Trešnje su dobre za otklanjanje tjelesne i psihičke iscrpljenosti te poboljšavaju raspoloženje.
Voće je bogato vitaminima C, B i A, bioflavonoidima, elagičnom kiselinom, antocijaninom i melatoninom. Ti minerali, vitamini i kiseline dobri su u borbi protiv raka, u prevenciji srčanih bolesti, ublažavaju bolove uzrokovane artritisom i gihtom, te glavobolju, ublažavaju simptome povezane sa fibromijalgičnim sindromom,donosi ordinacija.vecernji.hr.
1. Piletina na roštilju u umaku od trešanja
Sastojci:
- 1 šalica nasjeckanih trešanja
- 1/4 šalice suhoga crnoga vina ili vode
- 1 češnjak, mljeveni
- 1/8 čajna žličice kumina
- 1/8 čajna žličica soli
- 1/8 čajna žličica crnoga papra
- 1/8 čajna žličica drobljenoga papra
- 1 žlica konzervi trešnje
- 4 komada pilećih prsa bez kostiju
Priprema:
1. Pripremite roštilj te ga pošpricajte (po volji) sprejem za pečenje
2. Lagano zgnječite trešnje u posudi, a potom dodajte vino ili vodu, češnjak, kumin, sol, papar zajedno s trešnjama iz konzerve. Lagano kuhajte 10 minuta.
3. Pecite piletinu 4 minute sa svake strane. Prije posluživanja prelijte umakom od trešanja.
2. Keksi s trešnjama i bademima
Sastojci:
- 1/2 šalice sušenih i sjeckanih trešanja
- 110 g tamne čokolade
- 1/2 šalice badema, (prženih i sjeckanih)
- 1/2 praška za pecivo
- 1/2 ekstrakta vanilije
- 1/2 šalice običnoga sojinoga mlijeka
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 350°. Izmješajte prvih 6 sastojaka u posudi. Stavite ulje, sojino mlijeko i vaniliju u zasebnu posudu. Dodajte bademe i čokoladne komadiće.
2. Na posudu stavite papir za pečenje. Smjesu polagano stavljajte na posudu tako da poprime oblik keksa. Peći 25 minuta ili dok keksi ne postanu zlatno smeđe boje. Okrećite ih svakoh par minuta kako bi se ravnomjerno ispekli.
Foto: Shutterstock
H.H.