Kada možemo u mirovinu ako imamo braniteljski status? Pravo na invalidsku mirovinu zbog bolesti…

Novi Zakon o mirovinskom osiguranju (ZOMO) omogućio je hrvatskim braniteljima da ranije odu u mirovinu, pri čemu im se ona određuje temeljem ZOMO-a i ZOHBDR-a. Dobna granica se pritom snižava kada je riječ o starosnoj mirovini, ovisno o broju mjeseci provedenih u borbenom sektoru. No, isto nije predviđeno za prijevremenu mirovinu koja se umanjuje...

S potresnom pričom redakciji portala Mirovina.hr obratila se gospođa Sanja (podaci poznati redakciji). Njezin je suprug hrvatski branitelj s više od sto dana u borbenom sektoru, a koji uskoro puni 59 godina te ima 32 godine radnog staža. Nažalost, ušao je u još jednu borbu. Obolio je od karcinoma prostate te se trenutno liječi. U tvornici je dobio otkaz, jer mu poslodavac, nakon što je saznao da je bolestan, nije produljio ugovor koji je bio sklopljen na samo mjesec dana…

Naknadu sa Zavoda za zapošljavanje primao je svega nekoliko mjeseci, zbog prekida u radnom stažu. Tako je trenutno bez prihoda, a život mu sada ovisi i o mogućnosti da što prije ode u mirovinu. No, kako sada stvari stoje, čekati mora još najmanje dvije godine.

“Zanima nas ima li on pravo na prijevremenu mirovinu uz dodatak braniteljske ili mora čekati do mirovine, jer mu fale godine života i starosti? S obzirom da je onkološki bolesnik, kolika je mogućnost da što prije ode u mirovinu kako bi makar s te strane bio zbrinut? Naime, realna je mogućnost da starosnu mirovinu ne dočeka” – pitala je gospođa Sanja koja je, da bi stvar bila gora, sa suprugom prije nešto više od godinu dana zbog karcinoma izgubila kćerku u ranim 30-im godinama.

Za svaki mjesec u ratu, mjesec ranije u mirovinu

Odgovore smo između ostaloga potražili i u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje. Tamo su nam potvrdili da se dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu, za koju je uvjet inače 65 godina života i najmanje 15 godina staža, branitelju smanjuje za četiri mjeseca ako je u borbenom sektoru sudjelovao od 100 dana do pet mjeseci. Nadalje, smanjuje se za po jedan mjesec za svaki mjesec ako je u obrani Hrvatske sudjelovao više od pet mjeseci.

Primjerice, ako je u ratu bio četiri godine, u starosnu mirovinu branitelj može ići sa 61 godinu, uz najmanje 15 godina staža. Granica dobi smanjuje se i u slučaju beneficiranog staža, ali samo za razdoblje koje ne uključuje ono u Domovinskom ratu, budući da se za isto razdoblje staža ne može snižavati dobna granica po osnovi dva različita propisa.

“Ostvarivanje prava na starosnu mirovinu u danom primjeru ovisi o ispunjenju uvjeta starosne dobi primjenom odredbi o sniženju dobne granice ovisno o duljini sudjelovanja u Domovinskom ratu u borbenom sektoru i ostvarenom stažu osiguranja s povećanim trajanjem” – kazali su nam iz HZMO-a.

Dobna granica za prijevremenu se ne smanjuje

U slučaju odlaska u prijevremenu mirovinu, ni ZOMO ni ZOHBDR ne predviđaju mogućnost snižavanja dobne granice pa hrvatski branitelj mora ispuniti propisane uvjete (60 godina života i 35 staža) neovisno o duljini sudjelovanja u Domovinskom ratu.

Međutim, ZOHBDR-om je propisano da se polazni faktor za određivanje prijevremene starosne mirovine određuje tako da se polazni faktor za starosnu mirovinu (1,0) smanjuje za svaki mjesec prije navršenih godina života osiguranika propisanih za stjecanje prava na starosnu mirovinu, donosi mirovina.hr.

To znači da se mirovina umanjuje najviše za 0,34 posto mjesečno sa 35 godina staža, koliku mu je minimalno potrebno. Ako dakle u prijevremenu ode 5 godina ranije, mirovina će mu biti manja čak 20,4 posto. Taj se postotak smanjuje sa svakom godinom staža više, sve do penalizacije od 0,10 posto za 40 i više godina staža.

Pravo na invalidsku mirovinu zbog bolesti

Isto tako, u slučaju bolesti osoba može otići u invalidsku mirovinu koja se priznaje ako je djelomični ili potpuni gubitak radne sposobnosti nastao zbog bolesti ili ozljede izvan rada prije navršenih 65 godina života i ako navršeni mirovinski staž pokriva najmanje jednu trećinu radnog vijeka. Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata također ostvaruju pravo na invalidsku mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju ovisno o uvjetu pokrivenosti radnog vijeka navršenim mirovinskim stažem.

S ispunjenjem uvjeta dobi, invalidska se mirovina pretvara automatski u starosnu.

“Prije podnošenja zahtjeva za ostvarivanje prava iz mirovinskog osiguranja, osiguranici se mogu kod pravnog savjetnika nadležne područne ustrojstvene jedinice Zavoda informirati o pravima i propisima na temelju kojih mogu ostvariti pravo iz mirovinskog osiguranja”- poručuju iz HZMO-a, donosi mirovina.hr. 

H.H.