JEDINI U HRVATSKOJ: U Mošćenici otkriven prvi Trg hrvatskih braniteljica u RH…(FOTO GALERIJA)

Sjećanja na Domovinski rat i ratna događanja na žrtve, kojih je samo na području Petrinje bilo više od 580, još su živa i ne smiju biti zaboravljena, a veliku ulogu i ogroman doprinos u obrani domovine i njenom oslobađanju, uz hrvatske branitelje, dale su i žene, hrvatske braniteljice...

Sjećanja na Domovinski rat i ratna događanja na žrtve, kojih je samo na području Petrinje bilo više od 580, još su živa i ne smiju biti zaboravljena, a veliku ulogu i ogroman doprinos u obrani domovine i njenom oslobađanju, uz hrvatske branitelje, dale su i žene, hrvatske braniteljice

U sklopu Susreta braniteljica Republike Hrvatske, koji je ove godine 2. lipnja održan u Petrinji, u Mošćenici je svečano otkrivena ploča s nazivom Trg hrvatskih braniteljica…

Prvi je ovo trg u Hrvatskoj posvećen hrabrim ženama, hrvatskim braniteljicama, a ploču s njegovim nazivom otkrili su Marija Dumbović, hrvatska braniteljica i majka poginulog hrvatskog branitelja te Darinko Dumbović, gradonačelnik Petrinje i inicijator dodjele naziva ovog trga.

Susret hrvatskih braniteljica organizirao je, pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva hrvatskih branitelja, Sisačko-moslavačke županije i Grada Petrinje, Klub Žena Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – ogranak Petrinja čija je predsjednica Vera Jurčević izrazila zadovoljstvo što su se braniteljice okupile ove godine upravo u Petrinji, a naročito su ponosni što su hrvatske braniteljice ovom prigodom dobile i svoj trg.

„Većina branitelja i braniteljica su po završetku Domovinskog rata skinuli odore i vratili se na svoja radna mjesta. Još dan danas mnogi rade i doprinose svojim znanjem boljitku ovog društva. Nažalost, izloženi smo tome da se u medijima često piše o braniteljima kao o nekom privilegiranom sloju ljudi. Ako porazgovarate s njima, posebice ženama, vidjet ćete da puno njih još dan danas rade, a u ratu su provele pet godina. Govori se o broju od 23 060 braniteljica. U Uredu za obranu Petrinja bilo ih je 162. Ima ih strahovito puno, ali su samozatajne, nema ih dosta i na Zavodu za zapošljavanje, a neke su i u mirovinama koje su nikakve“, kazala je Jurčević.

Dobar dio hrvatskih braniteljica danas nažalost teško živi. Posvjedočila nam je to i Vesna Boban, danas umirovljenica, nekad pripadnica 4. gardijske brigade. Stoga im susreti poput ovih puno znače.

„Ovi susreti mi osobno puno znače, jer smo mi stavljene u niži rang pa me ovakvi susreti raduju jer se upoznajemo, družimo, dijelimo iskustva. Žene su to koje su ostavile puno toga kod kuće i otišle tamo gdje je tada trebalo otići. Danas neke muku muče sa zdravljem, poslom, stambenim pitanjem. Puno je problema koji nisu riješeni. I sama sam bolesna. Ima puno takvih situacija. I onda živiš od godine do godine i čekaš priliku da vidiš što se dogodilo i je li se nešto promijenilo“ rekla je Boban.

Da susreti braniteljicama znače jako puno, potvrdila nam je i Božena Šimek Šuplika iz Varaždina, bivša pripadnica 7. gardijske brigade.

„Jako se veselim što se događa nešto vezano za žene. Ovo je treći ovakav susret, a ako Bog da, nadam se da ćemo se naći i dogodine. Ovo je jako važno, moramo malo promovirati žene. Ja se osobno vrlo trudim oko toga, ali žene su se nekako povukle u sebe i teško ih je dobiti na ovako nešto. Zato se beskrajno zahvaljujem svima ovima koje su danas došle. Do sad nam je bilo lijepo, vjerujem da će nam tako biti i dalje“, poručila je Šimek Šuplika.

Petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, od kojeg je krenula inicijativa za imenovanjem Trga hrvatskih braniteljica, podsjetio je kako su hrvatske braniteljice dale ogroman doprinos u Domovinskom ratu te kako zaslužuju imati svoj trg kao jednu veliku, trajnu vrijednost.

„Danas kada pogledamo hrvatsku braniteljicu i kada pogledamo sve ono što su žene kao, ne samo žene, već i žene ratnice, žene koje su i u obitelji, koje su u Domovinskom ratu bile stupovi i nositelji, ne samo društva, nego i svega što smo doživjeli, kroz svaku pomoć, one su bile ovdje. To sam osjetio ovdje ’90-ih u Mošćenici i Petrinji. Na jednoj od skupština sam razmišljao kako nisam čuo da igdje u Hrvatskoj ima trg s imenom hrvatskih braniteljica. I tako je došlo do te ideje koja je sada i ostvarena. Danas je u Mošćenici veličanstveno! Ja sam ponosan na sve ono što smo napravili u Domovinskom ratu, ponosan sam na Petrinju, na Mošćenicu i danas treba jasno dati do znanja da je žena u društvu uvijek, pa i u ratu, imala ono što je najvažnije, hrabrost i odvažnost. I možda je to za nas muškarce ponekad to bilo nepojmljivo“, rekao je Dumbović.

Sjećanja na Domovinski rat i ratna događanja na žrtve, kojih je samo na području Petrinje bilo više od 580, još su živa i ne smiju biti zaboravljena, a veliku ulogu i ogroman doprinos u obrani domovine i njenom oslobađanju, uz hrvatske branitelje, dale su i žene, hrvatske braniteljice, kazao je župan Ivo Žinić, izaslanik predsjednice RH.

„Još su svježa sjećanja na ta ratna događanja i teško je, bar dok je ova generacija koja je to proživjela živa, zaboraviti te teške trenutke. Ali niti ne smijemo zaboraviti, naročito nikada ne smijemo zaboraviti naše poginule i nestale, poglavito branitelje koji su zaslužni za stvaranje naše države. Sjećam se postrojbi i naših braniteljica. U gotovo svim postrojbama bile su, doduše u manjem broju, ali ravnopravni borci i ratnici, ne samo u onim logističkim i potpornim postrojbama, bile su čak i na prvoj crti. Tim hrabrim braniteljicama moram iskazati zahvalnost, donosi radiobanovina.hr. Često puta kad spominjemo branitelje, ni ne sjetimo se da su tu bile i naše braniteljice. Drago mi je da je danas u Petrinji došao ovako veliki broj braniteljica iz čitave Hrvatske te da će se kroz ovo druženje spomenuti svih onih teških, ali i lijepih trenutaka u Domovinskom ratu“, kazao je Žinić.

Dodajmo kako su nakon otkrivanja ploče Trga hrvatskih braniteljica, kod spomenika Predragu Matanoviću i suborcima položeni vijenci i zapaljene svijeće, a zajedničku je molitvu predvodio đakon Vjekoslav Uvalić, inače duhovni savjetnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja. U Župnoj crkvi Svetog Lovre u Petrinji služena je Sveta misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske braniteljice i branitelje koju je služio don Ivan Borić, policijski kapelan Policijske uprave sisačko-moslavačke, a u Hrvatskom domu u Petrinji održana je svečana akademija. Sve je pratila izložba “Žena-majka-ratnica” te taktičko-tehnički zbor Hrvatske vojske iz petrinjske vojarne „Pukovnik Predrag Matanović“ koji su građani imali prilike razgledati na gradskom rukometnom igralištu.

T.H.

Comments are closed.