Još uvijek 49 gradova i općina zagađeno minama, a pirotehničari dobivaju otkaze.Hoće li Hrvatska uopće do 2026. biti razminirana?

Taj prvi moj ulazak u zavod za zapošljavanje je bio strašan...

Iz Vlade su objasnili da novca za razminiranje ima više nego ikad. Gdje je onda problem…

Taj prvi moj ulazak u zavod za zapošljavanje je bio strašan. Osjećala sam se kao da sam izbačena na ulicu nezasluženo. I kao da se sada moram ponovno snalaziti za budućnost, a radila sam tako opasan posao i častan”, govori Sandra Janković, pirotehničarka.

”Jako me razočarala ta činjenica, pogotovo način. Ja sam u svom poslu uvijek davao maksimum od sebe. Radio sam ga kao i svaki drugi i sada radim i dajem maksimum. Kad mi je poslodavac rekao da nam daje otkaz zato jer nema posla, a mi smo tehnički najskuplji pa eto vama ću dati otkaz, a ti si u mirovini, znam da ste vi obitelj isto kućanstvo, pa ćete se snaći. Mene je to pogodilo, ali manje od Sandre. Njoj je ostalo godinu dana u razminiranju do mirovine”, dodaje njezin kolega Marko Piculek, pirotehničar.

Sandrina i Markova priča jedna je od sedamdesetak koje bi vam moglo ispričati jednako toliko pirotehničara koji su zadnjih tjedana dobili otkaze u tvrtkama za razminiranje. Objašnjenje koje su dobili je da nema posla, da država nema novca za nastavak planiranog razminiranja. Zbog toga su i prosvjedovali na Markovom trgu u Zagrebu prije nekoliko dana.

Hoće li Hrvatska uopće do 2026. biti razminirana?

”Bojimo se da će se sustav razminiranja u slijedećem kratkom periodu doslovno raspasti jer pirotehničar kad jedanput ode iz sustava teško da će se ikada više vratiti. To povlači pitanje – hoće li Hrvatska uopće do 2026. biti razminirana. Dakle sve vuče jedno drugo”, poručuje Tomislav Kiš, tajnik Novog sindikata.

”Na godišnjoj razini nikada nije izdvajano više novca za razminiranje nego u zadnje tri godine. Ove godine je za razminiranje što nacionalnih, što europskih sredstava izdvojeno 417 milijuna kuna, a zbog korone je samo za petnaest milijuna smanjen taj iznos”, kaže Davor Božinović, (HDZ) ministar unutarnjih poslova.H

H.H.