Utorak, 23. srpnja 2024.

Ne pitaj što Domovina može učiniti za tebe, nego što ti možeš učiniti za Domovinu

JURIŠNICI Documente poslali žestoko otvoreno pismo Saboru i Vladi!

Nema što Documenti ne smeta. Sada, nakon ovog otvorenog pisamca će se zatresti i hrvatska Vlada i Sabor i cijela Hrvatska, uzduž i poprijeko, hrvatska dijaspora, ured predsjednice i svi oni koji drže do hrvatskih tradicija što documentu i njene dobro plaćene sljednenike bode u već poodmakle dioptrijske volume. Dokumentini jurišnici  su krenuli u napad poput joje na sutjesci kada je pobio sve moguće i nemoguće švabe, sve vidljive i nevidljive neprijatelje, čak i one koji nikada nisu postojali, ali joja ne bi bio joja kada on to sve lijepo ne bi sredio i postao narodni heroj.

Tako documenta koristi svoje dobro poznate fraze;( inspirirani klerikalnim nacionalizmom nastoje smanjiti društvenu podršku idejama napretka?) ne navodeći o kojem broju i kakvim se to organizacijama u hrvatskoj radi, ali je documenti jako važno, uostalom kao i njihovom “nekad”pravnom savjetniku Ivi Josipoviću napad na katoličku crkvu, i sve tradicionalne hrvatske vrednote. Na kraju bi documenta jednom javno trebala zagrmiti svoja financijska izviješća,svoje sponzore i sve svoje uposlenike koji se pretrgani od velikog rada uspiju latiti tipkovnice samo onda kad su u pitanju omalovažavanja svega što je hrvatsko i iskrivljavanje istina o genocidima koji su sustavno vršeni nad hrvatskim narodom u zadnjih stotinjak godina. Teško je tu ne spomenuti kolektivni strah koji documenta uz svesrdnu pripomoć nametnutih medija uvlači u hrvatski narod tako da se hrvatski građani svojim psihijatrima tuže da im se od agresivne medijske harange već priviđaju i hitler i ante pavelić, i sava kovačević i tito, i staljin i svi oni kojima su opsjednuti u documenti izuzevši tu hrvatske žrtve na Bleiburgu, hrvatske branitelje, domovinski rat, hrvatske heroje obrane od srbočetničke agresije na hrvatsku koje documenta smišljeno zaobilazi skrećući teme na pomno smišljenu relativizaciju i lagani proces izjednačavanja žrtve i agresora.

Tako je documenta sa svojom sramotnom tribinom u Vukovaru kada je jedna od njenih perjanica i štovatelja Bojan Glavašević puknuo i ostao živ; Kako to da hrvatski branitelji boluju od PTSP-a, raznih malignih bolesti i imaju mirovine dok oni s druge strane (ne naziva ih agresorima!) nemaju PTSP, ne ostvaruju nikakva prava a izgubili su rat, želeći time omalovažiti zajedno sa documentom sve žrtve obrambenog domovinskog rata u hrvatskoj, dok se Vesna Teršelić sjedeći za istim stolom sa Glavaševićem samozadovljno kikoljila.

Uostalom pogledajte VIDEO i uvjerite se što je ta tribina documente poručila iz vukovara svim hrvatskim braniteljima. Videoje zanimljiv od 4-te minute.

Neprihvatljivim drže da na 76. godišnjicu dolaska prvih transporta logoraša u ustaški logor Jasenovac pozdrav ‘Za dom spremni’ još uvijek stoji u neposrednoj blizini mjesta stradanja…

U povodu Dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih režima, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću otvorenim je pismom u srijedu pozvala Vladu i Hrvatski sabor na osudu svakovrsnog povijesnog revizionizma, kao i da u novom proračunu predvide ulaganje u sveobuhvatna istraživanja, obrazovanje za suočavanje s prošlošću i priznavanje patnje svih stradalih.

Documenta od njih traži ulaganje u razvoj kulture pamćenja, istaknuvši kako istraživanje, povijesna interpretacija i obrazovanje trebaju utvrditi što točnije podatke o stradanju svih žrtava zlostavljanja i svih ubijenih, kako bi društvo bilo svjesno da su zločini počinjeni u ratu i poraću također dio našeg povijesnog nasljeđa.

Ono loše i nečovječno u tom nasljeđu treba jasno sagledati, kako bi se uvažilo patnje žrtava i spriječilo svako novo sustavno kršenje ljudskih prava. Tek tako se suočavanje s prošlošću može osloboditi onoga što i danas prevladava, a to je sukob ideologija, u kojem se vidi samo svoje žrtve.

Tako se može prevladati i crno-bijeli odnos spram povijesti, u kojem se odbacuje i pozitivno nasljeđe narodnooslobodilačke borbe i socijalističke modernizacije, koje je ugrađeno u temelje današnje političke zajednice, navodi se u priopćenju Documente.

Neprihvatljivim drže da na 76. godišnjicu dolaska prvih transporta logoraša u ustaški logor Jasenovac pozdrav “Za dom spremni” još uvijek stoji u neposrednoj blizini mjesta stradanja. Već drugu godinu zaredom sljednici židovskih žrtava holokausta, žrtava genocida nad Srbima i antifašisti ne dolaze na službene komemoracije u Spomen područje.

Istodobno, dok se glasno upozorava na zločine komunizma, o tim se zločinima ne vode istraživanja, ne objavljuje se provjerene i realne podatke, a jedno od simboličnih mjesta – kaznionice na Golom otoku i Grguru – prepušta se propadanju, upozorava Documenta.

Vlada i Hrvatski sabor ignoriraju upozorenja iz domaće i međunarodne javnosti i šutke očekuju preimenovanje još jednog trga maršala Tita, uz javnu retoriku koja ne odbacuje samo totalitarizam, nego i antifašizam i zalaganje za ravnopravnost i socijalnu pravdu.

Osnove Ustava brane sami građani

Državne institucije puštaju da izvorišne osnove Ustava Replike Hrvatske poput antifašizma i ZAVNOH-a brane sami građani, uz eventualnu tihu prisutnost policije i glasna ometanja “crnokošuljaša”, kao na nedavnom obilježavanju ustanka u Srbu i komemoraciji za pobijene Srbe u Glini 1941., navodi Documenta.

Dok nositelji konzervativne revolucije i retradicionalizacije, inspirirani klerikalnim nacionalizmom nastoje smanjiti društvenu podršku idejama napretka, prosvjetiteljstva, slobode, ravnopravnosti, jednakosti i solidarnosti, Vlada propušta djelovati.

Kad zbog uzastopnih valova govora mržnje hrvatska javnost postupno prestaje biti autonomna sfera slobode svih građana i građanki, Vlada ne potiče uključivost, reformu obrazovanja i slobodu stvaranja već oslabljuje autonomne javne institucije (poput Hrvatskog audio vizualnog centra i drugih), pogoršavajući uvjete za sve medije, uključujući javne servise.

Dapače, linijom manjeg otpora i stalnim veličanjem rata i propuštanjem primjerenog pamćenja svih stradalih, doprinose stvaranju atmosfere izvanrednog stanja, u kojoj se premijer i predsjednica obraćaju javnosti iz Knina bez neposrednog kontakta s vlastitim glasačima, bojeći se neugodnih povika, ocjenjuju u Documenti.

Smatraju kako se na taj način smanjuje prostor za slobodu svake osobe i pluralnost stavova, a stvaraju se osnove za kontrolu stavova, mišljenja, percepcija i doživljaja javnosti, tipično za nedemokratske poretke. Stoga je pitanje hoće li i ova Vlada pridonijeti produbljavanju društvenih podjela kroz selektivno pamćenje “svojih” i zaborav “drugih” ili će smoći snage za nužan civilizacijski iskorak koji će nas približiti izgradnji povjerenja s pripadnicima danas napadanih manjina.

Vi ćete odlučiti hoće li mandat nove Vlade obilježiti više novih muzeja, poput memorijalnog centra “Lipa pamti”, ili brisanja imena trgova i ulica s imenom zapovjednika partizana, stoji u otvorenom pismu Documente – Centra za suočavanje s prošlošću Hrvatskom saboru i Vladi, piše direktno.hr.

B.P./M.K.

Najnovije

Akademik Krešimir Pavelić: Skandalozni raspored cijepljenja djece za 2024. godinu

Foto:Pixabay   U posljednjih nekoliko dana u javnost je prodrlo nekoliko zabrinjavajućih činjenica, podataka i izjava uglavnom američkih zdravstvenih dužnosnika. Riječ je o aferama povezanih s cjepivima...

U Hrvatskoj raste broj stanovnika, ali stari problemi ostaju neriješeni

Foto:Screenshot/HRT   U prošloj i pretprošloj godini u Hrvatskoj je zabilježen rast broja stanovnika - pokazuju podaci Eurostata. Više je onih koji se useljavaju u našu zemlju...

Biblijska poruka 23.7.2024. i tumačenje fra Tomislava Pervana: Sveta Brigita Švedska – velika mističarka i obnoviteljica Crkve

Foto:Radiopostaja Mir Međugorje   Iv 15, 1-8 Reče Isus svojim učenicima: »Ja sam istinski trs, a Otac moj — vinogradar. Svaku lozu na meni koja ne donosi...

Obilježena 33. obljetnica pogibije 13 hrvatskih branitelja: Neprijatelj ih dočekao u zasjedi

Foto:Facebook/Arhiva   Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja na tzv. Privlačkom putu u vinkovačkoj gradskoj četvrti Mirkovci, u ponedjeljak je obilježena 33. obljetnica pogibije 13...

Jeličić: Hrvat sam i nacionalist, želim i da moja djeca znaju da su Hrvati

Foto:Screenshot   Joško Jeličić poslao je poruku svima koji ga nazivaju ekstremnim desničarom, poručivši im da se smatra nacionalistom i Hrvatom. Rekao je kako nikada neće...