Utorak, 16. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

VIDEO Jure Vujić: Nakon pariškog prosvjeda – tko su ‘žuti prsluci’?

“Nakon pariškog prosvjeda i eskaliranja nasilja između «žutih prsluka» i francuske policije, francuski se «mainstream» mediji i politički establišment čude novom, masovnom, radikalnom fenomenu «žutih prsluka» koje se svrstava u kategoriju «misterija», sociološki ne-identificiranog vanzemaljskog mutanta”, piše Jure Vujić za Večernji list.

Tko su žuti prsluci?

„Žuti prsluci” se snažno protive porezima koje je Macronova Vlada uvela prošle godine na diesel i benzin, u ciljem da se  da se što više građana okrenu prijevozu koji je prihvatljiviji za očuvanje okoliša. Pored uvođenja poreza, vlada je pokrenula i poticajne mjere za kupnju ‘zelenih’ ili električnih vozila. Riječ je o Francuzima srednje i radničke klase koji su postupnom gentrifikacijom izbačeni iz iz središta velikih gradova tzv. « hipercentra» ali i pobjegli iz periferija koje su se pretvorile u migrantske getoe, primjerice u departamentu Seine Saint Denis, iz kojeg se iselila francuska populacija zbog zamjene populacije o kojoj govori Georges Bensoussan u djelu „Izgubljeni teritoriji Republike“ (Les Territoires perdus de la République – antisémitisme, racisme et sexisme en milieu scolaire) i Renaud Camus u djelu « Velika zamjena » (Le grand remplacement).

Pokret bez vođe

Također riječ je o spontanom oporbenom pokretu, koji je najavio opću mobilizaciju u cijeloj Francuskoj, što se ilustriralo blokadom glavnih prometnica. Naime, nitko od analitičara i medija nije predvidio mogućnost takve masivne mobilizacije, pogotovo u širem nacionalnom obliku, a naročito oko tematike kupovne moći i protivljenja novim porezima. U tom pogledu, takav val nezadovoljstva koji se na početku očitovao sponatnim peticijama i videima na facebooku, postupno je domino učinkom pronašao svoje glasnogovornike i transformirao taj elan nezadovoljstva u koordiniranu mobilizaciju na terenu. Međutim pokret je ostao vrlo heterogen, spontan i bez središnjice i karizmatičnog vođe.

Atipičnost pokreta nije izolirani slučaj u političkoj povijesti Francuske pa se može usporediti sa spontanim seljačkim bunama za vrijema starog monarhističkog režima tzv. «Jaqueries» ali i sa recentnijim pokretom «Crvenih kapica», bretonskim pokretom, (nije ni čudo da se na prosvjedima vijore zastave bretonske regije i drugih francuskih pokrajina), koji je 2013. pokušao okupiti heteregonu masu vozača kamiona, radnika i malih podzuetnika protiv nove fiskalne eko-takse. Pokret također podsjeća na iskustvo Poujadizma, populistički pokret Pierre Poujadea koji se pojavljuje 1953.godine u departamentu Lot, kao reakcija malih trgovaca i obrtnika na širenje i monopol velikih supermarketa.

Pobuna protiv poreza na bezin samo je simptom osjećaja socijalne i identitetske zapuštenosti širokih slojeva autohtone francuske populacije koja ima osjećaj da je se prezire.

Budućnost žutih prsluka

 

Nakon Pariškog prosvjeda i nereda, „žuti prsluci“ su najavili nastavak mobilizacije i imenovali svoje glasnogovornike za pregovore sa francuskom vladom, koja još uvijek ne želi primiti njihove predstavnike. Također danas nitko ne može predvidjeti hoće li taj pokret ostati ograničeni tipični „francuski fenomen“, ili se pretvoriti u izvozni europski oporbeni anti-oligarhijski model, jer više europskih zemalja dijele slične probleme i simptome, a u kojima se autohtona pučanstva postupno pretvaraju u marginalizirane socijalne manjine.

-(VIDEO) PONOVO bjesni ‘rat’ na ulicama Pariza zbog poreza na gorivo: Uhitili 130, ozlijeđeno 30-ak ljudi…Macron, prestani nas tretirati kao idiote!

Može se reći da je fenomen „žutih prsluka“ jedan oblik populizma u praksi, terenski spontani model aktivističke oporbe iznad desnice i ljevice, populizam iz baze u punom smislu riječi jer obuhvaća sve narodne sastavnice: kao demos (skup građana državljana), kao etnos (narod kao jedinstvena cjelina, zajednica zasnovana na zajedničkoj kulturi i povijesti) i narod kao puk – plebs, koje su zapravo temelji demokracije, i na kojima se zasniva i demokratska opća narodna volja.

(VIDEO-FOTO) TEŠKI kaos i paljevine u Parizu: Više od 90 tisuća prosvjednika na ulicama zbog poskupljenja goriva…

To što politička oligarhija ne prepoznaje taj fenomen, govori o dubokoj identitetskoj krizi društva i zastupničke demokracije, kao i porast jaza između naroda i političkih elita, nešto poput ponora između elita-kerozina i dizelskog populizma „žutih prsluka“,piše Jure Vujić za Večernji list.

** Mišljenja iznesena u kolumnama osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta Uredništva Braniteljskog portala **


Vezane vijesti; 

(VIDEO-FOTO) TEŠKI kaos i paljevine u Parizu: Više od 90 tisuća prosvjednika na ulicama zbog poskupljenja goriva…
-(VIDEO) PONOVO bjesni ‘rat’ na ulicama Pariza zbog poreza na gorivo: Uhitili 130, ozlijeđeno 30-ak ljudi…Macron, prestani nas tretirati kao idiote!

 

Najnovije

Ovo su DP-ovi državni tajnici: Na popisu nema Dretara

Foto:N1   Novi list je objavio popis DP-ovih državnih tajnika. Popis je sljedeći: Dražena Vrselja iz HNK u Osijeku gdje je ranije bila i intendantica ide u...

Nova Upravna vijeća 21 bolnice, Milan Vrkljan u Gospiću, Toni Kolak na Sveti Duh

Foto:Maxportal   Sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti kojim su osnivačka prava općih bolnica prenesena na Republiku Hrvatsku, Vlada je na zatvorenom dijelu sjednice imenovala nove predsjednike...

Biblijska poruka 16.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Obratiti se ili ne obratiti – životni izbor

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Mt 11, 20-24 Stane Isus prekoravati gradove u kojima se dogodilo najviše njegovih čudesa, a oni se ne obratiše: »Jao tebi, Korozaine! Jao...

Dolazak Luke Modrića i Zlatka Dalića u Mostar uveličao premijeru dokumentarca “HŠK Zrinjski – Priča o ponosu”

Foto:Bljesak.info   Brojni ljubitelji nogometa, navijači Zrinjskog i poznate nogometne ličnosti okupili su se kako bi pogledali novi dokumentarni film o HŠK Zrinjski. Ovaj film, pod...

”Koga je zmija klala i gušterice se boji!”

Foto:Braniteljski portal.ba   Piše: Vlado Marušić/Braniteljskiportal.ba Posljednjih nekoliko mjeseci u centru pozornosti mostarske pa i BiH javnosti svakako je izgradnja “Interkulturalnog centra Mevlana” u Mostaru. Mostarsko muftijstvo na...