Ježić na suđenju za Ina-MOL: ‘Platio sam 250.000 eura za troškove putovanja i najam stana u New Yorku dečka Sanaderove kćeri’

”Taj trošak smo vodili kao troškove projekta otvaranja našeg predstavništva u New Yorku. Račune je podmirila moja tvrtka ABC Holding, a riječ je o istoj tvrtki preko koje je kupljen blindirani BMW za HDZ”...

Krunski svjedok Uskoka protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera u aferi Ina-Mol, Robert Ježić, u četvrtak je na zagrebačkom Županijskom sudu ustvrdio kako je za nekadašnjeg predsjednika HDZ-a na njegov zahtjev 2010. godine platio250.000 eura za troškove putovanja, najam stana i poslovnog prostora u New Yorku za tadašnjeg dečka Sanaderove kćeri…

”Taj trošak smo vodili kao troškove projekta otvaranja našeg predstavništva u New Yorku. Račune je podmirila moja tvrtka ABC Holding, a riječ je o istoj tvrtki preko koje je kupljen blindirani BMW za HDZ”, izjavio je Ježić, dodajući kako o tome ima dokumentaciju koju će na idućoj raspravi dostaviti sudu.

Ježić je kazao da je kontinuirano plaćao i značajne troškove ručkova i večera, a na upit zašto to nije spomenuo ranije svjedok je izjavio da ga za to nitko nije pitao.

Iskazujući o dosad nepoznatim okolnostima plaćanja troškova Ježić je dodao kako ”prema dosadašnjem tijeku ispitivanju ispada da Sanader nije dobio ništa” na što mu je bivši premijer dobacio: “Pa nisam dobio ništa”. “Nego tko je dobio”, uzvratio je Ježić Sanaderu.

Do novih saznanja o plaćanju Sanaderovih troškova došlo je nakon što je Ježić odgovarao na pitanja odvjetnika Williama Boycea, branitelja drugooptuženog Zsolta Hernadija, a koji je Ježića ispitivao na okolnost isplate mita za prepuštanje upravljačkih prava u Ini.

Ježić je na odvjetnikovo pitanje odgovarao kako se radilo o dogovoru prema kojem novac Sanaderu nije trebao biti isplaćen odmah, već ga je on mogao koristiti određeno vrijeme za poslovanje DIOKI-ja. Stoga je sutkinja Maja Štampar Stipić upitala Ježića zašto od tog novca Sanaderu nije uplatio ”barem 10.000 eura”.

Ježić tvrdi da Sanaderu nije davao gotovinu već mu je podmirivao druge troškove
”Ništa mu nisam mogao isplatiti u gotovini, no podmirivao sam mu druge troškove”, ustvrdio je Ježić.
Na novom suđenju za primanje mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini uz Sanadera je optužen i direktor MOL-a Zsolt Hernadi iako i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu.
Iako je isprva govorio da će novac koji je navodno primio kao mito za premijera vratiti čak i ako Sanader ne bude osuđen, Ježić je kasnije promijenio priču. Nakon što je presuda Sanaderu od 8,5 godina zatvora postala pravomoćna iz Švicarske je poručio da mu ona nije dostavljena, a kada je presudu ukinuo Ustavni sud izjavio je da za povrat novca nema temelja jer nema pravomoćne presude.

Ponovljeno suđenje Sanaderu i nedostupnom Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada. Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za prepuštanje upravljačkih prava u Ini, za što je preko tvrtke Roberta Ježića navodno trebao primiti 10 milijuna eura, Uskok Sanadera u slučaju Ina-MOL tereti i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.H

D.K.

Comments are closed.