Jutros na Božić, iznenada je preminuo svećenik koji je volio hrvatske branitelje!

Župnik Župe sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima i dekan Sesvetsko-vugrovečkog dekanata preč. Antun Sente, st., iznenada je preminuo na Božić, u nedjelju 25. prosinca u jutarnjim satima...

Foto:IKA

Župnik Župe sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima i dekan Sesvetsko-vugrovečkog dekanata preč. Antun Sente, st., iznenada je preminuo na Božić, u nedjelju 25. prosinca u jutarnjim satima.

Preč. Antun Sente, st. rođen je 28. siječnja 1966. godine u Zagrebu, od oca Rudolfa i majke Anke. Odrastao je u obitelji s troje djece u mjestu Martinec Orehovički u zagorskoj župi Orehovica. 1980. godine upisao se u Dječačko sjemenište na Šalati u Zagrebu gdje je pohađao Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju u kojoj je 1984. godine maturirao. Školovanje je nastavio na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu gdje je diplomirao 1990. godine. Svoju prvu pastoralnu službu kao đakon obnašao je 1990. godine u župi Svih svetih u Sesvetama.

Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić zaredio ga je za svećenika Zagrebačke nadbiskupije 23. lipnja 1991. godine.

Prvu službu župnoga vikara obnašao je u župi sv. Ane u Križevcima od 1991. do 1995. godine, a nakon toga službovao je kao župni vikar u župi Odra i Velika Mlaka. Godine 1997. kao župni upravitelj upućen je u ratom razrušene i opustošene župe Ladvenjak i Vukmanić nedaleko od Karlovca. U godinu je dana materijalno pridigao crkvene objekte tih stradalih župa.

Godine 1998. zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić šalje ga u novoosnovanu zagrebačku župu sv. Nikole biskupa u Stenjevcu gdje je bilo potrebno izgraditi crkvenu građevinu i osnovati živu crkvu vjernika. Tamo je bio župnik punih 16 godina. Od 2001. obnašao je službu dekana u Kustošijskom dekanatu. Dekretom zagrebačkoga nadbiskupa Josipa Bozanića od 21. kolovoza 2014. godine bio je župnikom župe sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima. Na Hrvatskom katoličkom radiju dvije godine (2019.-2021.) predano je surađivao u emisiji “Halo, velečasni?” gdje je svaki drugi petak odgovarao uživo na brojna pitanja vjernika.

Dirljiv komentar župljanke

– Kao što mnogi od vas već znaju, dragi Isus došao je iznenada, tijekom prve jutarnje bozićne sv. Mise, po našeg voljenoga župnika vlč. Antuna Sente starijeg i poveo ga u Nebo, na nebesko slavlje Svojega rođendana. Iako je nama ljudima u jednu ruku žao što nas je fizički napustio na ovome svijetu, tješi nas i raduje činjenica da je živio i vjerovao u Isusa Krista, koji je uskrsnuće i život, koji je Ljubav sama i Milosrđe i koji je obećao svima nama “da kad pripravi nam stan kod Oca da će se vratiti po nas”, vječni život nam je zajamčio – napisala je na društvenoj mreži župljanka.

Antun Sente bio je svećenik 31 godinu. Pamte ga i kao radijskog župnika u dvije sezone emisije ‘Halo, velečasni?’ na Hrvatskom katoličkom radiju, a redovito je za Hrvatsku katoličku mrežu pisao članke u kojima je odgovarao na pitanja vjernika i pomagao im svojim savjetima.

Preč. Antun Sente, izuzetno je cijenio i poštovao hrvatske branitelje! 

Detalji o posljednjem ispraćaju i sprovodnim obredima za vlč. Sentea bit će objavljeni naknadno.OVDJE

Pokoj vječni daruj mu Gospodine.

U svom tužnom komentaru obratio se župljanin Zoran Maleta koji je bio na redu za sv. pričest i napisao,

-Bio sam na redu za Svetu pričest, primio me za rub jakne i tihim glasom mi rekao “nije mi dobro” srušio se, nisam ga uspio zadržati od pada. Počivaj u miru Božjem dobri nas župniče.

VEZANE VIJESTI

ČESTITKA BRANITELJSKOG PORTALA: NA DOBRO VAM DOŠAO BOŽIĆ I SVETO POROĐENJE ISUSOVO! Očuvajmo našu Hrvatsku tradiciju Božića kroz čvrstu vjeru u Krista!