JOŠ JEDAN LIJEČNIK IZ KB DUBRAVA ZARAŽEN KORONAVIRUSOM Navodno je riječ o liječniku s odjela hematologije, dosad je Covid-19 utvrđen kod 7 doktora

"Radi se o neodgovornosti"...

KB Dubrava zaražen je još jedan liječnik, javlja HRT koji doznaje da se radi o liječniku s hematologije. Tako je ukupno koronavirusom zaraženo sedam liječnikatri u KB Dubrava, tri u KBC Zagreb i jedna liječnica u bolnici Vrapče…

Ante Ćorušić, ravnatelj KBC Rebro

Ante Ćorušić, ravnatelj Rebra, je rekao da je dio liječnika zatajio da je bio za vikend na skijanju u Austriji te da su oni među zaraženima.

Među onima koji su bili na skijanju je zaražena liječnica s kardiologije.

“Bit će sankcionirani. Zasad je troje zaraženih, još je jedna osoba suspektna. Tri posto zaposlenika Rebra je zbog njih u izolaciji, to je 140 ljudi. Zbog neodgovornih se dogodilo”, rekao je Ćorušić gostujući na N1 Televiziji. Dodao je kako bi svi bili u izolaciji da se znalo da su bili na skijanju u Austriji.

Što se tiče sankcija za liječnike koji nisu prijavili vikend u Austriji te se pokazali pozitivnima na koronavirus, Ćorušić kaže: “O tome ću razgovarati s ministrom i Stožerom civilne zaštite. Sama činjenica da će to izaći u javnost je već dovoljna sankcija, a bit će i druge sankcije. Za sada je važno napomenuti da KBC radi sasvim normalno, imamo dovoljan broj liječnika i sestara, no važno je napomenuti da je 140 zaposlenika, medicinskog osoblja, u samoizolaciji zbog kontakta s tih troje ljudi.”

“Radi se o neodgovornosti”

“Radi se o neodgovornosti troje kolega koji su otišli na vikend, naputak je bio jasan i oni su to prekrižili. Da su se javili, išli bi u samoizolaciju i situacija bi bila strogo kontrolirana. Dogodio se propust, očekivali smo da će importiranje virusa biti kroz objedinjeni hitni prijem, no importiran je zbog vikenda u Austriji”, rekao je Ćorušić.

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera u 18 sati najavio je sankcije za liječnike iz KBC-a Zagreb koji nisu slušali preporuke bolničke uprave da se ne odlazi u inozemstvo. Rekao je da je odgovornost liječnika daleko veća u odnosu na druge građane te da to nije od njih očekivao.

– Snosit će zakonsku odgovornost i vjerojatno će biti sankcioniran unutar strukovnih organizacija. Nadam se i vjerujem da je to izuzetak i da to neće narušiti povjerenje u najveći broj zdravstvenih radnika koji odgovorno rade svoje posao, dodao je.

U Hrvatskoj je, inače, prema podacima objavljenima na spomenutoj konferenciji za medije, koronavirus utvrđen kod 69 osoba, od kojih je pet ozdravilo.

D.K.