Još jedno sjajno i snažno obraćanje hrvatske Predsjednice javnosti povodom dana obilježavanja Osječko Baranjske Županije…

Oko 400 tisuća građana ove zemlje je potpisalo za referendum, u nemogućim restrikcijskim uvjetima...

PREDSJEDNICA U OSIJEKU KRITIZIRALA VLADU

Sugovornici mi često ističu da je problem društvena klima, ali i klijentelizam i nepotizam. Mnogi od onih koji su otišli rekli su mi da bi se sutra vratili kada bi bili sigurni da bi ih se gledalo po njihovoj kvaliteti. Očito nam je potrebna promjena društvene klime”, kazala je Predsjednica koja često u zadnje vrijeme govori o klijentelizmu i nepotizmu u našem društvu.

I to je problem hrvatske sadašnjosti, a uveliko utječe na budućnost zemlje, o kojem je u svojem govoru na Saboru HDZ-a govorio i Davor Ivo Stier, rak rana hrvatske mladosti koja u ovim odnosima društva ne vidi svoju budućnost i nakon stotine podnesenih molbi odlazi u svijet, vjerojatno ne vrativši se ikada. Na ovakav način su komunisti prije 60 godina puštali u svijet hrvate koji im nisu bili skloni. Ista škola u novom celofanu.

Neprimjereni komentar Plenkovića, u njegovom nadobudnom stilu, da Predsjednica širi svoju bazu, vjerojatno opisujući samog sebe, još više mi ulijeva povjerenje u posao koji ona radi. S koje to strane onda Plenković širi svoju izbornu bazu, koja je to njegova baza? Kao što je sam rekao, boreći se za vlast,  hrvatski narod ne može biti talac jednog čovjeka i njegovih apetita za vlašću, ovdje ili negdje u birokraciji EU. Nije on jedini, niti je to odlika samo HDZ-a, već je to nesretno nasljeđe komunizma i Titovog “snađi se druže”, zbog čega je neprirodna tvorevina i propala u bankrotu i krvi.

HDZ mora shvatiti i prihvatiti da Grabar Kitarović nije samo njihova predsjednica, već predsjednica cijelog hrvatskog puka i zato joj moramo dati potporu u borbi s gorućim problemima. Mnogi od onih koji su na zadnjim izborima glasovali za HDZ danas se osjećaju prevareno od njih samih, što je i pokazao dio saborskih zastupnika ne prihvaćajući naloge neke Središnjice, već razmišljajući svojom glavom, a i glavom izborne baze. Ako Plenkoviću nije dovoljno to što mu 14 zastupnika kaže ne, a on i dalje uporno vrti svoju priču, pitanje je za koga on uopće radi, za sebe ili one koji su ga izabrali da podupire njihove težnje.

Nadam se da danas ipak, nakon teško i s mnogo žrtava izborene Države, imamo snage oduprijeti se nasljeđu totalitarizma i prihvatiti vrijednosti zapadnih demokracija u kojem čovjek ima svoje “ja” i ne ovisi o volji partijskih ili stranačkih čelnika i njihovih ulizica. Mentalitet društva se mora mijenjati, a najveću ulogu u tome imaju oni koji imaju trenutnu vlast i koji svojim postupcima određuju budućnost cijelog naroda. Nije moguće da svi ti ministri izabrani voljom naroda ne osjećaju njegovo bilo, već kao poslušni psići klimaju glavom nekom tzv.autoritetu ne uzimajući u obzir i svoje mišljenje koje su proklamirali tijekom prošlih izbora. Neka ministrica Žalac, koja je danas kritizirala Predsjednicu, dođe u svoju izbornu bazu i objasni im zašto je dizala ruku za ono što je nisu ovlastili. Naravno, ako uopće znade gdje je njena izborna baza.

Oko 400 tisuća građana ove zemlje je potpisalo za referendum, u nemogućim restrikcijskim uvjetima, te tko je to sad pametniji od njih samih da im kaže da je to”promašeno i neodgovorno”, kao da je upravo on krvario za ovu zemlju, a ne se skrivao po brisleskim hodnicima.

“Moj je čvrsti stav da se mora poštivati volja naroda. Koliko znam, skupljeno je dosta potpisa, očito su građani davanjem tih potpisa pokazali da žele promjene, da se potrese taj život u Hrvatskoj, političke elite. Isto tako su pokazali želje za izmjenom izbornog zakona”, rekla je Predsjednica uvažavajući želju stotine tisuća potpisnika. Nema Plenković razloga za brigu, jer ako misli da je u pravu, građani će to potvrditi na referendumu, jedino ako on ne misli da je jedino on “građanin”.

Jozo Ribičić-Brigadir u miru

 

 

 

Comments are closed.