SVJEDOČIO PET SATI: Josip Sapunar nastavlja svjedočenje 9. studenoga o izvlačenju novca iz cestarskih tvrtki i ministarstva

Sapunar će tada odgovarati na pitanje Kalmetine obrane, ali i odvjetnika drugih optuženika koji u potpunosti odbacuju optužbe da su pod Kalmetinim okriljem stvorili mrežu koja je navodno izvukla preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta...

Gotovo pet sati svjedočio je u četvrtak bivši financijski direktor Hrvatskih autocesta (HAC) Josip Sapunar

Autor-Hina/Sapunar je kazao da mu je Igor Premilovac davao gotovinu koju je podizao s računa svojih tvrtki nakon potpisivanja ugovora s HAC-ovim kooperantima, a Sapunar je, po vlastitu priznanju, novac potom predavao, među ostalim i najbližim suradnicima tadašnjeg HDZ-ova ministra Božidara Kalmete – Zdravku Livakoviću i Milivoju Mikuliću.

Osim dvojici Kelmetinih državnih tajnika Sapunar je posvjedočio da je novac koji je dobivao od Premilovca predavao i direktorima Viadukta Ivanu Berketu i Damiru Kezeleu, Sandru Vukeliću te čelnicima HAC-a Jurici Prskalu i Mariju Lovrinčeviću.

Novac se, po Sapunarovim riječima, izvlačio iz tvrtki Viadukt, Osijek Koteks, Zagreb Tehnobeton, Strabag Zagreb, Strabag Austria, Granit… na više raznih poslova iz ingerencije HAC-a i Lučke uprave Zadar.

“Sve počelo izgradnjom Kalmetine”

“Sve počeo s izgradnjm Kalmetine, spojne ceste od autoceste do luke Gaženica. Došao mi je Livaković i pitao znam li firme preko koje bi se mogao izvlačiti ili oprati neki novac. U to vrijeme znao sam Premilovca i sjetio sam se njegove firme Remorker. Nakon toga sklopljeni ugovori”, kazao je Sapunar, koji je detaljno opisao kome je sve i u kojim slučajevima predavao novac dobiven od Premilovca.

Sapunar je još u istrazi Kalmetine suradnike prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na račune tvrtki Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na godinu dana zatvora, a može ga zamijeniti radom za opće dobro.

Gotovo pet sati svjedočio je u četvrtak bivši financijski direktor Hrvatskih autocesta (HAC) Josip Sapunar o izvlačenju novca iz cestarskih tvrtki i ministarstva koje je vodio bivši HDZ-ov ministar Božidar Kalmeta, a iskaz krunskog svjedoka koji je i prije suđenja priznao sve Uskokove optužbe nastavit će se 9. studenoga.

Sapunar će tada odgovarati na pitanje Kalmetine obrane, ali i odvjetnika drugih optuženika koji u potpunosti odbacuju optužbe da su pod Kalmetinim okriljem stvorili mrežu koja je navodno izvukla preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta.

Kalmetu se, osim toga, tereti i da je narudžbom promidžbenog filma Prometna renesansa Hrvatske od agencije Fimi media ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna.

Iako je u detaljnom iskazu opširno opisao izvlačenje novca preko tvrtki u vlasništvu Igora Premilovca, koji je također priznao korupciju, Sapunar je tek u nekoliko navrata spomenuo Kalmetu i nije ga izravno teretio. No, posvjedočio je da mu je tadašnji državni tajnik i predsjednik nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković kazao kako većina izvučenog novca “ide za Kalmetu i Zadar”.

Otkrio je i da s Kalmetom, kojega je upoznao 2003. nije imao privatnih kontakata “osim na druženjima koja su također bila poslovne prirode”. Na pitanje Uskokove tužiteljice poznaje li Kalmetinu djecu Sapunar je kazao da poznaje njegova sina Antu kojemu je pomagao “pomagao neke stvari za fakultet” i učio ga engleski, jer je Kalmeta znao da je živio u Americi.

Kazao je da je Kalmetu upoznao i s Nevenkom Jurak, vlasnicom Fimi medie koja je kasnije za ministarstvo napravila film Prometna renesansa Hrvatske.

Sapunar je pojasio da je Fimi mediju uveo u ministarstvo jer je ta marketinška agencija, kojoj se sudi zbog punjenja HDZ-ova crnog fonda novcem državnih institucija i tvrtki, već surađivala s HAC-om i to nakon “naredbe” tadašnjeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića.

Još je u istrazi Sapunar Kalmetine najbliže suradnike iz ministarstva, Livakovića i bivšeg državnog tajnika Milivoja Mikulića, prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali Premilovcu koji je nakon priznanja također sporazumno osuđen prije početka suđenja.

Uz Sapunara i Premilovca sporazumno je osuđen i direktor u Viaduktu Ivan Berket, a svi su morali vratiti i novac – Sapunar 3,8 milijuna kuna u gotovini i još dva milijuna u nekretninama i automobilu, Premilovac četiri milijuna kuna i 350.000 eura u gotovini, dok je Berketu bio blokiran devizni račun sa 700.000 kuna koje su prebačene u državni proračun.

Kalmetina obrana od početka postupka tvrdi kako nema “svjedoka ni suokrivljenika koji bi izravno teretio Kalmetu” izuzev ‘pokajnika’ Sapunara koji ima više postupaka i dogovore s Državnim odvjetništvom.

Sapunar je, naime, sporazumno osuđen i u slučaju Fimi media, u kojem se bivšem premijeru Ivi Sanaderu, rizničaru Barišiću, ali i njihovoj bivšoj stranci ponovno sudi za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Premilovac je, pak, priznao da je preko svoje tvrtke izvlačio novac i iz Hrvatske gospodarske komore zbog čega se sudi dugogodišnjem predsjedniku Komore Nadanu Vidoševiću koji poput Kalmete odbacuje sve optužbe i tvrdi da nije kriv.

I.V.