KABIRI NA NJEMAČKO-IZRAELSKOM SUMMITU U BERLINU

 

Predsjednik Židovske općine Mostar Amir Gross-Kabiri, inače i predsjednik M.T. Abraham grupe te izvršni direktor Aluminija sutra će u Berlinu sudjelovati na raspravi o sukobima te aktualnom stanju na Bliskom istoku. Njemački „WELT“ i izraelski „THE JERUSALEM POST“ organiziraju „Njemačko-izraelski summit: „Zajedničke perspektive 2024.“ a na događaj su pozvani članovi vlada Izraela i Njemačke, stručnjaci i političari.

 

Organizatori podsjećaju kako je 7. listopada 2023. Islamistički Hamas napao Izrael, zajedno s teroristima Islamskog džihada i palestinskim civilima iz Gaze. Više od 1200 ljudi je brutalno ubijeno, ozlijeđeno, silovano, oteto ili traumatizirano. Napad se, naglašavaju, smatra najvećim masovnim ubojstvom Židova od Šoe (holokausta). Više od 130 izraelskih talaca još uvijek drže teroristi u Pojasu Gaze. Tekuće posljedice također uključuju oružani sukob na Bliskom istoku i val antisemitske mržnje bez presedana u zapadnim zemljama.

S druge strane, Izrael je izložen sve oštrijim kritikama zbog humanitarne katastrofe u samoj Gazi te lošim uvjetima života tamošnje višemilijunske populacije, koja trpi posljedice Hamasova napada odnosno izraelskog uzvratnog udara. Također, postoje bojazni od širenja nasilja i sukoba diljem Bliskog istoka.

Uz aktualno stanje sudionici će raspravljati o porastu antisemitizma, političkim odgovorima, ulozi medija, humanitarnim učincima, izgradnji mostova.

Na konferenciji će govoriti Gabriella Leimberg, koja je 7. listopada uzeta kao talac u Gazi i puštena krajem studenog, te Meirav Leshem Gonen, čija je kći Romi još uvijek u rukama Hamasa.