je rijetkoj vrsti ljudi kojima se čovjek ne suprotstavlja ni kada su argumenti na njegovoj strani jer je iza svake njegove riječi stajala...